Νέα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Οι μισοί Ελληνες δεν έκαναν διακοπές το 2024 - Αύξηση ταξιδιών στο εξωτερικό

Περίπου οι μισοί Ελληνες δεν έκαναν ταξίδια για διακοπές το 2024, κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ (ποιοτικά χαρακτηριστικά ημεδαπών τουριστών). 

Συγκεκριμένα, τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 5,1 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 8,6 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας αύξηση 4,0% τόσο στα άτομα όσο και στα ταξίδια, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2023. Ο κύριος λόγος που οι υπόλοιποι Ελληνες δεν έκαναν διακοπές ήταν οικονομικός, όπως δήλωσαν σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες (57,5%). 

Το σύνολο των διανυκτερεύσεων ανήλθε σε 81,3 εκατομμύρια και των δαπανών σε 3,7 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% και 7,5%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2023. 

ΕΛΣΤΑΤ, ταξίδια

Δείτε εδώ όλη την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Διακοπές σε εξοχικά, συγγενείς και φίλους

Χαρακτηριστικό της στενότητας που έχουν οι Ελληνες για να χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους είναι ότι περισσότερα από τα μισά ταξίδια (52,4%) που έκαναν για τις διακοπές τους πέρυσι έγιναν σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, δηλαδή σε ιδιόκτητα εξοχικά ή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Από τα ταξίδια αυτά, λίγο περισσότερα από τα μισά (53,9%) έγιναν σε σπίτια συγγενών ή φίλων. 

Επίσης, ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τρεις στις τέσσερις διανυκτερεύσεις (73,7%) έγιναν σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα. 

ΕΛΣΤΑΤ, ταξίδια, 2

Ένα άλλο στοιχείο που έχει τη σημασία του είναι ότι ο αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό αυξήθηκε περισσότερο σε σχέση με αυτόν στο εσωτερικό της χώρας, υποδηλώνοντας τη στροφή των Ελλήνων σε διακοπές στο εξωτερικό μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών στο εσωτερικό. 

Συγκεκριμένα, τα ταξίδια στο εξωτερικό που έκαναν άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 7,6% έναντι αύξησης κατά 3,9% στην Ελλάδα, ενώ η κατάσταση  ήταν ακόμη εντονότερη το 2023, όταν μειώθηκαν τα ταξίδια στο εσωτερικό κατά 0,9% ενώ αυξήθηκαν κατά 9% στο εξωτερικό. Πάντως, τα ταξίδια στο εσωτερικό αποτελούν το 14,3% των συνολικών ταξιδιών, με κύρια χώρα προορισμού την Ιταλία. 

ΕΛΣΤΑΤ, ταξίδια 3

Διαβάστε επίσης: Eurostat: «Πολυτέλεια» οι διακοπές μίας εβδομάδας για τους μισούς Ελληνες

Τα ταξίδια από ηλικία 15 ετών και άνω 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι το 2024 ανήλθαν σε 4,2 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6%, ενώ πραγματοποίησαν 7,2 εκατομμύρια ταξίδια, με αύξηση κατά 4,5%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του  2023. 

Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ατόμων αυτών ανήλθε σε 69,2 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 3,4 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,0% και 7,8%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2023 

Από τα ταξίδια των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 96,4% αφορούσε σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους (ανάπαυση, αναψυχή, διακοπές, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, λοιποί προσωπικοί λόγοι) και το 3,6% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους.

Ως προς τη διάρκεια διαμονής των προσωπικών ταξιδιών, η σημαντικότερη αύξηση κατά το έτος 2024, σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται στον αριθμό των ταξιδιών διάρκειας από 4 έως 7 διανυκτερεύσεις, στα οποία σημειώνεται αύξηση κατά 9,0% και κατά 8,2% στις διανυκτερεύσεις 

Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,7 εκατ. ταξίδια) και δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (1,2 εκατ. ταξίδια). 

Διαβάστε επίσης: ΙΕΛΚΑ: Εξοχικά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για πιο φθηνές διακοπές επιλέγουν οι Ελληνες

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ