Νέα
  • ΓΔ: 914.84 -3.02%
  • Τζίρος: 86,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Εκτός βρετανικής πράσινης λίστας η Ελλάδα - Παράθυρο για εμβολιασμένους

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Σε ένα πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ευρωπαίων και Μεγάλης Βρετανίας εξελίσσεται το θέμα του «φωτεινού σηματοδότη». Αργά χθες το βράδυ και μετά από μια σοβαρή χρονική καθυστέρηση, άνευ επαρκούς αιτιολόγησης, ανακοινώθηκαν οι νέες αναθεωρημένες ζώνες.

Η Ελλάδα δεν άλλαξε κατηγορία, όπως άλλωστε αναμενόταν, και παρέμεινε στην πορτοκαλί ζώνη. 

Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πληροφορίες από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Η μία συντάσσεται με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για συνέχιση της σκληρής γραμμής και η άλλη πιστεύει ότι έφτασε η ώρα να υπάρξει χαλάρωση και επιβράβευση και των χωρών εκείνων που κάνουν υγειονομική πρόοδο, αλλά και των πολιτών της χώρας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Επί του παρόντος επικράτησε η τάση Τζόνσον.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε αυτό που ακουγόταν ημέρες τώρα, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα ταξιδεύουν σε πορτοκαλί περιοχές δεν θα απαιτείται να παραμένουν σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους, αλλά δεν ανακοινώθηκε ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου.

Καραντίνα για τους Βρετανούς ζητούν Μέρκελ και Μακρόν

Στον αντίποδα όλων αυτών, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν συμφωνούν ότι θα πρέπει να εξετάσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μέτρο της επιβολής καραντίνας στους Βρετανούς πολίτες, έτσι ώστε να αποκρούσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι νέες «πράσινες» περιοχές

Φτωχή ήταν η πρόσθεση περιοχών στη βρετανική πράσινη λίστα. Μάλτα και Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας είναι οι κυριότερες προσθέσεις των περιοχών που κρίνονται ασφαλείς για επίσκεψη χωρίς να απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας και της Αϊτής, θα συμπεριληφθούν στη λίστα των κόκκινων χωρών», σημείωσε, επίσης, ο Σαπς σε ανάρτηση στο Twitter.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο της πορτοκαλί λίστας, σύμφωνα με σχέδια της κυβέρνησης που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Άγνωστο πότε θα ισχύσει το μέτρο για τους εμβολιασμένους 

Η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής της νέας πολιτικής παραμένει άγνωστη, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «διχασμό» στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ εκείνων που θέλουν άμεση κατάργηση της καραντίνας ή το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουλίου και εκείνων που προτιμούν αυτό να συμβεί τον Αύγουστο.

Καθώς οι υπουργοί αποφάσισαν χθες τις αλλαγές στις λίστες του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» για ταξιδιώτες που φθάνουν στη Βρετανία, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες διακοπών, ταξιδιωτικοί πράκτορες και συνδικάτα απαιτούν από την κυβέρνηση να επεκτείνει την πράσινη λίστα προορισμών, που δεν απαιτούν καραντίνα στην επιστροφή και να αποκαλύψει τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις της.

Επιπροσθέτως ζητούν να επιτρέπεται στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα.

Τζόνσον: Πραγματική ευκαιρία για τους εμβολιασμένους 

Ο πρωθυπουργός είπε στο Sky News ότι υπάρχει μια «πραγματική ευκαιρία» να «ανοίξουν τα ταξίδια μέσω του πλήρους εμβολιασμού». Ο Τζόνσον είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών Σαπς πρόκειται να «χαρτογραφήσει τα επόμενα βήματα για τα διεθνή ταξίδια», υπονοώντας ότι θα αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι μια απλή ενημέρωση στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.

Μέρκελ και Μακρόν στο ίδιο μήκος κύματος 

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε όλα τα κράτη της ΕΕ να θεσπίσουν για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου καραντίνα, προκειμένου να εμποδιστεί η  εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Μάλιστα μαζί της συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «προφανώς ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα» και ζήτησε μια κοινή προσέγγιση ως προς τη διαχείριση των τουριστών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τα 27 κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση απέναντι σε όσους ταξιδεύουν προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα