Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Health First: Τι ισχύει φέτος με το υποχρεωτικό σήμα πιστοποίησης για ξενοδοχεία

ξενοδοχεία lockdown
Πηγή: Eurokinissi

Zωτικής σημασίας για την επιλογή καταλύματος από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες αποτελεί η θέσπιση του σήματος Πιστοποίησης “Health First”. Το σήμα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν το 2021 και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Το σήμα “Health First” που χορηγείται από το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και δηλώνει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα η χορήγηση του σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ).

Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα μπορούν να εκδώσουν το σχετικό σήμα, υποβάλλοντας αίτηση, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας healthfirsttourism.gr ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Τουρισμού mintour.gov.gr.

Στη συνέχεια ενημερώνεται αυτόματα η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας λειτουργεί το κατάλυμα.

Τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου

Εκτός από την υποχρεωτική ανάρτηση του ειδικού σήματος “Health First”, οι τουριστικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της πανδημίας,  οφείλουν να λειτουργούν βάσει των επικαιροποιημένων για τη φετινή σεζόν πρωτοκόλλων, τα οποία αφορούν σε εξειδικευμένα μέτρα προστασίας. Τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται έως τις 31 Μαΐου 2022.

Στο επίκεντρο των επικαιροποιημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία βρίσκονται οι βελτιωμένες διαδικασίες αυτοεξυπηρέτησης-self service. Για την υφιστάμενη τουριστική σεζόν οι ξενοδόχοι έχουν προβλέψει διαχωριστικά προστασίας στα φαγητά, χρήση των αιθουσών μόνο για  εστίαση, περιορισμένη δυναμικότητα υπνοδωματίων και θερμομέτρηση.

Ειδικότερα,

  • Υποχρεωτική κρίνεται η χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, όπως μάσκα, γάντια μιας χρήσης, ενώ ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
  • Επίσης, συστήνεται η υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
  • Η επιχείρηση οφείλει να ενημερώνει βιβλίο συμβάντων - COVID-19, το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.

Στο αρχείο που ακολουθεί, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα