Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της φετινής σεζόν

Σαντορινη
Πηγή: eurokinissi.gr

Οι πρώτοι τουρίστες έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο αριθμός τους δεν αποτελεί δείγμα γραφής για το τι περιμένουμε εφέτος το καλοκαίρι. Πολιτική ηγεσία και παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν μεν την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, ωστόσο δεν παύουν να έχουν την αγωνία για το τι τελικά θα συμβεί.

Ο πήχης έχει τοποθετηθεί πέριξ των 50% των εσόδων του 2019, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη η πρόβλεψη.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπογραμμίζει ότι τα πάντα θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι η σοβαρή τουριστική κίνηση θα ξεκινήσει από το τέλος Ιουνίου και μετά, ενώ πιστεύει ότι εφέτος θα έχουμε ένα πολύ καλό φθινόπωρο.

Θεοχάρης: Εφέτος θα είναι μία πολύ καλή χρονιά 

Όλα τα παραπάνω βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χθες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και απαντώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για περαιτέρω διάδοση του Covid ελέω τουρισμού, είπε χαρακτηριστικά: «100% σίγουρα, όλα θα πάνε καλά εφέτος».

Ο υπουργός πάντως απάντησε σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι ο τουρισμός ευθύνεται για την περυσινή, μετά το καλοκαίρι έξαρση της πανδημίας, αναφέρονται πως ένας τέτοιος ισχυρισμός αποτελεί δυσφήμιση για την χώρα. Εφέτος, τόνισε, το υπουργείο Τουρισμού χτίζει στην εμπειρία του παρελθόντος, πάντα στο σκέλος της υγειονομικής ασφάλειας και με συγκεκριμένα μέτρα απαντά στις νέες προκλήσεις.

Μάλιστα, ο Χ. Θεοχάρης εστίασε στον τρόπο με τον οποίον η χώρα μας θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, από την Παρασκευή, όπου πλέον θα απαιτούνται τα εξής: Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση, πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR test έως και 72 ώρες πριν, πιστοποιητικό ανάρρωσης, ενεργοποίηση του Green Pass από την 1η Ιουνίου.

Γ. Ρέτσος: Υπάρχει αγωνία, αλλά και κρυφός ενθουσιασμός

Από την πλευρά του ο Γ. Ρέτσος τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο. 

Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019.  Νομίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα.  Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ο στόχος για τα έσοδα να μπει στο 40%, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία. «Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα έρθουν Βρετανοί, Αμερικάνοι και Γερμανοί

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το ποιες είναι οι αγορές που θα προτιμήσουν την Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. Όπως τονίζει πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η τουριστική κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. 

«Έχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ-αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις.  Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019».

Σε ότι αφορά την Ρωσία, αυτή παραμένει ένα τεράστιο ερωτηματικό καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη βούληση από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί να δώσει πρόγραμμα επανέναρξης ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης-Ρωσίας, συμπλήρωσε ο Γ. Ρέτσος.

Ο υπουργός Τουρισμού με την σειρά του εμφανίζεται αισιόδοξος για την έλευση βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί». Και διότι, όπως επισημαίνει η χώρα μας είναι η 3η χώρα σε κρατήσεις, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχουν οι Βρετανοί για διακοπές στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα νέα από τις ΗΠΑ, όπου η Ελλάδα είναι η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ