Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο Ιούλιος - Τι θα κρίνει το στοίχημα του Αυγούστου

τουρισμός
Πηγή: Unsplash

Με πλατιά χαμόγελα έφυγε ο Ιούλιος για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αφίξεις τελικά να ξεπερνούν για τον εν λόγω μήνα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, αφού έφτασαν στην Ελλάδα πάνω από 2 εκατ. τουρίστες, και για το 7μηνο, οριακά λιγότεροι από 4 εκατ.

Αν και οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, εντούτοις οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο στόχος για έσοδα στο 50% αυτών του 2019 είναι ακόμη στο τραπέζι. 

Οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και οδικές αφίξεις) σημείωσαν άνοδο κατά 45,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, με πάνω από 2 εκατομμύρια φέτος σε σύγκριση με τα 1,34 εκατομμύρια αφίξεων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αριθμός ιδιαίτερα ενθαρρυντικός εν μέσω πανδημίας, έστω κι αν υπολείπεται έναντι του ρεκόρ των 3,7 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων του Ιουλίου του 2019.

Το μεγάλο στοίχημα του Αυγούστου

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στον Αύγουστο, που είναι και το ισχυρό χαρτί για την βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, τον τουρισμό. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019, χρονιά κατά την οποία η χώρα έσπασε κάθε ρεκόρ, τα έσοδα ανήλθαν σε 4,2 δισ. και οι αφίξεις άγγιξαν τα 7 εκατ., συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 6,8 εκατ. τουρίστες.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι τον Ιούλιο, που η εικόνα ήταν εξαιρετική, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, βρέθηκε στην κορύφωσή της η μετάλλαξη Δέλτα που κυριάρχησε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα. Ωστόσο, αυτό που δεν συνέβη ήταν να αυξηθεί υπέρμετρα η πίεση στο σύστημα υγείας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η καλή εικόνα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις έχει να κάνει τόσο μ' εκείνους που ήρθαν στην Ελλάδα αεροπορικώς, όσο και οδικώς. Πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρώτος μήνας που εν τοις πράγμασι ήταν ανοικτή η χώρα για τους τουρίστες ήταν ο Ιούλιος, αφού τον Ιούνιο οι πτήσεις ήταν χαμηλές, ενώ τον Μάιο ο τουρισμός λειτουργούσε μεν αλλά η λειτουργία αυτή ήταν μάλλον συμβολική.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για τον Αύγουστο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς είναι συγκρατημένοι κι αυτό διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε πολλά νησιά είναι επιβαρυμένα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν στο άμεσο μέλλον.

Με βάση τον όγκο των αναζητήσεων στην Google, στο top 3 είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, δηλαδή, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί η Γαλλία, όπου φέτος η χώρα μας είναι Νο1 προορισμός εξωτερικού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, συνεχίζοντας να κεφαλαιοποιεί την καλή της φήμη από την περυσινή χρονιά.

Ακολουθεί η Πολωνία, ενώ Ολλανδία και Ιταλία επίσης τοποθετούν ψηλά την Ελλάδα για το διάστημα από 1-23 Ιουλίου ως προς τις αναζητήσεις για διαμονή το επόμενο διάστημα. Στην 7η θέση των αναζητήσεων βρίσκεται η πολύ σημαντική, λόγω υψηλής δαπάνης αλλά και αφίξεων, αγορά των ΗΠΑ, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν Βέλγοι, Ουκρανοί και Σέρβοι.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες ταξιδιώτες, το διάστημα έως τις 23 Ιουλίου, πρώτη στις αναζητήσεις στα ταξίδια εσωτερικού είναι η Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Χαλκιδική, Αθήνα, Νάξος, Λευκάδα, Χανιά, Ρόδος, Κως, Ηράκλειο και Κέρκυρα.

Πρώτοι οι Γερμανοί στις αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τα αναλυτικά στοιχεία, «πρωταθλητές» στις αφίξεις αναδεικνύονται οι Γερμανοί, καθώς έως τώρα έχουν αφιχθεί στη χώρα μας 600.000, καταγράφοντας μία άνοδο της τάξεως του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η έκπληξη, βέβαια, έρχεται από την Πολωνία. Η ροή τουριστών προς τη χώρα μας από την Πολωνία, είναι εντυπωσιακή και την φέρνει στην σχετική κατάταξη των αφίξεων στην 2η θέση με 280.000 ταξιδιώτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου τόσους Πολωνούς τουρίστες η Ελλάδα είχε υποδεχτεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία, με 275.000 τουρίστες.

Στην συνέχεια και στην 4η θέση βρίσκει κανείς την Ρουμανία με 185.000 ταξιδιώτες και αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2020. Βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό είναι διαχρονικά οι αφίξεις Βρετανών και Αμερικανών, καθώς αμφότεροι αποτελούν μεγάλες δεξαμενές τουριστών για τη χώρα μας.

Στους Βρετανούς καταγράφεται σημαντική αύξηση, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, των κρατήσεων για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021, όπως φαίνεται στο σύστημα των αεροπορικών εταιρειών EasyJet και RyanAir.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα