Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Διάκριση για το ΑΠΘ για απαγγελία ρωσικής ποίησης σε διεθνή διαγωνισμό

Πρόγραμμα «Ιάσων» από το ΑΠΘ / Πηγή: auth.gr

Με την απαγγελία ρωσικής ποίησης κατάφεραν να διακριθούν πέντε φοιτητές του ΑΠΘ, στο διεθνή διαπανεπιστημιακό φοιτητικό διαγωνισμό. Η Ομάδα των φοιτητών/φοιτητριών του Αριστοτελείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ πήρες μέρος σε διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους 2019-2020 Γλώσσας & Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, διαδικτυακά, από το Τμήμα Ελληνικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), με την υποστήριξη του Προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ και με φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα που μαθαίνουν ρωσικά, απαγγέλοντας ποιήματα Ρώσων ποιητών, ενώ αντιστοίχως φοιτητές και φοιτήτριες από τη Ρωσία που μελετούν ελληνικά απήγγειλαν έργα Ελλήνων ποιητών. 

Νικητές/νικήτριες του διαγωνισμού είναι οι εξής:  

Την 1η θέση κατέκτησε η Anastasia Shapkova (Kuban State University) με το έργο «Καντάτα» του Τάσου Λειβαδίτη,  

2η στην κατάταξη η Denis Nesterov (Πανεπιστήμιο MGIMO) με το έργο «Η Πατρίδα μας» του Γεωργίου Δροσίνη,  

Στην 3η θέση συναντάμαι μία ελληνική συμμετοχή την Δήμητρα Παναγοπούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με το έργο «Στην Ελληνίδα γυναίκα» του Α. Πούσκιν. 

Η τιμητική διάκριση της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού για «Πρωτότυπη ανάγνωση και καλλιτεχνική ανακάλυψη» απονεμήθηκε στον φοιτητή του ΑΠΘ Έκτορα Αθανασίου με το έργο «Η Διδώ και ο Αινείας» του I. Brodsky.  

Η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αποτελούμενη από πέντε φοιτητές και φοιτήτριες, κατέλαβε τις τιμητικές θέσεις στην πρώτη δεκάδα, σε σύνολο 25 διαγωνιζομένων.Συνολικά συμμετείχαν φοιτητές από τα εξής πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Lomonosov», Κρατικό Πανεπιστήμιο «Kuban» του Κράσνονταρ, Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων «MGIMO» της Μόσχας, Εθνικό Ενεργητικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών. 

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής του Προγράμματος «Ιάσων», Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι ο διαγωνισμός αυτός «θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας κατεύθυνσης της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μας», υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε κάθε τι καινοτόμο που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή στρατηγική των Πανεπιστημίων μας. Πιστεύω ότι τέτοιες θεματικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στο να γνωρίσουν και να μελετούν οι νέοι και οι νέες καλύτερα τους πολιτισμούς των φίλων λαών». 

Ο Πρύτανης του MGIMO, Ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Anatoly Torkunov, μίλησε για τη σημασία της εξοικείωσης της νέας γενιάς με τον πολιτισμό των χωρών, τις γλώσσες των οποίων μελετούν, αναφερόμενος στα έργα της ελληνικής και της ρωσικής λογοτεχνίας, καθώς και για τη μοναδικότητα της μορφής αυτού του διαγωνισμού ενώ στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Vladimir Maistrenko, εξήρε τους διαγωνιζόμενους και τις διαγωνιζόμενες που επέλεξαν να μελετήσουν τόσο δύσκολες γλώσσες, όπως η ρωσική και η ελληνική, τονίζοντας ότι «η ποίηση είναι δύσκολο να μεταφραστεί, καθώς είναι η μουσική που κρύβεται μέσα στα λόγια». 

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Επιστημονικός Συντονιστής του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης, σημείωσε ότι η ποίηση είναι μια τέχνη μαγική, γιατί ενώ πρωτίστως συνοψίζει το πενταπόσταγμα της βιοτικής σοφίας κάθε ενός πολιτισμού ξεχωριστά, ταυτόχρονα εκφράζει και τον κοινό παρονομαστή όλων των πολιτισμών. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Περισσότερα