Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί η κυβέρνηση θυσιάζει το Πάσχα στο χωριό - Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού

Τουρίστες / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε διάγγελμα προχωρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα της επιστροφής της οικονομίας και της κοινωνίας σε μερική κανονικότητα, αλλά και για τον οδικό χάρτη αντιμετώπισης της πανδημίας

Παράλληλα θα στείλει μήνυμα, ότι η κυβέρνηση επιλέγει να προστατεύσει το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και του τουρισμού και «θυσιάζει» στο βωμό όλων των παραπάνω το «Πάσχα στο χωριό».

Περιμένοντας και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα αφενός την ανθρώπινη ζωή και αφετέρου την οικονομία που έχει χτυπηθεί βάναυσα μέσα στην πανδημία.

Ο τουρισμός κρίνει το μέγεθος της ανάπτυξης 

Αν και η κυβερνητική επιλογή, για απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό τις ημέρες του Πάσχα, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, η πραγματικότητα και οι αριθμοί είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης.

Χθες ο ΙΟΒΕ παρουσίασε την τριμηνιαία έκθεση για την πορεία της οικονομίας και αυτή, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι κατά πολύ εξαρτημένη από τον τουρισμό. Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρεται εάν τελικά επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για έσοδα μεταξύ 7,5 και 9 δις ευρώ, τότε η ανάπτυξη μπορεί ενδεχομένων να φτάσει το 4%.

Αντίθετα όπως σημειώνεται εάν διαψευσθούν οι εν λόγω προβλέψεις, τότε η ανάπτυξη μπορεί να προσγειωθεί ακόμη και στο 1%.

Πρόσφατα στην Βουλή ο τουρισμός είχε την τιμητική του. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι υλοποιείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού εντός του επομένου μηνός, ενώ η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβερνητική τακτική και πολιτική.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία μετά από επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής με θέμα το «πλήρες τέλμα και αδιέξοδο» στα οποία –όπως υποστηρίζεται– έχει περιέλθει ο ελληνικός τουρισμός, εξαιτίας των «αυτοσχεδιασμών» της κυβέρνησης.

Χ. Θεοχάρης: Άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου

«Η κουβέντα περί του αν υπάρχει σχέδιο πρέπει να σταματήσει, διότι όχι μόνο υπάρχει σχέδιο, αλλά και ήδη αυτό υλοποιείται», είπε ο κ. Χ. Θεοχάρης, επαναλαμβάνοντας ότι κυβερνητικός στόχος παραμείνει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, εκείνο το οποίο ο υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε, όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα: «Οι ημερομηνίες που λέμε είναι ημερομηνίες οι οποίες ξέρουμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν, πάντοτε κοιτώντας προφανώς και την υγειονομική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Θεοχάρης για να συνεχίσει: «Αν οι γιατροί βάλουν κάποια στιγμή ένα βέτο και πουν, «παιδιά, δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι», προφανώς θα πρέπει και εμείς να κάνουμε πίσω. Όμως, έχουμε βάλει όλα τα «μαξιλάρια», αν θέλετε, που χρειάζονται, ώστε να έχουμε έναν πολύ ισχυρό βαθμό βεβαιότητας».

Ο υπουργός Τουρισμού σχολίασε: «Εμείς λέμε ότι όλη η χώρα είναι ασφαλής, δεν υπάρχουν covid free και non covid free περιοχές. Και καλώ και τους δημάρχους να μην πέφτουν σ’ αυτή την παγίδα. Ελπίζω να συμφωνείτε και εσείς μαζί μου. Ελπίζω να το ακούσω, γιατί δεν το άκουσα σε όλες τις τοποθετήσεις, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής. Και να το πείτε να το ακούσει και όλη η υφήλιος. Ελπίζω να το πείτε. Εμείς αυτό λέμε».

Κριτική άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την Κατερίνα Νοτοπούλου να αναφέρει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Όλα είναι στον αέρα. Επιχειρείτε ένα άνοιγμα σε κενό. Πού είναι τα πρωτόκολλα; Πού είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ; Αν κάτι ανέδειξε η πανδημία, είναι πως τουρισμός και υγεία είναι άρρηκτα συνυφασμένα. Ο τουρισμός μπορεί να ανοίξει χωρίς να ανοίξει η εστίαση;».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ