Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ολο και πιο κοντά το υπερ-αισιόδοξο σενάριο για έσοδα πάνω από 10 δισ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Οι θετικές ενδείξεις παραμένουν στον τουρισμό. Το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, κινήθηκε με ιδιαίτερη δυναμική, ξεπερνώντας κατά πολύ τα περυσινά δεδομένα, ενώ σε κάποιες περιοχές βρέθηκε κοντά στις επιδόσεις του 2019.

Οι κρατήσεις, μάλιστα, και για το δεύτερο 15ήμερο του τρέχοντος μήνα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές. Παράλληλα, και οι ενδείξεις για τον Οκτώβριο έχουν θετικό πρόσημο.

Οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι η υγειονομική κατάσταση όχι μόνο δεν επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο, αντίθετα μάλιστα υπήρξε, έστω και μικρή αναστροφή της τάσης.

Βέβαια, τα πάντα παραμένουν ρευστά σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά εκφράζεται σχετική αισιοδοξία ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

Η εικόνα αυτή του τουρισμού κάνει την κυβέρνηση να είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξη. Ακόμη και οι ξένοι οίκοι στέκονται σε αυτό το γεγονός και σημειώνουν ότι θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη από τις υψηλές πτήσεις της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας».

Τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούλιο

Μια σαφής εικόνα θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος η επίδοση, κυρίως σε επίπεδο εσόδων, αλλά και αφίξεων για τον Ιούλιο -τον πρώτο μήνα που οι μηχανές του τουρισμού δούλεψαν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι τα στοιχεία θα αποτελέσουν μία ακόμη θετική έκπληξη και γι' αυτό, άλλωστε, μας έχει προϊδεάσει ο Ιούνιος. Ενας μήνας όπου η αγορά λειτούργησε με περίπου σβηστές τις μηχανές, αλλά κατόρθωσε να σταθεί αξιοπρεπώς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσέλκυσε και τουρίστες από το… πάνω ράφι σε ό,τι αφορά την οικονομική επιφάνεια, αφού ξόδεψαν κατά πολύ περισσότερα από ό,τι -αναλογικά πάντα- εκείνοι που ήρθαν το 2019 αλλά και το 2020.

Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο, ενώ ακόμη και σήμερα διατηρείται στα ίδια επίπεδα.

Κατά συνέπεια, μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΤτΕ θα μπορεί να πει κανείς με σχετική ασφάλεια, πού μπαίνει ο πήχης των προσδοκιών για το 2021. Αρκετοί θεωρούν ότι τελικά τα έσοδα θα υπερβούν τα 9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 50%, αυτών του 2019, εκεί δηλαδή που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης.

Υπάρχουν και οι ακόμη πιο αισιόδοξοι, αυτοί που θεωρούν ότι αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα τον Οκτώβριο κι αν οι συνθήκες, υγειονομικές και καιρικές, βοηθήσουν, τότε ο πήχης μπορεί να μπει τελικά και πάνω από τα 10 δισ. Εκτιμούν ότι είναι ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο όμως υπό κάποιες ευνοϊκές συνθήκες, μπορεί να κερδηθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ