Νέα
  • ΓΔ: 896.22 +0.37%
  • Τζίρος: 25,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Ισχυρά αντισώματα απέναντι στις νέες εστίες αβεβαιότητας

Σαντορίνη / Πηγή: AP
Σαντορίνη / Πηγή: AP

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και παρά το γεγονός ότι τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με βάση τις κρατήσεις που υπάρχουν και τις αφίξεις που γίνονται, σε βαθμό μάλιστα που κάποιοι κάνουν λόγο για ημέρες που θυμίζουν τον Αύγουστο του 2019, εντούτοις οι εστίες αβεβαιότητας αυξάνουν μέρα με την ημέρα.

Πρώτη και καλύτερη είναι βέβαια η πανδημία και η μετάλλαξη Δέλτα. Από σήμερα δύο επιπλέον περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα τουριστικές, τα Χανιά και η Ζάκυνθος έχουν μπει σε μερική καραντίνα με σκοπό την αναχαίτιση του νέου κύματος, στα πρότυπα αυτού που έγινε με τη Μύκονο.

Επιδημιολογικά η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Αυτό έχει δύο ερμηνείες. Η πρώτη σχετίζεται με το ότι φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του 4ου αυτού κύματος και δεν αναμένεται περαιτέρω επιβάρυνση. Από την άλλη όμως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις αναχαίτισης του νέου αυτού κύματος και ουδείς είναι σε θέση να πει πώς και πότε αυτό θα συμβεί.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται κυβερνήσεις κρατών, ταξιδιώτες των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα ή σκοπεύουν να την επισκεφτούν σύντομα, να μεταβάλουν τη στάση τους και να κάνουν πιο δύσκολα τα ταξίδια προς τη χώρα μας.

Η στάση κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία, ο δεύτερος μεγάλος πελάτης της Ελλάδας, στην αναθεώρηση που προχώρησε δεν μετέφερε τη χώρα μας στην πράσινη λίστα. Όχι βέβαια πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο. Τη διατήρησε στην πορτοκαλί και χωρίς οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα.

Να σημειώσουμε ότι εν αντιθέσει με την Ελλάδα και την Ισπανία, κατά την πρόσφατη αναθεώρηση της λίστας οι Βρετανοί «αναβάθμισαν» στην πράσινη κατηγορία τη Γαλλία, τη Γερμανία καθώς και τις Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία. Οι τουρίστες που επιστρέφουν από τις συγκεκριμένες χώρες δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, αρχής γενομένης από τις 8 Αυγούστου.

Η Βρετανία, μάλιστα, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα χωρών που υποβιβάζουν, λόγω υγειονομικών δεδομένων, τη χώρα. Προ ημερών στην πορτοκαλί λίστα τοποθέτησε την Ελλάδα και το Ισραήλ, υποχρεώνοντας τους κατοίκους που επιστρέφουν από τη χώρα μας σε καραντίνα 14 ημερών.

Αντίστοιχα και οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία στους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων που έχει πυροδοτήσει η μετάλλαξη Δέλτα.

Οι νέες ταξιδιωτικές οδηγίες από Ισραήλ και ΗΠΑ ήρθαν λίγο μετά την ένταξη 13 δημοφιλών νησιωτικών προορισμών όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη και άλλοι στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η κατάσταση αυτή για την ώρα δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αλλά ίσως μελλοντικά σημάνει κάτι.

Αστάθμητος παράγοντας και οι φωτιές 

Μία αβεβαιότητα ακόμη που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες είναι οι πολλές φωτιές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Για την ώρα βέβαια δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αναφορικά με τον τουρισμό, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός.

Το αντίθετο μάλιστα, οι τουριστικοί παράγοντες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και δηλώνουν έτοιμοι να παρέμβουν εφόσον χρειαστεί, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.  

Αντέχουν κρατήσεις και αφίξεις

Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις. Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, σε όλα τα μετρήσιμα μεγέθη, αφίξεις, κρατήσεις και πληρότητα δεν υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι αν η τάση συνεχιστεί, τότε θα μιλάμε για έναν πολύ καλό μήνα, τον Αύγουστο, ενώ οι ενδείξεις παραμένουν θετικές τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τον Οκτώβριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ