Νέα
  • ΓΔ: 790.14 -0.49%
  • Τζίρος: 64,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων στο Νότιο Αιγαίο

Πηγή: Intime

Στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση συζητήθηκαν θέματα βελτιώσεων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, τέθηκαν επί τάπητος η ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο για την συγκεκριμένη Περιφέρεια, επενδυτικά θέματα και το νέο χωροταξικό. 

Ο υφυπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε ως άριστη και εποικοδομητική τη συνεργασία με τον Ν. Παπαθανάση. Συγκεκριμένα δήλωσε πως υπήρξε ταύτιση απόψεων για την αναγκαιότητα μιας ολοκληρωμένης θεσμικής παρέμβασης στον αναπτυξιακό νόμο που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει: 

  • Αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου των νησιών για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και από άλλους κλάδους εκτός του τουρισμού. Η ενέργεια, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και ο τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας. 

  • Αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, στροφή στην ποιότητα με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων. 

Επιπροσθέτως συζητήθηκε η πιθανή αλλαγή στο πλαίσιο του νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων των ποσοστών ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο Μ. Κόνσολας έθεσε, επίσης, το ζήτημα της διαφοροποίησης των κινήτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προτείνοντας την αντικατάσταση του μέτρου των φοροαπαλλαγών με αυτό της άμεσης επιχορήγησης, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει προτάσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και της αύξησης του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις. 

Αφού συζητήθηκε και το ζήτημα της θέσπισης μεταβατικών διατάξεων, στο πλαίσιο των αλλαγών που επιφέρει το νέο χωροταξικό, για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει φάκελο στον αναπτυξιακό νόμο ή έχει εγκριθεί ο φάκελός τους ή οι μελέτες είναι έτοιμες. Ο κ. Κόνσολας δήλωσε: «Η συνεργασία με τον κ. Παπαθανάση ήταν εποικοδομητική, έβαλε τις βάσεις για μια παραγωγική συζήτηση για παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις προβλέψεις και τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τις τουριστικές επιχειρήσεις». 

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα