Νέα
  • ΓΔ: 895.05 +0.24%
  • Τζίρος: 22,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Φωτιά» στο ελληνικό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές - Τι θα κάνουν οι Γερμανοί

διακοπές
Πηγή: Pexels

Η τεράστια έκταση των πυρκαγιών της τελευταίας εβδομάδας και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, δεν αποτελούν ασφαλώς την καλύτερη διαφήμιση διακοπών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν θεωρούν χαμένο το φετινό καλοκαίρι για τον ευρωπαϊκό Νότο και τη Μεσόγειο, καθώς δεν διαπιστώνουν επιθυμία των πελατών τους να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους για διακοπές στις χώρες που πλήττονται από μεγάλες πυρκαγιές, μεταφέρει ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV), ο οποίος εκπροσωπεί ταξιδιωτικούς πράκτορες και τουριστικά γραφεία.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «τα παραθεριστικά ξενοδοχεία Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων, ειδικά στις ακτές, αν σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πληγεί, έχουν πληγεί μόνο οριακά». Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), καταγράφεται αυξανόμενη ανάγκη των παραθεριστών που σκοπεύουν να ταξιδύψουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία για ενημέρωση σχετικά με το εάν η περιοχή που πρόκειται να επισκεφθούν έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. «Δεν υπάρχει ωστόσο σχεδόν καμία επιθυμία για ακύρωση ή αλλαγή της κράτησης», εξηγεί ο DRV.

Οι εικόνες νησιών να καίγονται

Σε άρθρο της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει το ερώτημα ευθέως: Ποιες οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από τέτοιες δραματικές εικόνες νησιών να καίγονται και τουριστών να μεταφέρονται με καράβια για να σωθούν, όπως αυτές τις ημέρες στην Εύβοια;

"Το ό,τι αυτός, ο πιο σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας απειλείται από την κλιματική κρίση, δεν φαίνεται μόνο στα νησιά" σημειώνει. "Όπως και το 2007 έτσι και φέτος απειλήθηκαν από τις φλόγες αρχαιολογικοί χώροι και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τον Αύγουστο του 2007 σώθηκε την τελευταία στιγμή η περιοχή. Φαίνεται να λειτουργούν για την ώρα οι τεράστιες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων σε τοπικά μέτρα πυρόσβεσης. Αλλά η απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά παραμένει και γίνεται εμφανής κάθε καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι του 2019 η ελληνική κυβέρνηση συγκάλεσε διάσκεψη με 300 εμπειρογνώμονες από 40 χώρες για να συσκεφθεί γύρω από την προστασία πολιτιστικών αγαθών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από το καλοκαίρι του 2021 προκύπτει ότι σύντομα το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την προστασία  αρχαίων κιόνων και ερειπίων". 

Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να μετασχηματιστεί για να γίνει βιώσιμος

Συνέντευξη με τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Κώστα Συνολάκη φιλοξενεί η Handelsblatt. Ο ειδικός στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων επισημαίνει ότι ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να μετασχηματιστεί για να γίνει βιώσιμος. "Οι υπάρχουσες υποδομές στην Ελλάδα δεν μπορούν λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών να ανταποκριθούν σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμάτων" υπογραμμίζει στον Γερμανό αρθρογράφο.

"Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει σε ευρεία κλίμακα να ξεκινήσει με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανακύκλωση. Εδώ φοβάμαι ότι το πρόβλημα εστιάζεται στα οικογενειακά ξενοδοχεία που είναι μεγαλύτερα από τα Airbnb και μικρότερα από ξενοδοχειακές αλυσίδες. Αυτά θα νιώσουν την πίεση των καταναλωτών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων".  

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ