Νέα
  • ΓΔ: 859.17 -0.13%
  • Τζίρος: 26,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Η Βρετανία απειλεί το success story της Ελλάδας για ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Τουρίστες στην Ακρόπολη
Τουρίστες στην Ακρόπολη / Πηγή: Intime

Το φετινό καλοκαίρι όλοι περίμεναν ότι θα ήταν διαφορετικό από το περσινό, με ένα πλήθος τουριστών να επιλέγουν Ελλάδα για τις διακοπές τους. Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, τα μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετικά και πολλοί εκτιμούσαν ότι μπορεί όχι μόνο να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα στο 50% αυτών του 2019, αλλά ακόμη και να ξεπεραστεί.

Οι καλές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, η οποία έφερε χαμόγελα. Η ύφεση ήταν μόλις 2,3%, ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις που την τοποθετούσαν ακόμη και πάνω από 10%.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει. Ωστόσο η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τη χώρα μας στην πορτοκαλί ζώνη, αν και υπήρχαν βάσιμες προσδοκίες ότι τουλάχιστον κάποια βασικά νησιά θα περνούσαν στην πράσινη, ανατρέπει τα δεδομένα και δημιουργεί εύλογα δεύτερες σκέψεις για την επόμενη ημέρα.

Πλήθος ακυρώσεων από τη Μ. Βρετανία 

Η Βρετανία είναι μια μεγάλη αγορά για την Ελλάδα. Η δεύτερη σε μέγεθος μετά τη Γερμανία. Και τα σημάδια δεν είναι καθόλου καλά. Ήδη, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, πολλές είναι οι ακυρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι οι ακυρώσεις έχουν πάρει τη μορφή πολυβόλου.

Εκτιμήσεις από την πλευρά των παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι ακόμη κι αν στις 28 Ιουνίου, που είναι η επόμενη αναθεώρηση, η Ελλάδα περάσει στην πράσινη περιοχή, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Οι Βρετανοί ήθελαν -και αυτό φαίνεται από πολλά στοιχεία- να κάνουν φέτος διακοπές, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας τους είχε άλλα σχέδια. Κινείται με πολιτικά κριτήρια και όχι αμιγώς υγειονομικά. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι μπορεί να στρέφει τους Βρετανούς εκεί που ο ίδιος θέλει και χρησιμοποιεί την πανδημία ως όπλο.

Όμως για την Ελλάδα η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κακή, αφού απομακρύνει τον στόχο για τον τουρισμό, ενώ θολώνει την καλή εξέλιξη που φαίνεται να έχει η ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας.

Αναζητούνται εφεδρείες για τόνωση της οικονομίας 

Κατά συνέπεια, για να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος θα πρέπει να βρεθούν άλλες εφεδρείες, και για την ώρα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

Το καλό σενάριο είναι ότι τελικά η Βρετανία θα αλλάξει στάση και θα περάσει την Ελλάδα στην πράσινη ζώνη από τις 28 Ιουνίου, έτσι ώστε όποιος έρθει στη χώρα μας να μη χρειάζεται να μπει σε καραντίνα 10 ημερών όταν επιστρέψει στη Βρετανία.

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα έχει κανένα στοιχείο να διατηρήσει την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη, δεδομένου ότι η υγειονομική της εικόνα βελτιώνεται εντυπωσιακά ημέρα με την ημέρα.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ