Νέα
  • ΓΔ: 778.98 -2.28%
  • Τζίρος: 68,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

WhatsApp: Η τουρκική κυβέρνηση μποϊκοτάρει τη δημοφιλή εφαρμογή

Πηγή: AP Images
whatsapp

Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να κλείνει ομάδες στο WhatsApp, λόγω ανησυχιών περί απορρήτου, ενώ κάλεσε και τους πολίτες της χώρας σε μποϊκοτάζ της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στο Facebook.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί πλέον την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτωνBiP, η οποία αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Turkcell, σημείωσε το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερικά μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στις ομάδες WhatsApp.

Η απόφαση λαμβάνεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για το σχέδιο του WhatsApp να ξεκινήσει τον διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων των χρηστών με τη μητρική του εταιρεία, την Facebook. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική που τίθεται σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου, οι χρήστες που αρνούνται τους νέους όρους, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στη δημοφιλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι νέοι όροι χρήσης αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει βασιστεί στο ζήτημα του απορρήτου για να προωθήσει εγχώριες εφαρμογές και υπηρεσίες διαδικτύου.

Ο AliTahaKoc, επικεφαλής του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της προεδρίας, δήλωσε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου ότι οι εφαρμογές που κατασκευάζονται από το εξωτερικό «περιέχουν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων» και προέτρεψε τους Τούρκους πολίτες να στραφούν σε «τοπικό και εθνικό λογισμικό», υποστηρίζοντας ότι η κίνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διαφυλάξει τα δεδομένα της.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χαρακτηριστικά «ας αντισταθούμε στον ψηφιακό φασισμό μαζί!». Το εν λόγω μήνυμα φαίνεται να έγινε αποδεκτό από τους Τούρκους πολίτες, καθώς ηTurkcellανέφερε ότι περίπου 1 εκατ. νέοι χρήστες εντάχθηκαν στο BiPMessenger τις τελευταίες 24 ώρες. Η εφαρμογή έχει «κατέβει» περισσότερες από 53 εκατ. φορές από το 2013 που κυκλοφόρησε.

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι τη δημοφιλή εφαρμογή εγκαταλείπουν και πολλοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, το κρατικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ένα ανώτερο στέλεχος της Baykar, μια τουρκικής εταιρείας drone, ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε το WhatsApp λόγω της νέας πολιτικής δεδομένων και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τοBiP.

Ο Ερντογάν στο παρελθόν έχει προειδοποιήσει για τον «ψηφιακό φασισμό», υποστηρίζοντας ότι το μονοπώλιο στον έλεγχο δεδομένων θα ήταν καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο. Η τουρκική κυβέρνησή, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί για επιβολή λογοκρισίας σε πλατφόρμες και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μέσων για πολιτικές απόψεις που θεωρεί δυσάρεστες.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ