Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σεζόν σε σκωτσέζικο ντους: Βράζει η Μύκονος - Φεύγουν οι Γερμανοί - Ερχονται οι Βρετανοί

Σε «σκωτσέζικο ντουζ» εξελίσσεται η σεζόν για τον ελληνικό – και όχι μόνο – τουρισμό καθώς τα καλά νέα έχουν, καθώς φαίνεται μικρή διάρκεια. Ελληνες και ξένοι, θέλουν μετά από ένα χρόνο περιορισμών και εγκλεισμού να ταξιδέψουν, να ξεσκάσουν και να διασκεδάσουν ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα, που επικρατεί πλέον πανευρωπαϊκά, έχει άλλα …σχέδια. 

Αρχής γενομένης από τη Μύκονο, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο για τοπικά lockdown με την κυβέρνηση να στέλνει ηχηρό μήνυμα για τήρηση των μέτρων. Τα prive party σε βίλες και η κοσμοσυρροή στα beach bar αύξησαν κατακόρυφα τα κρούσματα, αν και τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι επιχειρηματίες του νησιού θέτουν ζήτημα μη ορθής καταγραφής. 

Η λήψη περιοριστικών μέτρων στο νησί των ανέμων μέχρι τις 26 Ιουλίου, ήρθε 48 ώρες μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να βάλουν... εμπόδια σε όσους θέλουν τα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την χώρα μας σε λίστα κινδύνου αναφορικά με την διασπορά του κορονοϊού. Κι όλα αυτά λίγα 24ωρα πριν η Βρετανία επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή.  

Σφοδρές αντιδράσεις και οι πρώτες ακυρώσεις

Η χθεσινή απόφαση για 10ήμερο lockdown στη Μύκονο, έναν από τους πλέον κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως προκάλεσε σοκ στο νησί και έντονες αντιδράσεις τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από τους επαγγελματίες.

Πληροφορίες, μάλιστα, από το νησί κάνουν λόγο για ακυρώσεις κρατήσεων από τις πρώτες κιόλας ώρες, ωστόσο σαφέστερη εικόνα θα υπάρξει τα επόμενα 24ώρα.  

Μπορεί ήδη από τις 25 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας να είχε προειδοποιήσει για τοπικά lockdown και μόλις προχθές ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης να έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο ο Δήμαρχος του νησιού Κώστας Κούκας κάνει λόγο για άστοχη ενέργεια «η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Ο ίδιος τονίζει ότι η Μύκονος είναι μεταξύ περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό. Παραδέχεται  ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί - όπως λέει - και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως ότι πολλά τεστ στο νησί γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.

Βράζουν οι επιχειρηματίες

Για το ίδιο θέμα τα Σωματεία Επιχειρήσεων Διασκέδασης - Εστίασης Μυκόνου και Επιχειρήσεων - Επαγγελματιών Μυκόνου ζητούν να αφαιρούνται από τα κρούσματα που εντοπίζονται στο Διεθνές αεροδρόμιο της Μυκόνου, όσοι προέρχονται από διπλανά νησιά που απλώς χρησιμοποιούν την Μύκονο ως ενδιάμεσο σταθμό για αναχώρηση ή άφιξη.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά και να συνυπολογιστεί για την εξαγωγή των στατιστικών δεδομένων ότι στο νησί βρίσκονται γύρω στους 200.000 κάτοικοι και τουρίστες (εύκολα από αφίξεις – αναχωρήσεις πλοίων και αεροπλάνων εξάγονται οι αριθμοί) και να μην ανάγονται επί των 10.000 κατοίκων τα ημερήσια κρούσματα καθώς ο αριθμός επί των 10.000 είναι πλασματικά υπερπολλαπλάσιος.

Οι επαγγελματίες της Μυκόνου κάνουν λόγο για δυσάρεστη έκπληξη που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά ο οποίος διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων / ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά  ‘’Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες’’ αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο σύλλογοι επαγγελματιών-επιχειρήσεων της Μυκόνου και ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση, την διασκέδαση και τον τουρισμό (αν και η Μύκονος έχει το ποιο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης). Να καλυφθούν νομικά οι επιχειρήσεις που δεν θα συνεργάζονται με ανεμβολίαστους υπαλλήλους.
  • Να εφαρμοστεί ουσιαστικά και αυστηρά η ΚΥΑ για τα παράνομα πάρτι στις βίλες με την παρουσία δικαστικού λειτουργού.
  • Να τηρηθεί η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και να μην περιοριστούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων

 

Ψυχρολουσία από Γερμανία - Ερχονται οι Βρετανοί

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Μύκονο, ενώ είμαστε εν αναμονή του ανοίγματος της βρετανικής αγοράς από Δευτέρα 19 Ιουλίου προσδοκώντας σε ράλι – τηρούμενων των αναλογίων – του ελληνικού τουρισμού ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες που πρώτου διμήνου.

Το παράθυρο αισιοδοξίας, ωστόσο, που ανοίγει η Βρετανία κλείνει η άλλη μεγάλη αγορά, αυτή της Γερμανίας, καθώς οι οδηγίες των γερμανικών αρχών είναι αποτρεπτικές για ταξίδια στην Ελλάδα. Όπως άλλωστε είχε συμβεί και στη περίπτωση των Βρετανών μέχρι στιγμής, οι οποίοι πάντως από τις 19 Ιουλίου θα μπορούν - εκτός απροόπτου - να ταξιδεύουν παντού αρκεί να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

►Τουρισμός: Το ξανασκέφτονται οι Γερμανοί για τις διακοπές στην Ελλάδα, λόγω των κρουσμάτων

Ειδικότερα, την Παρασκευή το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι το Ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας περιέλαβε την Ελλάδα, μαζί με την Ολλανδία και περιοχές της Δανίας, στην λίστα των χωρών που εμφανίζουν υψηλό ρίσκο ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, συστήνοντας να αποφεύγονται ως ταξιδιωτικοί προορισμοί. Αυτό σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως το Βερολίνο συμπεριλαμβάνει την χώρας μας, την Ολλανδία και τμήματα της Δανίας στις «περιοχές κινδύνου». Το μέγεθος των επιπτώσεων από την εξέλιξη αυτή θα φανεί τις επόμενες ημέρες. 

Στην περίπτωση της Βρετανίας πάντως οι τουριστικές εισροές είναι μέχρι τώρα σχεδόν ανύπαρκτες, σύμφωνα όμως με παράγοντες της τουριστικής αγοράς τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις από την Γηραιά Αλβιώνα έχουν αυξηθεί αισθητά καθώς οι ταξιδιώτες δεν έχουν υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2019 καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα από τη Μ.Βρετανία. Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αφίξεων των αεροδρομίων, ήταν 1,2 εκατ. Βρετανοί επιβάτες (πτώση 71% σε σχέση με το 2019). Σε ότι αφορά τη Γερμανία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν πέρσι στα 1,4 δισ. ευρώ, 61,6% χαμηλότερα από το 2019 ενώ οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία ήταν 1,135 εκατ. έναντι 2,958 το 2019.

Τι αναφέρει η Eurobank 

Αν και σήμερα το τοπίο είναι λιγότερο ομιχλώδες σε σχέση με την αρχή της υγειονομικής κρίσης (εμβολιαστική εκστρατεία, αντιμετώπιση της νόσου) και οι φορείς της οικονομίας έχουν συσσωρευμένη γνώση για το πώς να λειτουργούν «εντούτοις, οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα και την άνοδο των κρουσμάτων φανερώνουν ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2020. Ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, η χρονική συγκυρία μόνο ουδέτερη δεν είναι ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από την αύξηση της αβεβαιότητας» υπογραμμίζει η Εurobank στο τελευταίο δελτίο της για την οικονομία.

Σημειώνουμε ότι κατά μέσο όρο στο διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου παράγεται το 67,9% των ετήσιων τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα (Μάιος-Οκτώβριος 89,9%). Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, θετική εξέλιξη συνιστά η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για άρση της καραντίνας από τη 19 Ιουλίου 2021 για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς πολίτες που επιστρέφουν από χώρες με «πορτοκαλί» ταξινόμηση όπως η Ελλάδα.

Η εν λόγω αγορά είναι η 2η μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο μετά τη Γερμανία (τόσο σε όρους εσόδων όσο και σε όρους αφίξεων). Οποιαδήποτε εκτίμηση για τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς το οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο και η ελαστικότητα του τουριστικού κλάδου στην πανδημία μεγάλη. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού τον Ιούνιο 2021 ανήλθαν σε 1.181,771 χιλιάδες άτομα, δηλαδή στο 34,0% των αντίστοιχων αφίξεων του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες καλοκαιρινές ενδιάμεσες προβλέψεις της, ναι μεν αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης στην Ελλάδα το 2021 (το ίδιο έπραξαν και άλλοι διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί), ωστόσο αναφέρει ότι οι εν λόγω προβλέψεις υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα.

Στο 4,3% ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ 2021

Η τελευταία σχετίζεται με την πορεία των τουριστικών εσόδων. Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 αναθεωρήθηκε στο 4,3% από 4,1% προηγουμένως, ενώ για το 2022 παρέμεινε σταθερή στο 6,0%.

Βάσει αυτών των προβλέψεων, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2022 αναμένεται να είναι υψηλότερο κατά 1,5% σε σχέση με το 2019 (προ πανδημίας επίπεδα σε όρους έτους). Για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών πλην της Ιρλανδίας, οι αντίστοιχες προβλέψεις (2022 vs 2019) έχουν ως ακολούθως:

  • Ρουμανία + 8,3%
  • Πολωνία + 7,3%
  • Λιθουανία + 6,9%
  • Λουξεμβούργο + 6,9%
  • Λετονία + 6,1%
  • Ουγγαρία + 6,0%
  • Εσθονία + 5,7%
  • Σουηδία + 5,3%
  • Σλοβακία + 5,2%
  • Σλοβενία + 4,9%
  • Βουλγαρία + 4,3%
  • Δανία + 3,6%
  • Γερμανία + 3,2%
  • Μάλτα + 3,0%
  • ΕΕ-27 + 2,9%
  • Ολλανδία + 2,8%
  • Κύπρος + 2,7%
  • Φινλανδία + 2,7%
  • Κροατία + 2,7%
  • Τσεχία + 2,5%
  • Βέλγιο + 2,4%
  • Ευρωζώνη + 2,4%
  • Γαλλία + 1,7%
  • Αυστρία + 1,6%
  • Ελλάδα + 1,5%
  • Πορτογαλία + 0,9%
  • Ισπανία + 0,7%
  • Ιταλία - 0,3%

Ενα κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις προαναφερθείσες προβλέψεις είναι ότι οι χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε όρους πραγματικού ΑΕΠ το 2020 εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν σχετικά βραδύτερα από ότι οι υπόλοιπες (χρησιμοποιούμε τον όρο της σχετικής ανάκαμψης καθώς λαμβάνουμε υπόψη την ύφεση των οικονομιών το 2020).

Το 2024 η επιστροφή των αφίξεων στα προ - Covid επίπεδα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού (UNWTO) το 50% των εμπειρογνωμόνων αναμένει επιστροφή των παγκόσμιων τουριστικών αφίξεων στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται το 2024 ή και αργότερα. «Ως εκ τούτου, εκ τούτου, οικονομίες με υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με άλλες, όπου ο τουριστικός κλάδος έχει μικρότερη βαρύτητα, για να ανακάμψουν σημαντικά σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.» αναφέρει η ομάδα έρευνας και ανάλυσης της Εurobank υπό τον δρ. Τάσο Αναστασάτο. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ