Νέα
  • ΓΔ: 910.34 +0.25%
  • Τζίρος: 41,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού - Πού θα κριθεί η «μάχη» για τα έσοδα

Τουρίστες / Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Η εστίαση άνοιξε και η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία και για το άνοιγμα του τουρισμού, που χρονικά τοποθετείται στις 15 Μαΐου, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον τρόπο λειτουργίας της εστίασης, που εν πολλοίς θα αποτελέσει και μία πρώτης τάξεως πρόβα για το άνοιγμα του τουρισμού. Ένας απρόσμενος σύμμαχος, στην όλη προσπάθεια είναι και ο καιρός με θερμοκρασίες κατά πολύ υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Παραμέμενει ο στόχος για έσοδα στο 50% του 2019

Ο στόχος παραμένει να φτάσουν τα έσοδα τη φετινή τουριστική περίοδο στο 40% - 50% αυτών του 2019, αν και όπως πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να γίνει μία ασφαλής πρόβλεψη.

Και αυτό διότι πολλά θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Εως αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ένα κρίσιμο μέγεθος τουριστών οι οποίοι να έχουν εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεσή τους, να κάνουν διακοπές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Η πορεία της πανδημίας θα είναι το κλειδί σε αυτήν την ιδιότυπη μάχη, που δοθεί όχι μόνο με τους ανταγωνιστές, αλλά κυρίως με τη διάθεση που θα δείξουν οι εν δυνάμει τουρίστες να κάνουν εφέτος διακοπές.

Τα ισχυρά όπλα της Ελλάδος, είναι η καλή συμπεριφορά που έδειξε απέναντι στην πανδημία, κυρίως στο πρώτο κύμα, αλλά και η προτίμηση, που δείχνουν με βάση τις έρευνες, οι τουρίστες στη χώρα μας, την οποία και κατατάσσουν πολύ ψηλά στην σχετική λίστα.

Μένει να δούμε βέβαια ποιοι θα είναι αυτοί και κυρίως πόσοι, που θα κάνουν πράξη την προτίμησή τους αυτή.

Που ψάχνει τουρίστες ο Χ. Θεοχάρης 

Ο υπουργός Τουρισμού και στελέχη της κυβέρνησης έχουν πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε ξένες χώρες για την επίτευξη διμερών συμφωνιών. Όπως ήταν φυσικό ψηλά στις προτιμήσεις της ελληνική κυβέρνησης, βρέθηκαν χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει σημαντικά στο κομμάτι του εμβολισμού, όπως για παράδειγμα η Αγγλία, το Ισραήλ κ.λπ.

Βαρύτητα δόθηκε βέβαια και σε χώρες, που αποτελούν παραδοσιακούς πελάτες της τουριστικής βιομηχανίας, όπως η ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι χώρες της Βαλκανικής κ.α. Εκεί η Ελλάδα προσπάθησε να αποσπάσει υποσχέσεις για στήριξη, με την τήρηση όμως όλων των κανόνων και το πρωτοκόλλων.

Οι κανόνες είναι σαφείς. Οι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας με την προϋπόθεση του εμβολιασμού ή της φυσικής ανοσίας ή του αρνητικού PCR τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψουν έχουν αυξηθεί.

Πλέον δεν υπάρχει η υποχρέωση της 7ήμερης καραντίνας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και είναι μόνιμοι κάτοικοι, των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης.

Βέβαια να σημειωθεί ότι εκτός των παραπάνω, σημαντικό ρολό θα παίξει και η κατάσταση που θα επικρατήσει σε επίπεδο ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, προ κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο, βασική ανταγωνίστρια χώρα στον τουρισμό για την Ελλάδα, ήταν η Ισπανία με το 34% των χρηστών που αναζητούσαν πληροφορίες για έναν ελληνικό προορισμό να εξετάζουν ως εναλλακτικές επιλογές ισπανικούς προορισμούς.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των ανταγωνιστών της Ελλάδας, βρισκόταν η Ιταλία, καθώς το 19% των χρηστών που αναζητούσαν πληροφορίες για έναν ελληνικό προορισμό, εξέταζαν ως εναλλακτικές λύσεις ιταλικούς προορισμούς και στην τρίτη θέση βρισκόταν η Πορτογαλία. Χαμηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας σε σχέση με την Ελλάδα, εμφάνιζε στην ίδια μελέτη η Τουρκία, καθώς μόνο το 4% των χρηστών που έψαξε για έναν ελληνικό προορισμό αναζητούσε ως εναλλακτική λύση για τις διακοπές του προορισμούς στην Τουρκία, κάτι που φαίνεται να διαφοροποιήθηκε λόγω συνθηκών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ