Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Αντίστροφη μέτρηση για την 14η Μαΐου - Πότε θα ανοίξουν οι μεγάλες μονάδες

Τουρίστες / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι προετοιμασίες για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού την προσεχή Παρασκευή 14 Μαΐου έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και το άνοιγμα της εστίασης, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια θετική εξέλιξη και ένα σαφές μήνυμα προς τους εν δυνάμει τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός.

Οπως είναι αναμενόμενο, κανείς δεν περιμένει ορδές τουριστών από την πρώτη κιόλας ημέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να ανοίξουν από την Παρασκευή.

Αυτό θα συμβεί στο διάστημα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα μέσα του ίδιου μήνα, περίοδο κατά την οποία οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία άξια λόγου τουριστική μάζα που θα έρθει στην Ελλάδα, όπως επίσης και ένας σημαντικός αριθμός κρατήσεων για το κομβικής σημασίας διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου.

Εκείνο που θεωρείται σίγουρο είναι ότι το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι στις επάλξεις το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 18-21 Ιουνίου.

Μητσοτάκης: Στόχος του πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών

Στο υπουργείο Τουρισμού έχουν εναποθέσει μεγάλο μέρος από τις ελπίδες τους και τις προσδοκίες τους για μία καλή τουριστική χρονιά στο πιστοποιητικό Covid. Όπως μάλιστα δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «στόχος του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το να λέμε στις χώρες τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό τους». Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου.

Το διάστημα από σήμερα μέχρι και την παραπάνω ημερομηνία αποτελεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χώρα ώστε να βελτιώσει σημαντικά τους επιδημιολογικούς δείκτες και να μην υπάρξουν φαινόμενα τύπου Καλύμνου και Μεσολογγίου.

Οι τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και όλα κυλήσουν με βάση τον σχεδιασμό, τότε είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα στο 40% με 50% σε σχέση με αυτά του 2019.

Το μεγάλο βάρος αναμένεται να σηκώσουν και φέτος οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί, που δεν είναι άλλοι από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και τη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, όλες οι μονάδες θα ανοίξουν, εν αντιθέσει με πέρυσι που κάποιες παρέμειναν κλειστές.

Το στοίχημα με Γερμανία και Αγγλία

Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα από τις δύο μεγάλες αγορές, της Γερμανίας και της Αγγλίας. Σε ό,τι αφορά τη Μ. Βρετανία υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί η Ελλάδα να ενταχθεί στην πράσινη λίστα κάποια στιγμή εντός Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία εξετάζεται σοβαρά το ζήτημα της άρσης της υποχρεωτικής καραντίνας για τους Γερμανούς που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, από τον Ιούνιο.

Οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά το 2019 άγγιξαν τα 4 εκατ., με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 παρουσίασε αύξηση 18,9%, ξεπερνώντας τους 3,5 εκατ. επισκέπτες, με τις τουριστικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 2,56 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ