Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πόλος έλξης για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους η Ελλάδα - Τα σχέδια για την επόμενη ημέρα

Ξενοδοχείο / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Το «ελληνικό θαύμα» του τουρισμού στην περίοδο της πανδημίας, δεν περνάει απαρατήρητο από τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς αγοράς, οι οποίοι και σχεδιάζουν είτε την επέκτασή τους, είτε την είσοδό τους αν μέχρι τώρα δεν είχαν παρουσία.

Οι επενδύσεις στον τουρισμό είναι ένα από μεγάλα στοιχήματα για το επόμενο χρονικό διάστημα για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον κλάδο γενικότερα, αφού μόνο η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να λειτουργήσει ως «κράχτης» για την προσέλκυση τουριστών από το πάνω ράφι, δηλαδή υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

Ήδη μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, όπως για παράδειγμα η γαλλική Accor, η κινέζικη Fosun, η αμερικάνικη Wyndham, αλλά και άλλοι κολοσσοί, παίρνουν θέσεις «μάχης» για το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο και θεωρείται κομβικής σημασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της γαλλικής Accor χαρακτηρίζει τώρα την Ελλάδα «στρατηγικό» προορισμό για τον όμιλο, ενώ την ίδια στιγμή η αμερικανική Wyndham επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία δική της αυτόνομη επιχειρηματική ομάδα.

Πρόσφατα μάλιστα ο επικεφαλής της Accor, Sébastien Bazin (πρόεδρος και CEO) και Maud Bailly διευθύνουσα σύμβουλος για τη νότια Ευρώπη, επισκέφτηκαν την Αθήνα και είχαν σειρά επαφών με συνεργάτες τους αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Παράλληλα παρέστησαν και στην τελετή των επισήμων εγκαινίων του νέου ξενοδοχείου που θα λειτουργεί με τα χρώματα της Accor στην Αθήνα, του Athens Capital, ιδιοκτησίας της Λάμψα.

►Accor: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει ο ξενοδοχειακός κολοσσός

►Τουρισμός: Πόσο εφικτό είναι, τελικά, να φτάσουν τα έσοδα του 2021 στα 12 δισ. ευρώ

Τα σχέδια της Accor για την Ελλάδα 

Στα σχέδια της Accor για την Ελλάδα περιλαμβάνονται τέσσερα νέα ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν από το 2022 και μετά και τα οποία θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο των επτά μονάδων που ήδη λειτουργεί στην χώρα. Ειδικότερα, το 2022 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Niko Seaside Resort Crete MGallery στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ενώ στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων έχουν ενταχθεί τρεις ακόμα μονάδες. Πρόκειται για το Banyan Tree Varko Bay στην Αιτωλοακαρνανία, το Raffles στη Μύκονο και το Fairmont, επίσης στη Μύκονο.

Σημειώνεται πως το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της Accor απαρτίζεται σήμερα από τέσσερα αθηναϊκά ξενοδοχεία και τρία στην περιφέρεια: το Αthens Capital Hotel – MGallery Collection (Λάμψα), το Novotel Athenes, το Sofitel Athens Airport (Mitsis Group) και το Ιbis Styles Athens Routes στην Αθήνα και το Αngsana Corfu Resort & Spa by Banyan Tree (York Capital- Β. Κέρτσικωφ) που άνοιξε φέτος ανανεωμένο στην Κέρκυρα, το Mercure Rhodes Alexia (όμιλος Ν. Σουλούνια) στη Ρόδο και το Ibis Styles Heraklion Central στην Κρήτη.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού, Accor S.A. κατέχει, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται ξενοδοχεία, θέρετρα και ακίνητα φιλοξενίας και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία φιλοξενίας στην Ευρώπη και η έκτη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Λειτουργεί σε 5.199 τοποθεσίες σε περισσότερες από 110 χώρες. Η συνολική χωρητικότητά της είναι περίπου 762.000 δωμάτια ενώ δραστηριοποιείται με μάρκες που καλύπτουν πολλά τμήματα φιλοξενίας: Luxury (Raffles, Fairmont, Sofitel), premium (MGallery, Pullman, Swissôtel), μεσαίας κλίμακας (Novotel, Mercure, Adagio) και οικονομικές (Ιbis, hotelF1). Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Issy-les-Moulineaux της Γαλλίας και αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη CAC Next 20.

Ενισχύει την παρουσία της η Wyndham

Όμως και η Wyndham, επενδύει στην παρουσία της στην Ελλάδα. Πριν από πέντε χρόνια έκανε το πρώτο Wyndham Grand στην πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας. Πλέον ο όμιλος της Wyndham δημιουργεί αυτόνομο υποκατάστημα στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθεί πιο στενά τις εξελίξεις με το βλέμμα και στη μελλοντική επέκτασή της με διαφορά brands του ομίλου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο όμιλος Wyndham Ηotels & Resorts διαθέτει αυτή την στιγμή 21 διαφορετικά brands σε 95 χώρες με πάνω από 8.900 ξενοδοχεία.

Δυναμική είσοδος από την Fosun

H Fosun Tourism Group ανακοίνωσε το άνοιγμα άλλων τριών νέων ξενοδοχείων της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2022 έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου της Casa Cook στη Σάμο, το οποίο είναι το πρώτο νεόδμητο ξενοδοχείο Casa Cook από το 2019. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Fosun Tourism Group, το 2022 αναμένεται να ανοίξει και νέο Casa Cook στη Μύκονο, όπως και νέο Cook’s Club στην Ιαλυσό της Ρόδου.

Η πολυτέλεια χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη

Η προσέλκυση τουριστών υψηλών οικονομικών προδιαγραφών προϋποθέτει και παροχή υπηρεσιών πολυτελείας και σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου και πολύ περισσότερο σε «επώνυμες» παρουσίες. Ακριβώς αυτό σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι μεγάλες ξένες αλυσίδες που πραγματοποιούν επαφές για την τοποθέτησή τους στους προορισμούς της λεγόμενης «πρώτης γραμμής». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το σύνολο των 10.052 ξενοδοχειακών μονάδων που διέθετε η Ελλάδα στο τέλος του 2020, μόλις 651 κατατάσσονται στην κατηγορία των 5 αστέρων.

Ωστόσο υπάρχει κινητικότητα σε αυτό το κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, τα τρία τελευταία χρόνια προστέθηκαν περισσότερες από 2.650 νέες κλίνες στον ξενοδοχειακό τομέα του κέντρου (30 νέες μονάδες), ενώ έγιναν εγκαίνια νέων ξενοδοχείων ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Για παράδειγμα, εγκαινιάστηκε το 5άστερο Athens Capital Hotel – Μ Gallery του ομίλου Accor, ενώ ξεκίνησε και τη λειτουργία του το νέο boutique ξενοδοχείο της αλυσίδας The Modernist στο Κολωνάκι.

Πέρα από τις νεοεισερχόμενες και άλλες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων πολυτελείας που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, διαθέτουν πλάνα για την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας τους στη χώρα μας. Ανάμεσά τους η One&Only που επενδύει στα «Αστέρια Γλυφάδας», η Four Seasons που ενδιαφέρεται να επεκταθεί και στη Μύκονο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ