Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιδρυμα Ωνάση: Ψηφιακή πρεμιέρα για ταινία μικρού μήκους

Κινηματογραφική καταγραφή της Εθιάς στην Κρήτη από το Ίδρυμα Ωνάση
Πηγή: Onassis Foundation

Ψηφιακή πρεμιέρα από το Ίδρυμα Ωνάση για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Παλατάκι των Αορίων» του Βασίλη Παπαναγιωτακόπουλου.

Το εν λόγω «παλατάκι» φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα ξεχασμένο χωρίο, στην Εθιά, στα Αστερούσια Όρη της Κρήτης. Εκεί οι κάτοικοι έδωσαν ζωή σε ένα χωριό – φάντασμα και διηγούνται ξεχωριστές ιστορίες σε ένα σύμπαν μνήμης και αισιοδοξίας. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να προάγει την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση των κατοίκων.

Η ιδέα, της ανάπλασης, ανήκει στον Γιάννη Ανδρουλάκη, έναν μηχανικό με καταγωγή από την Εθιά.

Οι διηγήσεις των κατοίκων, σε συνδυασμό με πλάνα προσωπικών αρχείων της εποχής, μάς μεταφέρουν την ένταση της προσπάθειας, αλλά και των συναισθημάτων της περιόδου - στα μέσα της δεκαετίας του '90. Στοιχειώδη έργα υποδομής, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση του οικισμού, έγιναν με έξοδα και συλλογική εργασία των κατοίκων και μόνο, και χωρίς να λείπουν οι πρωτότυπες ιδέες για τη χρηματοδότηση. Τα σπίτια αναστηλώθηκαν, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και λειτουργικότητά τους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Φτάνοντας στο σήμερα, βλέπουμε το χωριό να ξαναζεί, δικαιώνοντας τις προσπάθειες των κατοίκων: παρέες απολαμβάνουν την πλατεία του χωριού και ξαναγίνονται πανηγύρια έπειτα από 30 χρόνια. Η συλλογική προσπάθεια και η αλληλεγγύη των κατοίκων της είχαν ως αποτέλεσμα ένα ερειπωμένο χωριό να γίνει ένας ζωντανός παραδοσιακός οικισμός.

«Το Παλατάκι των Αορίων» έκανε επίσημη πρεμιέρα στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στο 7ο Los Angeles Greek Film Festival, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών και το 14ο Festival du Film Insulaire de l' Ιlle de Croix (Βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Περισσότερα