Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Amazon: Εισβάλλει στο 5G της Ευρώπης - Το deal με Telefonica

Ενα εκατομμύριο πελάτες 5G θα μεταφέρει η Telefonica Germany στο cloud της Amazon Web Services (AWS) αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας στο Reuters, σε μια τολμηρή κίνηση του αμερικανικού διαδικτυακού λιανοπωλητή να εισέλθει στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιών.

Ενώ ορισμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχουν μεταφέρει την IT και άλλες μη βασικές λειτουργίες στο δημόσιο cloud, η κίνηση της θυγατρικής του ισπανικού ομίλου Telefonica είναι η πρώτη παγκοσμίως όπου ένας υφιστάμενος φορέας κινητής τηλεφωνίας μεταφέρει το βασικό του δίκτυο σε δημόσιο cloud.

Μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών cloud-computing, όπως η Amazon και η Microsoft, προσπαθούν να εισέλθουν περισσότερο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με δέλεαρ δυνητικά έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι φορείς εκμετάλλευσης είναι επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητα των δημόσιων cloud να χειρίζονται ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

«Θέλω να το δω να λειτουργεί για τουλάχιστον ένα με δύο τρίμηνα και να έχω έναν οδικό χάρτη για να μετακινήσω τουλάχιστον το 30-40% της πελατειακής μου βάσης μέχρι το 2025-2026», δήλωσε ο Mallik Rao, Chief Technology & Information Officer στην O2 Telefonica, γνωστή και ως Telefonica Germany.

Η εταιρεία έχει 45 εκατομμύρια πελάτες στη Γερμανία.

Η AWS και η O2 Telefonica δεν αποκάλυψαν οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το δημόσιο cloud θα μειώσει το κόστος

Το κεντρικό δίκτυο, το οποίο αποτελείται από διακομιστές υψηλής απόδοσης σε κέντρα δεδομένων, είναι η καρδιά ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας που δρομολογεί με ασφάλεια δεδομένα και κλήσεις σε υψηλές ταχύτητες. Ένα δημόσιο cloud θα μειώσει το κόστος, θα αυξήσει την κλίμακα και θα επιτρέψει να γίνονται επισκευές χωρίς διακοπή των υπηρεσιών.

Η αμερικανική εταιρεία Dish, η οποία δημιούργησε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της από το μηδέν, έγινε το 2021 η μόνη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιεί το cloud AWS για το κεντρικό δίκτυο.

«Για την  Dish ήταν πολύ πιο εύκολο, επειδή δεν είχαν υπάρχοντα συστήματα που έπρεπε να τροποποιηθούν για να λειτουργήσουν με το cloud», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AWS Jan Hofmeyr σε συνέντευξή του.
Η Nokia, η οποία επίσης συνεργάστηκε με την Dish, θα παρέχει το λογισμικό και η AWS θα παρέχει την υποδομή της για την Telefonica.

Η Telefonica συνεργάστηκε αρχικά με την AWS και την Ericsson και στη συνέχεια άλλαξε με τη Nokia και την AWS, δήλωσε ο Rao. 

Η παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού cloud αναμένεται να φτάσει τα 108,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 από 19,7 δισ. δολάρια το 2021, καθιστώντας την ως μοχλό ανάπτυξης για εταιρείες όπως η Amazon.

Η εταιρεία αναμένει περισσότερες συμφωνίες με άλλους φορείς εκμετάλλευσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα