Νέα
  • ΓΔ: 882.68 +0.53%
  • Τζίρος: 21,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Η αγωνία της Ελλάδας και το σκωτσέζικο ντους για την «πράσινη» λίστα της Βρετανίας

τουρισμός
Πηγή: Unsplash

Σε «θρίλερ» εξελίσεται για την Ελλάδα η ανακοίνωση της νέας «πράσινης» λίστας για τον τουρισμό που αναμένεται να δημοσιοποιήσει σε λίγες ώρες η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Κι ενώ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βρετανία υπάρχει έντονη προσδοκία από τουριστικούς παράγοντες για ένταξη ελληνικών νησιών μεμονωμένα στην βρετανική πράσινη λίστα, που επιτρέπει διακοπές χωρίς καραντίνα, το BBC αναφέρει, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, οτι ¨η βρετανική κυβέρνηση επιμένει πως θα παραμείνει προσεκτική", σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό. 

Νωρίτερα, ο Robert Boyle, πρώην διευθυντής στρατηγικής της μητρικής εταιρείας IAG της British Airways, εκτιμούσε οτι «η ηπειρωτική Ισπανία και Ελλάδα δεν θα καταφέρουν να μπουν στην «πράσινη» λίστα, για τον τουρισμό ωστόσο κάποια από τα νησιά τους, αναμένεται να ενταχθούν λόγω των χαμηλότερων κρουσμάτων και του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών».

Ποια νησιά είναι κοντά και ποιο χάνει το εισητήριο

Τα νησιά αυτά, όπως αποκάλυψε ο  Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού γραφείου The PC Agency, αναμένεται να είναι η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κως ενώ σε δημοσίευμά του ο Independent, κάνει λόγο ακόμη για την Κεφαλονιά, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και τη Λέσβο ενώ συζητείται η περίπτωση της Κρήτης, αν και φαίνεται απίθανό.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία δεν θα υποχρεούνται να μείνουν σε καραντίνα επιστρέφοντας στη χώρα τους.
«Η Μάλτα, η Φινλανδία και η Σλοβακία αναμένεται να κερδίσουν το στοίχημα και να ενταχθούν στη σήμερα στη λίστα» αναφέρει ακόμη ο Boyle.

Αναστάτωση από την πιθανή μετατόπιση της Πορτογαλίας στο «πορτοκαλί»

Το γεγονός ότι η Πορτογαλία είναι μέχρι στιγμής ο μόνος μεγάλος τουριστικός προορισμός του ευρωπαϊκού νότου που βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα, και ενδεχεται να μετατοπιστεί σήμερα στην «πορτοκαλί» έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην βρετανική τουριστική βιομηχανία καθώς χιλιάδες βρετανοί βιάστηκαν να κλείσουν τις διακοπές τους στα πορτογαλικά θέρετρα για να αποφύγουν την καραντίνα της επιστροφής.

Όμως τώρα, τα δεδομένα φαίνεται οτι αλλάζουν με αποτέλεσμα πολλές κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει, με προορισμό την Πορτογαλία να ακυρωθούν τελευταία στιγμή. 

Τι δηλώνει ο Τζόνσον

Η κυβέρνηση ωστόσο επιθυμεί να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική που έχει υιοθετήσει για τα διεθνή ταξίδια φοβούμενη την απειλή ενός νέου κύματος λοιμώξεων, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές της Ντάουνινγκ Στρίτ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας μαζί με την Ισπανία ενώ «πράσινη» είναι μόνο η Πορτογαλία και «κόκκινη» η Τουρκία.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ενώ θέλει να επιτρέψει τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, η κυβέρνηση δεν θα «διστάσει»  να μεταφέρει χώρες που ήταν προηγουμένως ασφαλείς στη λίστα υψηλού κινδύνου εάν επιδεινωθεί η υγειονομική τους κατάσταση αναφορικά με την πανδημία.

Το Joint Biosecurity Centre της κυβέρνησης θα κάνει τις σχετικές συστάσεις σχετικά με την ασφάλεια των ταξιδιών, πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε τις χώρες στην κόκκινη λίστα και την πορτοκαλί λίστα, όταν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δεν θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα ή την κόκκινη λίστα, εάν πρέπει να το κάνουμε. Προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της διάθεσης εμβολίων, η προστασία του λαού αυτής της χώρας», συνέχισε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ