Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΕΣ

Διαδικτυακό φεστιβάλ από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Φεστιβάλ από την Εθνική Λυρική Σκηνή / Πηγή: Intime
Φεστιβάλ από την Εθνική Λυρική Σκηνή / Πηγή: Intime

«Η μουσική του λόγου» είναι το 3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο απαρτίζεται από πέντε ιδιαιτέρες ταινίες μικρού μήκους. Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 6 Ιανουαρίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. 

Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται μέσα από τις ταινίες μικρού μήκους διαδικτυακά στο nationalopera.gr, μέσω των σελίδων της ΕΛΣ στο Facebook και το YouTube, καθώς και από τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (digitalculture.gov.gr). Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. 

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να συνδυάσουν την τέχνη της εικόνας με τη δύναμη της μουσικής και του αφηγηματικού λόγου μέσα από νέες αναγνώσεις μουσικών έργων. Το όνειρο και η φαντασίωση της «Εξαϋλωμένης νύχτας» του Άρνολντ Σαίνμπεργκ συναντούν τις εξομολογήσεις ανθρώπων σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην υπνωτική σύνθεση «Mich nicht» του Νίκου Ιωακείμ και τις αναμνήσεις της Γυναίκας με τα Μαύρα στο μονόδραμα «Η κυρία του σεληνόφωτος» του Γιώργου Σισιλιάνου. Το νανούρισμα του Ταρκουίνιο Μέρουλα που ψελλίζεται από διαφορετικές μητέρες στη σύγχρονη Αθήνα μπλέκεται με τις «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ» όπου το λυρικό τραγούδι κυριεύει ένα πρωινό τηλεοπτικό μαγκαζίνο. 

Μέσα από αυτά τα έργα, το Φεστιβάλ ανακαλύπτει ευφάνταστους τρόπους όπου η μουσική και ο λόγος αποκτούν άλλη υπόσταση μέσω της εικόνας, προτείνοντας νέες οπερατικές φιλμικές εμπειρίες με έμπνευση, χιούμορ και μια ειλικρινή διάθεση αυτοσαρκασμού, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

O καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης δήλωσε: «Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν το 1ο και το 2ο Διαδικτυακό μας Φεστιβάλ (Μάιος-Ιούνιος 2020, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020), συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες θεάσεις από όλο τον κόσμο, συνεχίζουμε δυναμικά με την πραγματοποίηση του 3ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το νέο Φεστιβάλ έχει τίτλο "Η μουσική του λόγου" και περιλαμβάνει πέντε βίντεο, πέντε ταινίες μικρού μήκους, όπου η μουσική και ο αφηγηματικός λόγος αποκτούν μια άλλη διάσταση μέσα από την τέχνη της εικόνας. Επιλέξαμε πέντε μουσικά έργα διαφορετικής θεματολογίας και αισθητικής προσέγγισης, τα οποία εξελίσσουν τον τρόπο με τον οποίο η μουσική περνάει μέσα από την ψηφιακή της μορφή σε μια άλλη πραγματικότητα. Το Διαδικτυακό Φεστιβάλ μάς επιτρέπει να είμαστε δημιουργικά ζωντανοί, όχι μόνο εν μέσω πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια, καθώς αυτή η προσέγγιση των μουσικών έργων θα έχει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στο μέλλον. Από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, σας προσκαλούμε να απολαύσετε αυτές τις πέντε ξεχωριστές ιστορίες μικρού μήκους από την οθόνη του υπολογιστή σας, το τάμπλετ ή το κινητό σας». 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του 3ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ  

  • «Εξαϋλωμένη νύχτα, έργο 4» του 'Αρνολντ Σαίνμπεργκ 

Πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 9/1. 

  • «Μich nicht» του Νίκου Ιωακείμ 

Πρεμιέρα: 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 16/1. 

  • «Προσευχή πάνω σε ένα νανούρισμα» του Ταρκουίνιο Μέρουλα 

Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 23/1. 

  • «Μουσικές καλημέρΕΛΣ» 

Πρεμιέρα: 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 30/1. 

  • «Η κυρία του σεληνόφωτος, έργο 41» του Γιώργου Σισιλιάνου 

Πρεμιέρα: 6 Ιανουαρίου 2021 στις 21.30 | Θα παραμείνει online έως 6/2 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Περισσότερα