Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

OpenAI: Οριστικά παρελθόν ο Αλτμαν - Ποιος είναι ο διάδοχός του

Πηγή: AP

Παρελθόν οριστικά αποτελεί ο Σαμ Άλτμαν από το τιμόνι της OpenAI, μετά από ένα «θερμό» Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων. 

Το διοικητικό συμβούλιο της προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής του Twitch, Έμετ Σίαρ, ως διευθύνοντα σύμβουλο, αψηφώντας τις εκκλήσεις των επενδυτών να επαναφέρει τον αποπεμφθέντα Σαμ Άλτμαν, σύμφωνα με το Bloomberg. Παραμέρισε και την Μίρα Μουράτι, ένα μακροχρόνιο στέλεχος του OpenAI που διορίστηκε προσωρινά διευθύνων σύμβουλος μετά την απομάκρυνση του Άλτμαν. 

Ο Σίαρ παραιτήθηκε από CEO του ιστότοπου ροής παιχνιδιών Twitch της Amazon.com Inc. νωρίτερα φέτος.

Κέρδισε τους διευθυντές επειδή φάνηκε να αναγνωρίζει τις υπαρξιακές απειλές που παρουσίαζε η τεχνητή νοημοσύνη, είπε μια πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορειο.

Ένας επιστήμονας πληροφορικής που πέρασε πάνω από μια δεκαετία χτίζοντας το Twitch σε μια από τις πιο επιτυχημένες πλατφόρμες βίντεο στον κόσμο, ο Σίαρ θεωρείται ότι έχει το βάρος για να ηγηθεί μιας μεγάλης ομάδας μηχανικών, πρόσθεσε η πηγή. 

Ο διορισμός του Σίαρ σηματοδοτεί μια νέα εποχή, μετά την απόλυση-σοκ του Αλτμαν, η οποία άφησε άναυδη τη Silicon Valley και οδήγησε στο χάος την startup που βρίσκεται στο κέντρο της φρενίτιδας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ρήγματα στην εταιρεία

Η απροσδόκητη κίνηση αναμένεται να βαθύνει τα ρήγματα στην εταιρεία που αποκαλύφθηκαν με την απόλυση του συνιδρυτή Σαμ Άλτμαν την Παρασκευή.

Ο Σίαρ είναι ο δεύτερος προσωρινός διορισμός μέσα σε τρεις ημέρες, αφού το διοικητικό συμβούλιο αντικατέστησε αρχικά τον Αλτμαν με την επικεφαλής τεχνολογίας Μίρα Μουράτι το απόγευμα της Παρασκευής, μια απόφαση που βύθισε σε κρίση την κορυφαία εταιρεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. 

Οι κορυφαίοι επενδυτές της OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, και δεκάδες εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν στο πλευρό του Αλτμαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι προσπάθειές τους φαινόταν ότι θα είχαν επιτυχία, όταν ο Άλτμαν επέστρεψε με δραματικό τρόπο στα γραφεία της εταιρείας. Έχοντας ένα πάσο επισκέπτη, το πρώην αφεντικό έκανε ανάρτηση στο X: «πρώτη και τελευταία φορά που θα φορέσω ένα τέτοιο».

Αλλά σε ένα μήνυμα προς το προσωπικό αργά το βράδυ της Κυριακής, ο συνιδρυτής Ilya Sutskever, ο οποίος παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο, ανακοίνωσε τον διορισμό του Σίαρ, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μια γρήγορη επιστροφή του Άλτμαν και εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. 

Πηγή στο διοικητικό συμβούλιο εέιπε για την απόφαση διορισμού του Σίαρ: «Τον πρότειναν πολύ έντονα μια σειρά από ανώτερα στελέχη της Silicon Valley. Καταλάβαινε την αποστολή, καταλάβαινε ότι μπορεί να έχει μια δύσκολη στιγμή στα χέρια του επειδή οι εργαζόμενοι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι».

Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ελέγχει την εταιρεία, θα παραμείνει στη θέση του, αλλά ούτε ο Άλτμαν  ούτε ο συνιδρυτής του Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο οποίος επίσης αποχώρησε από την OpenAI την Παρασκευή, θα επιστρέψουν, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Δεν ήταν άμεσα σαφές τι θα συμβεί με την Μουράτι, την επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI που είχε αρχικά επιλεγεί από το διοικητικό συμβούλιο για να διευθύνει την εταιρεία.

Ανακοινώνοντας την απόφαση για την απόλυση του Άλτμαν την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο υποστήριξε ότι δεν ήταν «απόλυτα ειλικρινής». Άτομο με γνώση της απόφασης δήλωσε ότι είχε καταστεί «αδύνατο να επιβλέπει κανείς» τον Άλτμαν, του οποίου η «υπερδύναμη» ήταν να διαμορφώνει απόψεις και να επηρεάζει ισχυρούς ανθρώπους για τους δικούς του σκοπούς.

«Δεν υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα. Το διοικητικό συμβούλιο έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να πιστέψει αυτά που του έλεγε ο Σαμ», δήλωσε πηγή τον διοικητικού συμβουλίου.

Η απόλυση του Άλτμαν ακολούθησε την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης και εμπορικής αξιοποίησης της ισχυρής τεχνολογίας που αναπτύσσει η OpenAI, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τον Altman για έργα εκτός της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου τσιπ με την υποστήριξη υποστηρικτών από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με άτομα με γνώση της διαμάχης

Πηγές: Bloomberg, Financial Times 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ