Νέα
  • ΓΔ: 1419.31 +1.88%
  • Τζίρος: 68,22 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eρχονται στην Ελλάδα σήμερα οι πρώτοι ταξιδιώτες - Ο στόχος για έσοδα 9 δισ.

Τουρίστες / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι πρώτοι τουρίστες θα μπορούν να φτάνουν από σήμερα στην Ελλάδα, καθώς ανοίγει σε πειραματικό στάδιο ο τουρισμός. Βέβαια αρνητικά θα λειτουργήσει το γεγονός ότι η εστίαση είναι κλειστή, και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται.

Βέβαια όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, δεν αναμένουν ιδιαίτερα αξιόλογο αριθμό τουριστών, ωστόσο κάποιοι θα έρθουν και βέβαια θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία που μένουν ανοικτά σε 12μηνη βάση και όχι εποχικά, αφού κανένα εξ αυτών δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Από σήμερα λοιπόν ανοίγουν τα σύνορα και ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν τα έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα υπό την προϋπόθεση όμως, ότι είτε θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, είτε θα έχουν στα χέρια τους αρνητικό τεστ 72 ωρών ή να έχουν ανοσία, εξαιτίας του ότι έχουν νοσήσει με covid - 19. Σχετική ΝΟΤΑΜ εξέδωσε και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Τουρίστες από ΕΕ και πέντε χώρες

Οι τουρίστες αυτοί θα πρέπει να είναι είτε από χώρες της ΕΕ, είτε ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι για την τελευταία χώρα είναι σε ισχύ και διμερής συμφωνία.

Στην Ελλάδα οι τουρίστες θα εισέρχονται μέσω εννέα αεροδρομίων: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι όροι, δηλαδή εμβολιασμός, φυσική ανοσία ή τεστ θα ισχύουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.

Πάντως η πραγματική έναρξη της σεζόν πάει λίγο πιο πίσω από ότι ανέμεναν οι περισσότεροι και αυτό διότι, υπάρχουν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, που μίλησε σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, «περιμέναμε αρχικά να έρθει στο δεύτερο τρίμηνο, όμως πλέον πάμε για το τρίτο τρίμηνο, από Ιούλιο και μετά, καθώς συνδέεται άμεσα με την πορεία των εμβολιασμών σε Ελλάδα και διεθνώς, εμβολιασμοί που έχουν πάει πίσω σε πολλές χώρες της Ε.Ε».

Πρόβλεψη για έσοδα από 7,5 έως 9 δισ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι τα έσοδα φέτος θα κινηθούν σε ένα εύρος 40%-50% σε σχέση με το 2019, από 7,5 έως 9 δισ. ευρώ. «Σήμερα που μιλάμε είμαστε πιο κοντά στο 7,5 δισ. ευρώ, όμως επειδή οι εξελίξεις εξαρτώνται απολύτως από την πορεία της πανδημίας, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα “γυρίσει” η κατάσταση, δεν αποκλείεται να πετύχουμε και το πιο υψηλό εύρος του φετινού μας στόχου» υπογράμμισε. Παράλληλα εκτίμησε ότι «η σεζόν θα επεκταθεί μέχρι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Περιμένουμε και τα αστικά κέντρα να δουλέψουν» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία τη δεκαετία της κρίσης.

Βασική αιτία για τη θολή εικόνα είναι οι καθυστερήσεις στην ΕΕ στους εμβολιασμούς. Ετσι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες. Από την άλλη, υπάρχουν περιοχές του πλανήτη όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία όπου το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει προχωρήσει πάρα πολύ και υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες ότι θα έρθουν τουρίστες από αυτές τις χώρες, εφόσον βέβαια ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στη χώρα μας.

Η ανακοίνωση της ΥΠΑ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τη νέα παράταση των αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εσωτερικού/εξωτερικού, καθώς και τη νέα notam σύμφωνα με την οποία η είσοδος στην επικράτεια των μονίμων κατοίκων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Συμφωνίας Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ, επιτρέπεται χωρίς 7ήμερη καραντίνα:

  • εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή  
  • στην περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιασμού για κορωνοϊό COVID-19 και προσκόμισης από αυτούς πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου δεκατεσσάρων (14) ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ειδικότερα οι περιορισμοί αεροπορικών μετακινήσεων για τις πτήσεις εσωτερικού/εξωτερικού θα ισχύουν έως τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 μέχρι τις 06:00 το πρωί και είναι οι ακόλουθες:

Πτήσεις εσωτερικού: Αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation). Η notam προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς - επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.


Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των Υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν: Η notam προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα των Υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 12 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισραήλ.


Επτά (7) μέρες καραντίνα στις αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται δηλαδή αν είναι πολίτες των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ οι οποίοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Διεθνείς αφίξεις με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Η notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια βάση του PLF.

Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form: Με τη notam προβλέπεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Ανώτατο όριο 4.000 ταξιδιωτών από Ρωσία: Ειδικά για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι) παραμένουν οι ακόλουθοι περιορισμοί, αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα.
Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ