Νέα
  • ΓΔ: 1435.12 +1.03%
  • Τζίρος: 78,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Δυναμική αγορά για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα

τουρισμός
Πηγή: Unsplash

Σημαντικές προοπτικές προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα από τη Σαουδική Αραβία διαγράφονται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις Αθήνας - Ριάντ βρίσκονται σε συνεχή αναβάθμιση. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται ως μία ανερχόμενη αγορά εισερχόμενου τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και η χώρα μας επιδιώκει να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην αραβική χώρα εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία μια σειρά παραγόντων συνθέτουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για επιχειρηματικές συνέργειες με στόχο την άφιξη Σαουδαράβων επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής στάθμης για ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα. 

Αλλωστε, σχετική πρόβλεψη για τη συνεργασία στον τομέα του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού ευεξίας συμπεριλήφθηκε και στην συμφωνία για το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας 2021-2023, που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Ριάντ. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Σαουδική Αραβία συντονίζει στοχευμένες προωθητικές δράσεις εντατικοποιώντας τις επαφές με γραφεία προώθησης εξερχόμενου elite τουρισμού υγείας, προβάλλοντας τόσο το δυναμικό του κλάδου όσο και τα εν γένει  ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, η οποία αποτελεί διαχρονικά ελκυστικό προορισμό για τους Σαουδάραβες (με 49.000 επισκέπτες το 2019) και λόγω της πληθώρας των παρεχόμενων υπηρεσιών αναψυχής.

Μάλιστα, από τις επαφές, που έχουν ήδη γίνει με μεγάλους τουριστικούς ομίλους της Σαουδικής Αραβίας προκύπτει ότι η επέκταση των εμβολιασμών στις δύο χώρες, η επιστροφή στην κανονικότητα και η εναέρια επανασύνδεση, με απευθείας πτήσεις προς Αθήνα από Ριάντ και Τζέντα, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ήδη πολύ καλό επίπεδο διμερούς τουριστικής συνεργασίας, δίδοντας νέα ώθηση στις ροές του τουριστικού προϊόντος προς τις δύο χώρες. Στην επιτυχία του εγχειρήματος προώθησης του ελληνικού ιατρικού τουρισμού στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να έχουν καθοριστικό ρόλο οι 120 Ελληνες γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία και στις κλινικές της αραβικής χώρας ύστερα από την επιλογή τους από επιτροπή του σαουδαραβικού υπουργείου Υγείας.  

Το «παράθυρο» ευκαιρίας έως το 2030

Ο εξερχόμενος ιατρικός τουρισμός σημείωσε κατακόρυφη άνοδο στη Σαουδική Αραβία κατά την τελευταία δεκαετία καθώς οι ελλείψεις σε υποδομές ιατρικής περίθαλψης και η χαμηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών στο εξωτερικό με κρατική δαπάνη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, το 2014  δαπανήθηκαν περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ για τη θεραπεία 4.723 Σαουδαράβων ασθενών στο εξωτερικό, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμένουν ο κορυφαίος προορισμός για ιατρικές θεραπείες, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη  Σιγκαπούρη και την Κίνα. Το 2017, συνολικά 2.401 Σαουδάραβες ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο εξωτερικό για διάφορες ασθένειες με κρατικές δαπάνες, ύψους 800 εκατ. ευρώ ενώ τo 2019 οι πολίτες, που νοσηλεύτηκαν σε ιατρικά προηγμένες χώρες ήταν 2.842.

Με βάση τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, το «παράθυρο» ευκαιρίας στη σαουδαραβική αγορά για την παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών από τις ιατρικές υποδομές της χώρας μας έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έως το 2030, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η ριζική αναδιάρθρωση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Σαουδικής Αραβίας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει εξαγγελθεί πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης 295 νοσοκομείων και 2.000 πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας της χώρας με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει τεθεί ως στόχος στο μέλλον τα προγράμματα θεραπείας στο εξωτερικό να αντικατασταθούν σταδιακά από εγχώρια προγράμματα περίθαλψης ενώ η νοσηλεία ασθενών με κρατική δαπάνη θα είναι δυνατή μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι δεν υφίσταται κατάλληλη θεραπεία στο Βασίλειο. Οι εξελίξεις αυτές, εκ των πραγμάτων, αναμένεται να οδηγήσουν σταδιακά στην μείωση του αριθμού των Σαουδαράβων ασθενών, που θα επισκεφτούν για λόγους υγείας άλλες χώρες.  

Σε μια προσπάθεια καταρχήν βολιδοσκόπησης και δραστηριοποίησης σε αυτό το προνομιακό μεσοδιάστημα, το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας - Elitour, το οποίο εκπροσωπεί σημαντική συστοιχία διακεκριμένων ομίλων του κλάδου έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του προς τη σαουδαραβική πλευρά με την ελληνική διπλωματική αποστολή να εισηγείται προς τις ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, πέραν των διαδικτυακών τους επαφών  με σαουδαραβικές εταιρείες, να εξετάσουν τη σκοπιμότητα συμμετοχής τους στις προσεχείς εξειδικευμένες διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες διοργανώνονται στη Σαουδική Αραβία, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ