Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μύκονος: Ακυρώσεις στην καρδιά του καλοκαιριού και αγωνία για τη σεζόν

Μύκονος / Πηγή: e-mykonos.gr

Αναταράξεις στην τουριστική κίνηση και μπαράζ ακυρώσεων έως και τον Σεπτέμβριο προκάλεσε το μίνι lockdown στη Μύκονο. Και μπορεί από την Δευτέρα η κανονικότητα να επανέλθει στο νησί, όμως η εβδομάδα του lockdown φαίνεται πως άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στο «πετράδι του στέμματος» του ελληνικού καλοκαιριού.

Τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν στο νησί οδήγησαν σε φυγή μέρους των επισκεπτών του, ενώ πολλοί τουρίστες που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές του Αυγούστου στη Μύκονο στράφηκαν -την τελευταία στιγμή- σε άλλα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων. 

►CNBC: Στην κόψη του ξυραφιού ο τουρισμός

Οι επιχειρηματίες στο «νησί των ανέμων» αγωνιούν  για τη σεζόν καθώς τον Ιούλιο καταγράφουν απώλειες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και στο 30%. Αποθαρρυντική είναι η εικόνα και για τις κρατήσεις τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακυρώσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία κυμαίνονται μεταξύ 5% με 10%, ενώ στα μικρότερα καταλύματα φτάνουν μέχρι και στο 25-30%. Πρωταθλητές των ακυρώσεων είναι οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και φυσικά οι Έλληνες, ενώ οι Βρετανοί φαίνεται πως στράφηκαν σε Δωδεκάνησα και Ιόνιο, φοβούμενοι την έξαρση των κρουσμάτων στο νησί.

Μύκονος / Πηγή: Eurokinissi
Μύκονος / Πηγή: Eurokinissi

Ανδρόνικου: Ακυρώσεις μέχρι και τον Σεπτέμβιο - Αναφάλεια των τουριστών

Όπως επισημαίνει στην «Η» η Τόνια Ανδρονίκου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Μυκόνου αρμόδια για τον Τουρισμό, «το μίνι lockdown έχει επηρεάσει τις κρατήσεις στο νησί. Ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθος του καταλύματος, καταγράφονται ακυρώσεις έως και 20%. Ωστόσο υπάρχουν και ξενοδοχεία, κυρίως τα μεγαλύτερα, που δεν έχουν τόσο μεγάλες απώλειες. Κατά μέσο όρο το νησί αυτή την εβδομάδα είχε περίπου 6%-8% ακυρώσεις.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, το κύμα των ακυρώσεων επεκτείνεται χρονικά μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά ακόμη και τις βίλες. «Οι ακυρώσεις συνεχίζονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Επικρατεί μια ανασφάλεια. Οι τουρίστες δεν ξέρουν αν θα παραμείνουμε ανοιχτοί ή αν θα ξανακλείσουμε, ενώ δεν είναι σίγουροι και για το κατά πόσο η Μύκονος είναι ένας ασφαλής προορισμός, όσον αφορά το πλήθος των κρουσμάτων».

Αναφερόμενη στις προβλέψεις για την φετινή κίνηση δηλώνει απαισιόδοξη και εξηγεί πως «τα προγνωστικά στην αρχή της σεζόν έδειχναν ότι θα ήμασταν καλύτερα από πέρυσι. Το φθινόπωρο που θα κλείσουμε ταμείο θα βγάλουμε το αποτέλεσμα. Προς το παρόν φαίνεται πως έχουμε επιστρέψει στα περσινά επίπεδα και ίσως ακόμη χαμηλότερα».

Καλό λιβάδι, Μύκονος / Πηγή: e-mykonos.gr

Περιορισμένες οι κρατήσεις ακόμα και την high season

Η Μύκονος ένα από τους παραδοσιακούς top νησιωτικούς προορισμούς φαίνεται πως μετά την ανακοίνωση του μίνι lockdown έχει κατέβει στην 14θέση, ενώ στην πρώτη σκαρφάλωσε η Πάρος, ένα νησί που προσφέρει τη διασκέδαση που αναζητούν οι τουρίστες της Μυκόνου. Αυτό υπογραμμίζει ο ιστότοπος Skyscanner.

Μάλιστα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτει, τονίζει πως ο Αύγουστος, η εποχή high season, όπου οι οι κρατήσεις ανέβαν κατακόρυφα φέτος, είναι κατα 30% λιγότερες από τον Ιούλιο.

Το ίδιο έχει παρατηρήσει και η ναυτιλιακή Fast Ferries, της οποίας τα πλοία ταξιδεύουν από τα λιμάνια της Αθήνας προς τις Κυκλάδες. «Οι κρατήσεις για την Μύκονο είναι πολύ περιορισμένες, ωστόσο είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς γιατί τα πλοία που φεύγουν από τα λιμάνια των Αθηνών κάνουν στάσεις και σε πολλά νησιά», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Το σίγουρο είναι ότι τα group των ξένων φέτος δεν υπάρχουν», συνεχίζει.

Μύκονος / Πηγή: Eurokinissi
Μύκονος / Πηγή: Eurokinissi

Γ. Θεοχάρης: Δεν υπάρχουν απολύσεις - Παραμένουμε αισιόδοξοι

Με χρηματιστήριο παρομοίασε την φετινή τουριστική σεζόν ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος του Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ). «Λόγω των social media οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να έχουν εικόνα αλλά και πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην Μύκονο άμεσα, με αποτέλεσμα το 70% των κρατήσεων να διαμορφώνεται last minute»υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Γ. Θεοχάρη, μετά την ανακοίνωση των περιορισμών, το νησί δεν κατέγραψε μόνο ένα μεγάλο αριθμό ακυρώσεων αλλά περίπου και το 10% των τουριστών που βρίσκονταν ήδη στο νησί έφυγε είτε προς γειτονικά νησιά είτε και προς άλλες χώρες.

Ο κ. Θεοχάρης υπολογίζει πως η μεγαλύτερη τουριστική «ζημία» θα φανεί από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και την 15η Αυγούστου, ωστόσο αυτή η περίοδος είναι παραδοσιακά που φέρνει τον μεγαλύερο τζίρο στα ελληνικά νησιά.

Αναφερόμενος στο πως διαχειρίζονται την έλλειψη πελατών άρα και τζίρου οι επιχειρήσεις τονίζει, «προς το παρόν δεν υπάρχουν απολύσεις στο νησί, ωστόσο αν δεν αρθούν τα μέτρα και δεν ανέβει τουριστικά ο Αύγουστος, τότε εκτιμώ πως σίγουρα θα υπάρξουν».

Ωστόσο ο Γ. Θεοχάρης παραμένει αισιόδοξος πως η άρση του lockdown θα φέρει και πάλι τους τουρίστες που επιζητούν τη διασκέδαση στο νησί των ανέμων. «Είμαστε αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι πολύ γρήγορα θα ξεπεράσουμε αυτή την δοκιμασία, του κορονοϊού και θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ