Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Σε πέντε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού ρίχνει δίχτυα η Ελλάδα

Πηγή: Intime

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού ξεκίνησε. Η Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να δέχεται τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες και από συγκεκριμένα αεροδρόμια. Παράλληλα, μια σημαντική εξέλιξη ήρθε να προστεθεί στην προσπάθεια της Ελλάδας να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού φέτος. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επισήμως στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, κάτι που ήταν εξαρχής επιδίωξη της Ελλάδος και πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο υπουργείο Τουρισμού έχουν χαράξει μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία ακολουθούν μέχρι κεραίας. Οπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, φέτος η Ελλάδα κάνει πολύ πιο στοχευμένες κινήσεις, ενώ Πολιτεία και παράγοντες του τουρισμού κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Εδώ και πολλές εβδομάδες γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία -14 Μαΐου- που θα ανοίξει η τουριστική αγορά, ενώ επίσης ξέρουμε ότι πριν από το Πάσχα θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό άνοιγμα, και αυτό τοποθετείται χρονικά την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι η χώρα ξεκινάει στοχεύοντας σε συγκεκριμένες αγορές και δεν ψαρεύει σε θολά νερά όπως πέρυσι. Οι χώρες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της Ελλάδας, προκειμένου να προσελκύσει από εκεί τουρίστες, είναι οι εξής: Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο λόγος είναι απλός. Σε αυτές τις χώρες ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει πάρα πολύ και κατά συνέπεια οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα από αυτές δεν θα χρειάζονται πολλές διατυπώσεις και παράλληλα το κάλεσμα απευθύνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Από εκεί και πέρα, σε δεύτερη φάση θα δοθεί βαρύτητα στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής». Εκεί η αγορά που θα βρεθεί ψηλά στις προτιμήσεις δεν είναι άλλη από αυτή της Γερμανίας, που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης της χώρας. Όμως εκεί τα πράγματα καθυστερούν και ως εκ τούτου μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ειδικά για τους δύο πρώτες μήνες λειτουργίας του τουρισμού, Μάιο και Ιούνιο.

Οι κανόνες εισόδου στην Ελλάδα

Οσοι τουρίστες εισέρχονται στη χώρα θα υπόκεινται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις περιοχές, ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο. Η Ελλάδα σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς καραντίνας από την επόμενη εβδομάδα για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε άλλες χώρες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού ανέφερε πως η Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να προχωρά σε σταδιακή άρση των περιορισμών μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Έτσι, από την ερχόμενη εβδομάδα τουρίστες θα μπορούν μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, αλλά και δύο διασυνοριακών περασμάτων, να φτάνουν στη χώρα μας.

Η απόφαση αυτή αφορά σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε PCR test, εντός των προηγούμενων 72 ωρών από την έλευσή τους στη χώρα μας.

Απόφαση-ανάσα για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως σήμερα στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθούν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Τι προσδοκά ο ελληνικός τουρισμός

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι υψηλότεροι στόχοι μας αφορούν το β' εξάμηνο, με τα έσοδα να υπολογίζονται μεταξύ του 40% και 50% του 2019». Ωστόσο, προσέθεσε πως «οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις», αφού «παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23,5% σε σχέση με το 2019.

Θεοχάρης: Ευπρόσδεκτοι και φέτος οι αδερφοί μας οι Ρώσοι

Με δηλώσεις του προς τα ρωσικά ΜΜΕ, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απηύθυνε πρόσκληση προς τους Ρώσους τουρίστες να προτιμήσουν την Ελλάδα για τις φετινές διακοπές τους. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν απολύτως ασφαλή προορισμό και ιδανική επιλογή για κάθε ταξιδιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «όλοι διανύουμε πολύ δύσκολες στιγμές αυτήν την περίοδο. Η πανδημία έχει ανατρέψει τη ζωή μας. Όμως το φως του τέλους της περιπέτειας είναι ορατό, έστω και αν φαίνεται ότι δεν μπορούμε να το φτάσουμε ακόμα. Ο τουρισμός θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος προς τη νέα ισορροπία. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού του οποίου προΐσταμαι, θέλω να μεταφέρω το εξής μήνυμα: Οι φίλοι μας, οι αδερφοί μας από τη Ρωσία, ήταν ανέκαθεν και θα είναι και φέτος ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, για να μπορέσουν να περάσουν ξέγνοιαστες, αλλά πρωτίστως ασφαλείς διακοπές μαζί μας, στην Ελλάδα. Τους περιμένουμε».

«Συνάντηση δύο λαών»

Στη Μόσχα ο κ. Θεοχάρης επισκέφτηκε μια ειδική έκθεση, αφιερωμένη στο έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ολοκληρώνοντας την περιήγησή του, ο υπουργός ανέφερε ότι «θέλω να εκφράσω τη χαρά μου γιατί βρίσκομαι εδώ, στο κέντρο της Μόσχας. Και το κέντρο είναι πάντα το σημείο συνάντησης. Στην έκθεση που διοργάνωσε με αξιέπαινη φροντίδα το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS βλέπουμε πραγματικά τη συνάντηση δύο λαών. Είναι μία έκθεση που γίνεται το 2021, το έτος Ιστορίας Ρωσίας - Ελλάδας. Είναι μια έκθεση που διοργανώνεται στο έτος της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και αγγίζει την ιστορική μνήμη. Γίνεται εφικτή, διότι ένα πρακτορείο συνυφασμένο με την καταγραφή της ιστορίας, όπως το ITAR-TASS, μπορεί να την υλοποιήσει και να τη στηρίξει. Είναι επίσης μια έκθεση η οποία καταδεικνύει το πώς η ιστορία, ο πολιτισμός και η φιλία μεταξύ των δύο λαών μας, της Ελλάδας και της Ρωσίας, φτάνουν μακριά στο παρελθόν. Και, επομένως, έχουν και μακρύ μέλλον μπροστά τους».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών, υπογραμμίζοντας ότι «στα ντοκουμέντα που εκτίθενται, παρατηρούμε κρίσιμες στιγμές από την πολιτική ιστορία των δύο κρατών, με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας να συναντώνται κατά καιρούς με τους Σοβιετικούς/Ρώσους ομολόγους τους. Πιο πρόσφατη, φυσικά, ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα, επ' ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ξεκάθαρα και την αγάπη που συνδέει τους λαούς μας. Βλέπουμε να τιμώνται με το βραβείο 'Λένιν' Έλληνες ποιητές, Έλληνες μουσουργοί, βλέπουμε τις παραστάσεις της μεγάλης καλλιτέχνιδος κυρίας Παπαθανασίου εδώ, στη Μόσχα. Συνεπώς, νιώθουμε ακριβώς ότι η καρδιά των δύο χωρών κτυπά με έναν κτύπο, την ιστορία. Και με ένα δεύτερο κτύπο, τον πολιτισμό».

Τέλος, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση «για τη θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία και στήριξη αλλά και το πρακτορείο ITAR-TASS, γι' αυτή τη σπουδαία και πολύ όμορφη έκθεση».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ