Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Πότε θα κριθεί το «στοίχημα» για έσοδα πάνω από 9 δισ. ευρώ

Σαντορίνη / Πηγή: AP
Σαντορίνη / Πηγή: AP

Ο μισός Αύγουστος φεύγει και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, τόσο τον συγκεκριμένο μήνα, όσο και το 8μηνο προχωράνε καλά και κατά πολύ πάνω -ειδικά για Ιούλιο και Αύγουστο- ακόμ και από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Οι παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν, ότι πλέον κινούμαστε με βάση το θετικό σενάριο και όχι το απαισιόδοξο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου, ότι «η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο».

Αυτό μεταφράζεται σε συνολικά έσοδα πάνω από 9 δισ. Κρυφή ελπίδα από πολλούς είναι τα έσοδα να υπερβούν ακόμη και τα 10 δισ., που βέβαια αποτελεί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο.

Τα πάντα, όμως, θα κριθούν, όχι από τον Αύγουστο, αφού όλα δείχνουν ότι κι αυτός θα είναι καλός μήνα, αλλά από τους δύο επόμενους, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο Γ. Ρέτσος, «βασικό μας μέλημα τώρα πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, για τους εποχικούς προορισμούς, αλλά και μετά, για τους αστικούς και τους προορισμούς του χειμώνα.  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών. Ετσι θα σηματοδοτηθεί σταθερή ανάκαμψη και θα αποτυπωθεί το θετικό αποτέλεσμα του τουρισμού σε κοινωνία και οικονομία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι ο μοναδικός μήνας που η τουριστική βιομηχανία δούλεψε με φουλ τις μηχανές ήταν ο Αύγουστος, αφού κάπου τότε ανακόπηκε βίαια η όποια δυναμική, με τη έλευση του νέου κύματος της πανδημίας.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ταξιδιώτες άφησαν πίσω τους τα προβλήματα που φέρνει ο Covid 19 και συνέχισαν την ζωή τους.

Υψηλές πτήσεις για τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο 1.854.005 επιβάτες πέρασαν τις πύλες του Ελευθέριος Βενιζέλο, αριθμός υπερδιπλάσιος από πέρυσι (αύξηση 107,5%), που ωστόσο υπολείπεται σημαντικά, κατά -37,8% σε σχέση με το 2019 που ήταν και η απόλυτη χρονιά ρεκόρ.

Αυτό που φαίνεται να παγιώνεται, είναι, επίσης, πως η κίνηση εσωτερικού ανακάμπτει με πιο γρήγορους ρυθμούς και ο Ιούλιος, σε σχέση με το 2019, είναι στο -26,1%. Αντίστοιχα, στους επιβάτες εξωτερικού συνεχίζεται με πιο αργούς ρυθμούς η ανάκαμψη με -43%.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο του 4,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και 68,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020 και μετά.

Οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 9,6%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατέγραψαν μείωση της τάξης του 14,4% σε σχέση με το 2020. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι εξωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 56,8% και 73,4% αντίστοιχα.

Σε απόλυτους αριθμούς, το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει σχεδόν πιάσει ήδη μέσα στο επτάμηνο του έτους την επιβατική κίνηση του 2020 (4,51 εκατ. μέχρι τώρα, έναντι 4,79 πέρυσι όλο το έτος).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ