Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Σύγκρουση κορυφής στις Βρυξέλλες για την ινδική μετάλλαξη - Βόμβα στον τουρισμό

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό κι ενώ η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί και δείχνει... τα δόντια της στην γηραιά ήπειρο, σύγκρουση προκάλεσε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η δυνατότητα που δίνεται από την Ελλάδα σε κατοίκους τρίτων χωρών να ταξιδεύουν στη χώρα, έχοντας κάνει εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επέκριναν την Ελλάδα και άλλες χώρες που είναι εξαρτημένες από τον τουρισμό για το ότι δέχονται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ και δεν είναι σαφές αν είναι αποτελεσματικό κατά της πιο επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. 

Κι ενώ οδεύουμε προς το ζενίθ της τουριστικής σεζόν, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έστειλαν μήνυμα για πιθανούς νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που θα αφορούν στις χώρες με υψηλά ποσοστά διασποράς της ινδικής μετάλλαξης, όπως η Μ. Βρετανία. 

Μάλιστα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία πως δεν θα είναι στην Ε.Ε. όλοι εμβολιασμένοι με τους ίδιους κανόνες και ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει και νέα έξαρση κρουσμάτων, δήλωσε στο Bloomberg διπλωμάτης με γνώση των συζητήσεων. Η Μέρκελ είπε στους άλλους ηγέτες ότι η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει πως η έναρξη των πρόσθετων εμβολιασμών θα πρέπει να επισπευσθεί για τις αρχές του φθινοπώρου, πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης. 

«Μην πιστεύετε τις δημοσιογραφικές υπερβολές» σημείωσε σήμερα στην συνέντευξη Τύπου ο 'Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ωστόσο ότι όντως η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε σε μια φράση της ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δέχονται το ρωσικό εμβόλιο και άλλες δεν το δέχονται.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δέχεται τουρίστες εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο sputnik στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. «Αν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Ελληνας αξιωματούχος που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Μέρκελ, σημείωσε ότι η πλειοψηφία των ηγετών είχαν μία ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και ότι δεν υπάρχει λόγος νευρικότητας για τα ταξίδια. 

Γρίφος τι μέλλει γενέσθαι με τους Βρετανούς

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η «πράσινη λίστα» των Βρετανών για τον τουρισμό εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο με πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, την ώρα που Γερμανία και Γαλλία ζητούν συντονισμένες κινήσεις από την Ε.Ε., ώστε να κλείσει τα σύνορα της στους Βρετανούς τουρίστες μετά την έξαρση της ινδικής μετάλλαξης.

Μέρκελ και Μακρόν έδωσαν «μάχη» στη Σύνοδο Κορυφής για να κρατήσουν τους βρετανούς τουρίστες μακριά από την ΕΕ, την ώρα που χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ποντάρουν για την στήριξη της τουριστικής τους βιομηχανίας, στους χιλιάδες βρετανούς τουρίστες, που αποτελούν «ισχυρό χαρτί» για την οικονομία.  

Η ινδική μετάλλαξη, έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη επουλώνει τις πληγές της από την πανδημία σε κοινωνικό, υγειονομικό και κυρίως οικονομικό επίπεδο και κάνει δειλά βήματα  προς την ελευθερία.

Κι ενώ ο τουρισμός, το μεγάλο στοίχημα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ήταν έτοιμος να «φουλάρει» τις μηχανές για να στηρίξει τις οικονομίες που κατέρρεαν κάτω από το βάρος των lockdown, η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης αλλάζει τις ισορροπίες και μοιραία προκαλεί προβληματισμό για το που βρίσκεται τελικά το συμφέρον της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας ως προς την «πράσινη λίστα» της Βρετανίας.

«Στη φάση που βρισκόμαστε η λύση είναι οι εμβολιασμοί, και όχι πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Η διαχείριση του βρετανικού τουριστικού ρεύματος - που σε κάθε περίπτωση είναι πολύτιμο για την Ελλάδα - συνιστά μια δύσκολη πολιτική απόφαση, η οποία ωστόσο μέχρι τις 19 Ιουλίου - τουλάχιστον - παραμένει στα χέρια του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία άφησε εκτός χθες, Πέμπτη 24 Ιουνίου, για τρίτη συνεχόμενη φορά την Ελλάδα εκτός της «πράσινης λίστας».

Ταυτόχρονα οι Βρετανοί άνοιξαν  «παράθυρο» χθες ώστε οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που θα ταξιδεύουν σε πορτοκαλί περιοχές να μην απαιτείται να παραμένουν σε 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους, κατά την επιστροφή στη Βρετανία. Ο χρόνος όμως εφαρμογής του μέτρου αυτού δεν ανακοινώθηκε, αλλά εκτιμάται πως δεν θα συμβεί νωρίτερα από τις 19 Ιουλίου, ημερομηνία μέχρι την οποία έχει παραταθεί το lockdown τη Βρετανία. Δημοσιεύματα αναφέρουν, μάλιστα, πως μπορεί το μέτρο αυτό να παραπεμφθεί για τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση, η έξαρση της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία δημιουργεί νέα δεδομένα. Και καθώς η χώρα είναι πλέον εκτός Ε.Ε. η διαχείριση του βρετανικού ρεύματος των τουριστών δυσχεραίνει για χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα. Πολλά εξαρτώνται από την στάση της Άνγκελα Μέρκελ. Αν η Γερμανία - για παράδειγμα - αποφασίσει να επιβάλλει καραντίνα στους δικούς της τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα θα δέχεται μαζικά βρετανούς τουρίστες που θα γυρνούν στην χώρα τους χωρίς καραντίνα, τότε η εξίσωση καθίσταται δυσχερής. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία και η Βρετανία είναι οι δυο μεγαλύτερες αγορές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και οι φετινές εξελίξεις με το Brexit και την πανδημία δεν αποκλείεται να τις φέρουν σε αντίθετα στρατόπεδα.   

Κι αν τώρα η άρνηση του Τζόνσον να... πρασινίσει την Ελλάδα οριοθετεί τα πράγματα, η καυτή πατάτα θα περάσει αργά ή γρήγορα στα χέρια του έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα κληθεί να ζυγίσει το οικονομικό κόστος για τους ανθρώπους του τουρισμού και τις επιπτώσεις στην υγεία, καθώς το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικό.

Παράδειγμα προς αποφυγή η Πορτογαλία

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα της Ιβηρικής βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Βρετανία, σε ποσοστά κρουσμάτων ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη. Κι αυτό επειδή από τον Μάιο ήταν η μόνη χώρα του ευρωπαϊκού νότου που είχε ενταχθεί στην πράσινη λίστα της Βρετανίας και δέχθηκε μεγάλο αριθμό βρετανών τουριστών.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μόλις μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας, με την Ισπανία και την Ελλάδα να δηλώνουν τότε την πλήρη απογοήτευσή τους για τον αποκλεισμό τους ως τουριστικοί προορισμοί, με τον Έλληνα υπουργό τουρισμού  Χάρη Θεοχάρη να επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια προσπάθεια να ενταχθούν τουλάχιστον τα νησιά στην λίστα.

Η Πορτογαλία κινδυνεύει τώρα να χάσει το καλοκαίρι του 2021 καθώς τα κρούσματα ινδικής μετάλλαξης αποτρέπουν τουρίστες και από άλλες χώρες να την εντάξουν στα καλοκαιρινά τους σχέδια.   

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας αρνήθηκε ότι η χώρα του άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους βρετανούς τουρίστες,  απαντώντας στην Άνγκελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων.

Τι ζητούν Μέρκελ - Μακρόν

Στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, Μέρκελ και Μακρόν ξεκαθάρισαν στους ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία, ώστε να υπάρξει μια κοινή  αντιμετώπιση της ινδικής παραλλαγής του κορονοϊού.

«Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο  Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται να απασχολήσει άμεσα και την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Μόσιαλου θα βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση των περιστατικών της ινδικής μετάλλαξης τον Αύγουστο, στο πικ της τουριστικής περιόδου η οποία γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί χρονικά ακόμη και ως τον Οκτώβριο.

Η «λευκή λίστα» της ΕΕ

Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους πολίτες των οποίων θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, με την  Γαλλία και την Γερμανία να θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Σε αυτήν την περίπτωση η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων της σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την COVID-19.

Τέλος η ΕΕ προωθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ως απαραίτητο για τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Ελευθερία κινήσεων μόνο σε εμβολιασμένους

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιμετώπισε θετικά την πρόοδο των εμβολιασμών που συνδέονται άμεσα με την βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτων προκειμένου να λειτουργήσουν και κατά των ινδικών μεταλλάξεων, καθώς μόλις χθες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε και δεύτερη μετάλλαξη της ινδικής η «delta+».

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δήλωσε σήμερα ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, είναι πιθανό να επιστρέψουμε σε λοκντάουν, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια.

  1. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε.
  2. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές.
  3. Οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ