Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιχείρηση καλοκαίρι 2021: Η υγειονομική ασπίδα και το χρηματοδοτικό όπλο

Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Μέτρα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας των τουριστικών προορισμών της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη φετινή τουριστική περίοδο, προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και αφετέρου η προστασία της ασφάλειας και της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών.

Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες χώρες θεσπίζουν τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την εύρυθμη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, η Κομισιόν έρχεται να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, στην κατεύθυνση προώθησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας τους τελευταίους 16 μήνες και ανήκουν κυρίως στον κλάδο του τουρισμού.

Την Τρίτη, 1η Ιουνίου, ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την Ελλάδα κι έξι ακόμη χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες πολίτες μπορούν να εκδίδουν το δικό τους Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό γεγονός, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού και διασφαλίζει τη συνέχεια της οικονομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εκτός, όμως, από το πιστοποιητικό covid, καταλυτικό ρόλο για τη θωράκιση των νησιών, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, με στόχο την άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων, θα παίξουν τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid test), τα οποία δεν υπήρχαν πέρσι στη φαρέτρα των ξενοδόχων.

Φέτος, με την ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχων (EVA), τα θετικά κρούσματα θα μπορούν να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας και θα απομονώνονται άμεσα, σε αντίθεση με το περσινό καλοκαίρι που τα αποτελέσματα των τεστ έβγαιναν μετά από ένα 24ωρο, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εντάσσει στο οπλοστάσιό της και τριάντα περίπου ξενοδοχεία καραντίνας σε όλη την επικράτεια, στα οποία θα απομονώνονται οι θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες. Ξενοδοχεία καραντίνας θα υπάρχουν σε όλη τη χώρα, Έβρος, Θάσος, Καβάλα, Λέσβος, Χίος, Ηράκλειο, Χανιά, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κως κ.α.

Επίσης, ο οδικός χάρτης για την πλήρη θωράκιση της τουριστικής βιομηχανίας συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας με στελέχη, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εδώ, η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη ετοιμότητα σε προσωπικό των δομών υγείας για την άμεση αντιμετώπιση μίας πιθανής ραγδαίας αύξησης περιστατικών κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ενισχυθούν και οι υποδομές πραγματοποίησης τεστ αντιγόνων και μοριακών τεστ σε όλα τα νησιά, ειδικά κατά την αναχώρηση των τουριστών και την επιστροφή τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Τα μέτρα που θα ισχύουν σε ξενοδοχεία

Στο επίκεντρο των επικαιροποιημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία βρίσκονται οι βελτιωμένες διαδικασίες αυτοεξυπηρέτησης-self service. Για την υφιστάμενη τουριστική σεζόν οι ξενοδόχοι έχουν προβλέψει διαχωριστικά προστασίας στα φαγητά, χρήση των αιθουσών μόνο για εστίαση, περιορισμένη δυναμικότητα υπνοδωματίων και θερμομέτρηση.

Επίσης, ζωτικής σημασίας για τον πελάτη, αποτελεί η θέσπιση του σήματος Πιστοποίησης «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα.

Πράσινο φως στις μετακινήσεις και 800 εκατ. για την ενίσχυση της ρευστότητας τουριστικών επιχειρήσεων

Με το βλέμμα στραμμένο σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping,  οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ό,τι μπορούν για να πατήσει η τουριστική οικονομία, αλλά και η ευρύτερη οικονομία στα πόδια της.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν αφενός προτείνει τη σταδιακή διευκόλυνση των ταξιδιωτικών μέτρων «με συντονισμένο τρόπο» σε όλα τα κράτη μέλη και με γνώμονα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid και, μάλιστα, χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αφετέρου ενέκρινε για τη χώρα μας ενέκρινε χρηματοδοτικό καθεστώς ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

►Τουρισμος: Επιχορήγηση από 2,5% έως 5% του τζίρου του 2019 - Κριτήρια και δικαιούχοι

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, «το Πρόγραμμα θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Εως και 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ θα πάρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Η ενίσχυση από το Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού ύψους έως 420 εκατ. ευρώ που θα λάβουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία / πρακτορεία, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

«Αυτό είναι το (κεφάλαιο) κίνησης που πραγματικά ανοίγει ουσιαστικά τα ξενοδοχεία»

«Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο σήμερα. Αυτό είναι το (κεφάλαιο) κίνησης που πραγματικά ανοίγει ουσιαστικά τα ξενοδοχεία, τα οποία έως το τέλος του Ιουνίου η εκτίμησή μας με τους συναδέλφους, θα ανοίξουν όλα, και τα 10.000 που είναι αδειοδοτημένα. Άρα ήταν πάρα πολύ σημαντικό -πέρσι άνοιξαν περίπου 5.500, και τέτοια περίοδο ήμασταν κλειστά. Άρα έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γρηγόρης Τάσιος.

Παραμένει ο στόχος για έσοδα στο 50% του 2019 - Πρόβλεψη για έσοδα από 7,5 έως 9 δισ.

Τα έσοδα-στόχος για τη φετινή τουριστική περίοδο παραμένουν στο 40% - 50% του 2019, ωστόσο πολλά θα κριθούν από τις κρατήσεις της κατά την  περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, εκτίμησε ότι τα έσοδα φέτος θα κινηθούν σε ένα εύρος από 7,5 έως 9 δισ. ευρώ. «Σήμερα που μιλάμε είμαστε πιο κοντά στο 7,5 δισ. ευρώ, όμως επειδή οι εξελίξεις εξαρτώνται απολύτως από την πορεία της πανδημίας, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα “γυρίσει” η κατάσταση, δεν αποκλείεται να πετύχουμε και το πιο υψηλό εύρος του φετινού μας στόχου» υπογράμμισε. Παράλληλα εκτίμησε ότι «η σεζόν θα επεκταθεί μέχρι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Περιμένουμε και τα αστικά κέντρα να δουλέψουν» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία τη δεκαετία της κρίσης.

Μέχρι τώρα ο Μάιος και ο Ιούνιο θεωρούνται «χαμένοι» μήνες, καθώς δεν υπάρχει ένα κρίσιμο μέγεθος τουριστών, οι οποίοι να έχουν εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεσή τους. Παρά τη συντονισμένοι προσπάθεια όλων όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας, μένει να αποδειχθεί ποιοι τουρίστες και κυρίως πόσοι, θα αποφασίσουν έμπρακτα να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Τα αντανακλαστικά σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων

Εαν σε κάποιο νησί καταγραφεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων (από «πράσινο» γίνει «πορτοκαλί»), ο κρατικός μηχανισμός θα εφοδιάσει άμεσα με self tests όλες τις δομές του νησιού, για όλο τον πληθυσμό, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ένα μίνι... lockdown, που θα περιλαμβάνει απαγόρευση μετακινήσεων, απαγόρευση συγκεντρώσεων κ.ά.

Αναπάντητο, ωστόσο, παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που η περιοχή τοποθετηθεί στην «κόκκινη» ζώνη. Δεδομένου ότι στην περιοχή θα βρίσκονται πολλοί τουρίστες, ενδεχομένως να αποφασιστεί μία υβριδική λύση για την αντιμετώπιση της διασποράς, όπως η αυστηροποίηση των περιορισμών στις μετακινήσεις, δίχως όμως αυτές να απαγορεύονται καθολικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ