Νέα
 • ΓΔ: 873.1 -1.56%
 • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα ΚΑΕ ποντάρουν σε καλό β’ εξάμηνο με περισσότερο τουρισμό

Μετά από μία απογοητευτική χρονιά, η οποία συνοδεύθηκε από ζημιογόνα αποτελέσματα ελέω της πανδημίας, η διοίκηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) ποντάρει σε ένα καλό β’ εξάμηνο και καλύτερη τουριστική σεζόν από πέρυσι.

Στην ετήσια έκθεση της εταιρείας, οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα διαφαίνονται «προβληματικές για το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ αντίθετα οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο εμφανίζονται ενθαρρυντικές σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει καταρτιστεί και εφαρμόζεται τόσο στη Ελλάδα όσο και στη Ευρώπη».

Σημαντικό ρόλο για τη πορεία του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι θα παίξουν:

 • Η επίδραση της επιδημίας του Covid 19
 • H πορεία του εμβολιασμού σε όλη τη Ευρώπη
 • Η κρίση στην Τουρκία
 • Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες (Ρουβλιού, Στερλίνας, Τούρκικης Λίρας)

Έργα ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης

Για το 2021 η εταιρεία προχωρά στην ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης σε ήδη υπάρχοντα καταστήματα (Δ.Α.Α - Extra Schengen, Αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης, Σάμου, Κω, Κέρκυρας – Extra Schengen και Μυκόνου – Extra Schengen). Οι επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στο ποσό των €8 εκατ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «με την πραγματοποίηση των ανωτέρω έργων, καθώς και με τις δραστηριότητες marketing, όπως και με πολλές διαφοροποιήσεις στο μίγμα προϊόντων και στην προσεγμένη και πιο ευρεία και ολοκληρωμένη παρουσίαση των ελληνικών προϊόντων με παρουσία σε περισσότερα αεροδρόμια, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις σε όλους τους δείκτες σε σχέση με αυτούς του 2020».

Κάθετη πτώση του τζίρου και ζημιές 

Αναφορικά με τη χρονιά που πέρασε τα αποτελέσματα των ΚΑΕ επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το COVID-19, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 86,7 εκατ. με την οργανική μείωση να ανέρχεται στο 71%, ενώ η εταιρεία γύρισε σε ζημιές (προ και μετά φόρων) από κέρδη το 2019.

Επιβατική κίνηση

Ειδικότερα, λόγω των διαρκών περιορισμών στην απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας, τους περιορισμούς μετακινήσεων και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τη κατανάλωση η αεροπορική επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 70,2%

 • 2020: 9,6 εκατ. επιβάτες
 • 2019: 32,1 εκατ. επιβάτες

Ενώ σε ό,τι αφορά στους πελάτες των ΚΑΕ η μείωση ήταν της τάξης του 72,6%

 • 2020: 2 εκατ. πελάτες
 • 2019: 7,3 εκατ. πελάτες

Οι πωλήσεις ανά τομέα:

 • Αεροδρόμια: 52,5 εκατ. ευρώ (- 73,4%)
 • Λιμάνια: 1,1 εκατ. ευρώ (-91,3%)
 • Σύνορα (μεθοριακοί σταθμοί): 24,2 εκατ. ευρώ (-68,4%)

Αύξηση ταμειακών διαθεσίμων με έκδοση νέων ομολογιακών δανείων

Ο όμιλος εμφάνισε αύξηση ταμειακών διαθεσίμων κατά € 36 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρήση λόγω της έκδοσης δύο ομολογιακών δανείων € 40 εκατ. και € 30 εκατ.  αντίστοιχα, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με την έναρξη αποπληρωμών για το πρώτο να ξεκινά μετά τη πάροδο 18 μηνών ενώ για το δεύτερο μετά τη πάροδο 12μηνών.

Οι ροές από τις χρηματοδοτήσεις έδωσαν στην εταιρεία επάρκεια κεφαλαίου κίνησης για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες.

Επίσης τροποποίησε δανειακές υποχρεώσεις προς τη μητρική Dufry, με μεταφορά υποχρέωσης αποπληρωμής € 35 εκατ. εντός του 2021 και €10 εκατ. εντός του 2022. Η αποπληρωμή των δανείων ξεκινάει από τον φετινό Ιούλιο με ποσό €4,2 εκατ. ενώ στο σύνολο τους τα υπόλοιπα ποσά είναι πληρωτέα εντός πενταετίας με προκαθορισμένες δόσεις. 

Ακόμη πέρυσι μείωσε κατά 22 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά της έξοδα χάρη κυρίως στη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά €17,3 εκατ., ενώ τα μισθώματα μειώθηκαν κατά 69% η αλλιώς κατά € 25,6 εκατ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ