Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

SpaceX: Σπριντάρει το δορυφορικό ίντερνετ του Ελον Μασκ - Πότε έρχεται Ελλάδα

Δορυφορικό πιάτο της SpaceX
Δορυφορικό πιάτο της SpaceX / Πηγή: SpaceX

Η SpaceX είχε προγραμματίσει χθες, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, την εκτόξευση στο Διάστημα ακόμα 10 δορυφόρων Starlink που θα διασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ, επιτρέποντας σε κάθε άτομο στη Γη να έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο.

Η αποστολη αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να γίνει σήμερα. Έτσι, το γεγονός είναι ένα: πλέον, η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει δημιουργήσει ένα «μπουκέτο» άνω των 1.000 δορυφόρων σε χαμηλό ύψος γύρω από τη Γη.

Πρόκειται για αριθμός-ρεκόρ δορυφόρων που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη κι αυτή αποτελεί μέρος μια σειράς διαστημικών αποστολών που ξεκινά η SpaceX. Εν προκειμένω, το ωφέλιμο φορτίο που μεταφέρθηκε αποτελείται από μικρούς δορυφόρους κυβερνητικών και εταιρικών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και 10 δορυφόρων ευρυζωνικής σύνδεσης Starlink, που κατασκεύασε η SpaceX.

Η SpaceX στοχεύει στη δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου με χιλιάδες δορυφόρους κοντά στη Γη (σε πρώτη φάση θα είναι 12.000), οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες ίντερνετ ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Το κόστος για τη χρήση του δικτύου της SpaceX στη Βρετανία είναι 89 λίρες μηνιαίως (100 ευρώ δηλαδή), συν το κόστος απόκτησης του δορυφορικού πιάτου της εταιρείας και του συναφούς εξοπλισμού, που ανέρχεται σε 439 λίρες (περίπου 500 ευρώ). 

Θέλει να έρθει και στην Ελλάδα

Η SpaceX συνεχίζει τις προσπάθειες επέκτασης και σε άλλες χώρες, και σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC οι επόμενοι «σταθμοί» της θα είναι οι: Αυστρία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Ισπανία.

Οσον αφορά στη χώρα μας, το δορυφορικό ίντερνετ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι διαθέσιμο μέσα στο α' τρίμηνο του έτους. 

Η είσοδος της Starlink στην Ελλάδα αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς ναι μεν αναμένεται να τιμολογείται υψηλότερα (περί το 20% ακριβότερα, σύμφωνα με πληροφορίες), ωστόσο θα καλύπτει κάθε γωνιά της χώρας, και μάλιστα υποσχόμενη υπερυψηλές ταχύτητες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα