Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Δ. Μπούρλος - Συντάξεις: Τρία ερωτήματα για το νέο πλαίσιο των εργαζόμενων συνταξιούχων του ΕΦΚΑ

Αναμένοντας την δημιουργία της πλατφόρμας, στην οποία οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα δηλώνουν την απασχόλησή τους με τα επί μέρους στοιχεία που την αφορούν, θεωρώ απαραίτητη την επισήμανση τριών θεμάτων.

  • Το πρώτο έχει να κάνει με το ποιοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στην δήλωση αυτή στην πλατφόρμα.

Αυτοί που μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε καμία δήλωση της απασχόλησής τους προς τον ΕΦΚΑ ή και αυτοί που ήδη το έχουν δηλώσει και ο ΕΦΚΑ το γνωρίζει, δεδομένου ότι μέχρι τον προηγούμενο μήνα είχε προχωρήσει σε μείωση της σύνταξης κατά 30%; 

Θα υπάρχει ποινή;

Βεβαίως η δήλωση αυτή στην πλατφόρμα θα είναι κάτι πολύ εύκολο, επομένως γιατί να μην το κάνει κάποιος ακόμη και αν ήδη το έχει δηλώσει. Το ζήτημα είναι για την κατηγορία αυτή, αν η τυπική παράλειψη της δήλωσης θα συνεπάγεται την επιβολή της «ποινής» του καταλογισμού των δώδεκα μηνιαίων συντάξεων (κύριων και επικουρικών).  

Άποψή μου είναι ότι ακόμη και αν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο ΕΦΚΑ απαιτήσουν την εκ νέου δήλωση στην πλατφόρμα, η παράλειψη της δήλωσης δεν μπορεί να καταλήγει σε καταλογισμό. Κι αυτό επειδή η διάταξη απαιτεί δήλωση στον ΕΦΚΑ, κάτι που ήδη έχουν κάνει και όχι δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Δημήτρης Μπούρλος
Δημήτρης Μπούρλος

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και αναπηρία

  • Το δεύτερο σχετίζεται με την δυνατότητα συνταξιοδότησης και συνέχισης εργασίας στους συνταξιούχους αναπηρίας.

Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ζητούσε, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική διαδικασία, την διακοπή εργασίας, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε, χωρίς καμία επίπτωση, την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας.

Απ΄ ότι φαίνεται το Υπουργείο Εργασίας πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε νομοθέτηση που θα επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και έτσι η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας θα προχωρεί χωρίς διακοπή εργασίας.

Η μη ανταποδοτική εισφορά

  • Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τον μη ανταποδοτικό πόρο που θα καταβάλουν, πέραν των μηνιαίων εισφορών τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το ερώτημα είναι αν το 50% ή 40%, αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση, θα επιβάλλεται στην εισφορά κύριας σύνταξης ή στην εισφορά σύνταξης και ασθένειας που έχει επιλέξει ο ασκών δραστηριότητα συνταξιούχος.

Κι αυτό γιατί η σχετική διάταξη μάλλον οδηγεί προς το δεύτερο. Όπως φαίνεται πρόθεση και επιθυμία, τόσο του Υπουργείου όσο και του ΕΦΚΑ είναι ο μη ανταποδοτικός φόρος να αφορά μόνον την εισφορά κύριας σύνταξης, κάτι που βεβαίως περιορίζει την πρόσθετη επιβάρυνση του συνταξιούχου.  

Εν αναμονή λοιπόν της επίλυσης των θεμάτων που απασχολούν την ειδική αυτή κατηγορία των συνταξιούχων. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ THE EXPERT'S FORUM

Περισσότερα