Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Google: Κόβει τη μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία

Google
Πηγή: Pixabay

Σε μια κίνηση που πριν από λίγο καιρό θα φάνταζε ως fake news σκοπεύει να προχωρήσει η Google, καθώς απείλησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι θα «κόψει» τη μηχανή αναζήτησης από τη χώρα εάν προχωρήσει η νομοθεσία που θα την υποχρεώνει να διαπραγματεύεται με ΜΜΕ και δημιουργούς περιεχομένου, όταν το χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η Google θα είναι υποχρεωμένη να έρθει σε διαπραγμάτευση με τον δημιουργό του περιεχομένου αν αυτός ζητήσει κάποια αμοιβή. Αν μάλιστα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους, τότε προβλέπεται ότι το τελικό αντίτιμο θα ορίζει η κυβέρνηση.

Η Google επέδωσε τελεσίγραφο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, στην κυβέρνηση της Αυστραλίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν βιώσιμο να συνεχίσει να προσφέρει αναζήτηση στη χώρα εάν προχωρήσει η σχετική νομοθεσία.

Με την κίνησή της, η Google έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση και με κορυφαίους μιντιακούς ομίλους της χώρας, μεταξύ των οποίων και η News Corp του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο διαδικτυακός κολοσσός υποστηρίζει μάλιστα ότι αν τεθεί σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη διαδικτυακή εμπειρία που απολαμβάνουν τα 19 εκατ. των χρηστών της στην Αυστραλία, αλλά κατ' επέκταση και στα έσοδα των ίδιων των ΜΜΕ.

Από τη νέα νομοθεσία αναμένεται να εξαιρεθεί το YouTube, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες.

Σε μία πρώτη του αντίδραση απέναντι στο τελεσίγραφο της Google, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι «η κυβέρνηση της χώρας αποφασίζει για όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία».

«Δεν απαντάμε σε απειλές», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Εάν τελικά τα πράγματα εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρόκειται για εξέλιξη τεκτονικών διαστάσεων, αφού η Google έγινε η εταιρεία που είναι σήμερα χάρη στη αποτελεσματική και απλή μηχανή αναζήτησης που διαθέτει, την οποία χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ