Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ερευνα: Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση εκτόξευσαν τις πωλήσεις υπολογιστών

Υπολογιστής
Πηγή: Pixabay

Aπομακρυσμένη μάθηση και εργασία, lockdown και περιοριστικά μέτρα έφεραν μια ανατροπή στην αγορά τεχνολογίας που μέχρι πριν από έναν χρόνο φάνταζε αδιανόητη: αύξησε τις πωλήσεις desktop και laptops σε βάρος των κινητών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Pan-America, υποκατασκευαστής της Acer, δήλωσε στο Reuters ότι το σύνολο της αλυσίδας διάθεσης και διανομής βρίσκεται πλέον στα όριά της. Είναι ενδεικτικό ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών υπολογίζεται ότι θα επανέλθουν στις 300 εκατομμύρια μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από το 2008.

Σύμφωνα με την εταιρεία Canalys, η οποία εξειδικεύεται σε έρευνες της τεχνολογικής αγοράς, μέχρι το τέλος του 2021 οι υπολογιστές και τα tablets θα φτάσουν τα 1,77 δισεκατομμύρια μονάδες, από 1,64 δισεκατομμύρια το 2019, καθώς η πανδημία ανάγκασε πολλές οικογένειες που μέχρι πρότινος είχαν έναν υπολογιστή στο σπίτι, να διαθέτουν πλέον έναν για κάθε παιδί που σπουδάζει ή για κάθε τηλεργαζόμενο.

Για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, οι μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστών διεύρυναν την αλυσίδα των προμηθευτών τους kai επιτάχυναν την παραγωγή τους, ενώ σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν βελτιωμένα μοντέλα το επόμενο έτος. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά.

Το πρόβλημα επιτείνουν τα κρατικά προγράμματα ενίσχυσης των σχολείων και των επιχειρήσεων που έχουν θεσπίσει πολλές χώρες, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον κλάδο και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ελλείψεις στην αγορά, αφού η ζήτηση ξεπερνά τις υφιστάμενες δυνατότητες παραγωγής.

Ρεκόρ ανόδου για τις υπηρεσίες cloud

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πανδημία γίνεται αιτία διαταραχής στην αγορά τεχνολογικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα αλλεπάλληλα lockdowns οδήγησαν την παγκόσμια αγορά υπηρεσιών cloud σε ρεκόρ ανόδου το α’ τρίμηνο του 2020, καθώς καταναλωτές, ιδιώτες, επιχειρήσεις και κυβερνητικοί οργανισμοί ξόδεψαν 31 δισεκατομμύρια δολάρια για λύσεις cloud τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, ποσό 34% μεγαλύτερο σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία ερευνών Canalys, σύμφωνα με τα οποία οι ανάγκες για εξ αποστάσεως εργασία πυροδότησαν την εκρηκτική αύξηση των δαπανών για το «σύννεφο».

Σύμφωνα με την ανάλυση της Canalys, o ηγέτης στις υπηρεσίες cloud, η Amazon Web Services, είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 33% και το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά να παραμένει στο 32%. Από τη μεριά της η Microsoft με το Azure κατέγραψε άνοδο πωλήσεων κατά 59% στο α’ τρίμηνο του 2020 και διεύρυνε το μερίδιό της στο 17%. Το Google Cloud κατέλαβε την τρίτη θέση, ακολουθούμενο από το Alibaba Cloud. Και οι δύο υπηρεσίες συγκέντρωσαν μερίδιο 6% στην παγκόσμια αγορά cloud.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα