Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Airbnb: Η μεγάλη φυγή των ιδιοκτητών από την πλατφόρμα

Πτωτική πορεία για το Airbnb
Πηγή: AP Images

Τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον ελληνικό τουριστικό κλάδο εξετάζει η τελευταία έκθεση της EY Ελλάδος, αναφέροντας ότι η αγορά παραθεριστικών κατοικιών και η βραχυχρόνια μίσθωση παγκοσμίως φαίνεται να έχουν πληγεί λιγότερο, με τα έσοδα από το Airbnb πάντως να παρουσιάζουν μείωση έως και κατά 80% στην περιοχή της Αθήνας.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα Οικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, βασίστηκε σε δευτερογενή έρευνα και ανάλυση δημοσιοποιημένων στοιχείων και εκτιμήσεων από σχετικούς παγκόσμιους και εγχώριους φορείς, και αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης έκθεσης που είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι τιμές πώλησης των παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας αύξηση 1,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στους κύριους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη). Αντίθετα, η επενδυτική δραστηριότητα στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, μετά από τις ισχυρές επιδόσεις του 2019, κατέγραψε κάμψη.

Όσον αφορά στο Airbnb, η πτώση στις καταχωρίσεις κατοικιών ήταν της τάξης του 30% στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, ενώ ειδικά στην Αθήνα σημειώθηκε πτώση κατά 30% και 80% όσον αφορά τις ενεργές καταχωρίσεις και το εισόδημα των ιδιοκτητών, αντίστοιχα, κατά το προαναφερθέν διάστημα. Έτσι, από τις 12.700 ενεργές καταχωρίσεις που είχε αγγίξει στο τρίτο τρίμηνο του 2019 η αγορά για την ελληνική πρωτεύουσα και κοντά στις 2.700 για τη Θεσσαλονίκη, πλέον τα αντίστοιχα νούμερα είναι μόλις λίγο πάνω από 7.100 και 1.700 αντίστοιχα, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις.

Οι τάσεις

Η έκθεση καταγράφει, επίσης, τις αναδυόμενες τάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν την τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια, παγκοσμίως, αλλά και την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων:

  • Το 68% του εργατικού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων θα χρειαστεί επανακατάρτιση για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση του κλάδου.
  • Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο.
  • Οι ταξιδιώτες, πλέον, προτιμούν να ταξιδεύουν σε μικρότερες ομάδες. Επιλέγουν περισσότερο απομονωμένες περιοχές, ενώ η ασφάλεια του εκάστοτε προορισμού/καταλύματος επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις τους.
  • Το 64% των καταναλωτών δηλώνει ότι μακροπρόθεσμα θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ