Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΕ: Ψηφιακές επενδύσεις 145 δισ. ευρώ έως το 2024 με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Συμφωνία ύψους 145 δισ. ευρώ υπέγραψαν 13 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την έρευνα και ανάπτυξη ψηφιακών έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters τα 145 δισ. αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο του Ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου Covid-19 και θα κατευθυνθούν σε μεγάλα ψηφιακά έργα, όπως η ανάπτυξη νανοτεχνολογίας επεξεργαστών τελευταίας γενιάς.

Το μερίδιο της Ευρώπης στην συγκεκριμένη αγορά ανέρχεται στο 10% ήτοι 440 δισ. ευρώ και η Ενωση στοχεύει στην αυτάρκειά της, ώστε να μη χρειάζεται να προμηθεύεται τεχνολογία τελευταίας γενιάς από χώρες που δεν είναι μέλη της. Γεγονός, άλλωστε, που ανέδειξε, μεταξύ άλλων, η κρίση της πανδημίας.

«Αυτό το έργο θα είναι προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας, συμπράξεων και συντονισμού δράσεων, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση τα κράτη-μέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι 13 χώρες θα θεσπίσουν ένα σχέδιο χρηματοδοτήσεων, ενδεχομένως με "χαλαρότερους" όρους και λιγότερες προϋποθέσεις, λόγω της σημαντικότητας του εγχειρήματος (Important Project of Common European Interest). 

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΕ αφορά στα κοινά πρότυπα και πιστοποιήσεις των εξαρτημάτων που φέρει η τεχνολογία τελευταίας γενιάς, καθώς και στις κοινές προϋποθέσεις για τη χρήση των τσιπς σε συστήματα που βασίζονται σε αυτά, όπως παραδείγματος χάριν κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ιατρικός εξοπλισμός, ρομποτική χειρουργική κ.α. 

Ο οδικός χάρτης του εγχειρήματος έχει ορίζοντα τριετίας και οι χώρες-μέλη που συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές, ως προς την ανάπτυξη των ψηφιακών έργων. 

«Μια συλλογική προσέγγιση μπορεί να μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο δυναμικό μας και να δημιουργήσουμε, καθώς οι προηγμένοι επεξεργαστές παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανική στρατηγική και και την ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αρμόδιος για την ψηφιακή πολιτική της Ένωσης, Τιερί Μπρετόν.

Οι χώρες που υπέγραψαν είναι οι εξής: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Ολλανδία, ΠορτογαλίαΣλοβενία και Φινλανδία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ