Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις - Δ. Μπούρλος: Νέα πράξη στο «δράμα» των αναδρομικών από δώρα και επικουρικές - Τι θα κρίνει το ΑΕΔ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία παραπέμπεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το θέμα της συνταγματικότητος ή αντισυνταγματικότητος της κατάργησης με τον νόμο 4093/2012 των δώρων και επιδομάτων των συνταξιούχων, αναπόφευκτα μας στρέφει προς το παρελθόν και δη προς το 2015, που εκδόθηκαν οι ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις 2287/2015 κλπ, με τις οποίες πλην των άλλων είχε κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση δώρων και επιδομάτων τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Οι επιπτώσεις

Τελικά αυτές οι πράγματι πολύ σημαντικές αποφάσεις είχαν αποτελέσματα θετικά για τους συνταξιούχους;

Η πρώτη επίπτωση ήταν ότι πλέον η πολιτεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να νομοθετεί περικοπές στις συντάξεις. Γι ́ αυτό και αναζητήθηκε άλλος τρόπος περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Εφευρέθηκε λοιπόν ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με έναν τρόπο που αναμφίβολα θα κατέληγε σε ποσά συντάξεων χαμηλότερα αυτών που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι, ακόμη και μετά τις περικοπές που υπέστησαν.

Ο επανυπολογισμός ίσχυσε από 1-1- 2019, όμως καμίας σύνταξης το καταβαλλόμενο ποσό δεν περιορίσθηκε, δεδομένου ότι ίσχυσε η συνέχιση καταβολής του ίδιου ποσού σύνταξης που καταβάλλονταν τον 12/2018, η δε διαφορά ποσών συνέχισε να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά που προβλέφθηκε να συμψηφίζεται με τις αυξήσεις των συντάξεων που ξεκίνησαν από 1-1-2023.

Το εφάπαξ ποσό 

Στην ουσία λοιπόν οι συνταξιούχοι από τις αποφάσεις του 2015, που επαναλαμβάνω ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, έλαβαν ένα εφάπαξ ποσό επιστροφής αναδρομικών περικοπών για το ενδεκάμηνο 6/2015 έως 5/2016, όπως έκρινε η απόφαση Ολομελείας ΣτΕ 1439/2020 και αυτό όμως «κουτσουρεμένο», αφού η Πολιτεία, εσφαλμένα κατά την άποψή μου, έκρινε ότι αφορούσε μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές και τα δώρα.

Γι ́ αυτό οι δίκες έπρεπε να συνεχισθούν για όσους είχαν προσφύγει μέχρι Ιούλιο του 2020. Από εκεί και πέρα βέβαια επωμίσθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς, μια προσωπική διαφορά που βεβαίως δεν τους επιτρέπει να δουν πραγματική αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους. Για κάποιους δε αυτό δυστυχώς θα ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

H εκτίμηση και η αναμονή της απόφασης

Πιστεύω ότι αν δεν είχε γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων ακόμη και με τα ποσά συντάξεων που καταβάλλονταν μετά από όλες τις μνημονιακές περικοπές, η πλειονότητα των συνταξιούχων θα είχε υψηλότερο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης σήμερα, μετά τις αυξήσεις του 2023 και 2024.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ ότι οι συνταξιούχοι καλώς εναντιώθηκαν και προσέβαλαν τις μνημονιακές περικοπές, μη αποδεχόμενοι την σημαντικότατη μείωση των συνταξιοδοτικών τους παροχών.

Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που θα εξετάσει το θέμα της αντισυνταγματικότητος της κατάργησης των δώρων κλπ, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτών που συνεχίζουν τις δίκες για τα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘ. ΜΠΟΥΡΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ τ. ΕΚΔΟΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΚΑ»

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ THE EXPERT'S FORUM

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ THE EXPERT'S FORUM