Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ολική επαναφορά το 2022 προβλέπουν παράγοντες της αγοράς- Δεδομένα κι εκτιμήσεις

Η ολική επαναφορά για τον ελληνικό τουρισμό είναι προ των πυλών και σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν οι παράγοντες της αγοράς. Τοποθετούν την επιστροφή στα μεγέθη του 2019, ενώ η βασική τους διαφωνία, που εξελίσσεται σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, είναι στο ύψος των εσόδων που τελικά θα «καθίσει η μπίλια» για το 2021.

Κάποιοι θεωρούν ότι αυτά θα κυμανθούν μεταξύ 9 και 10 δισ. ευρώ, λίγο πιο πάνω, δηλαδή, από τον αρχικό στόχο που έθετε η κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι βλέπουν ακόμη και τώρα εφικτό να φτάσουν τα 12 δισ.

Στην ομολογουμένως ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση πρωταγωνιστές είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Γρηγόρης Τάσιος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Στα επίπεδα του 2019 το 3μηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου

Πιο συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ανδρεάδης επαναλαμβάνει την εκτίμηση-πρόβλεψη, που είχε κάνει προ καιρού, ότι τα έσοδα θα βρεθούν κοντά στα 12 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνει ότι το πλήρες τουριστικό come back της χώρας είναι πλέον ορατό, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γρηγόρης Τάσιος, εκτιμά ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 9 - 10 δισ. ευρώ.

►Τουρισμός: Μπήκε «δυνατά» ο Οκτώβρης - Αισιοδοξία για έσοδα πάνω από 10 δισ. ευρώ στο κλείσιμο

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τουρισμό – Στο 90% οι πληρότητες τον Σεπτέμβριο

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρει ότι τα πρώτα δείγματα γραφής για το 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταθέτει στοιχεία από τις προκρατήσεις των τουριστών από την Μεγάλη Βρετανία που το επιβεβαιώνουν.

Με tweet ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επιμένει στην προ καιρού πρόβλεψή του για έσοδα 12 δισ., ενώ σημειώνει ότι αυτή εν πολλοίς θα προέλθει αφενός από την αύξηση του μέσου εσόδου κατά τουλάχιστον 20% και αφετέρου στην προσέγγιση των εσόδων του 2019, στο 3μηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2021.

Συγκεκριμένα γράφει πως «εκτιμώ επιβεβαίωση του σεναρίου για τουριστικά έσοδα το 21 κοντά στα 2/3 του 19 (~12 δις €) με μέσο έσοδο ανά επισκέπτη >20% & έσοδα Αυγούστου-Οκτωβρίου όσα το 19. Οι πρώτες προκρατήσεις από Αγγλία για 2022 εξαιρετικές. Το πλήρες τουριστικό come-back της χώρας είναι πλέον ορατό».

Στο τέλος Οκτωβρίου θα γίνει ταμείο 

Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει ότι «ταμείο» θα κάνει η τουριστική βιομηχανία της χώρας στο τέλος Οκτωβρίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του ότι τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 50% του 2019, της χρονιάς, δηλαδή, που ελληνικός τουρισμός κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Περί τα 10 δισ. ευρώ θα είναι τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, χωρίς να αποκλείεται η αύξησή τους τόσο από την τουριστική κίνηση του Οκτωβρίου, όσο και του Σεπτεμβρίου. Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί ο Γρ. Τάσιος, είναι το γεγονός ότι η υψηλή πληρότητα του Σεπτεμβρίου, αλλά και οι καλές προοπτικές του Οκτωβρίου, δεν συνοδεύονται από υψηλές τιμές στα τουριστικά πακέτα. Ωστόσο, όμως, υπάρχει αισιοδοξία για έσοδα πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Μπορεί φέτος να υπήρξαν ικανοποιητικές επιδόσεις, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει το 2022. Βέβαια, μεταβλητή στην συγκεκριμένη εξίσωση παραμένει η πορεία της πανδημίας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Και φυσικά η ελπίδα ότι η πανδημία θα είναι φθίνουσα στους χειμερινούς μήνες και δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην έναρξη της νέας τουριστικής χρονιάς.

Πάντως ο Σεπτέμβριος «τρέχει» με πληρότητα από 70% ως και 80%, ενώ τον Οκτώβριο η ξενοδοχειακή βιομηχανία «μειώνει ταχύτητα», καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα θα «κατεβάσουν ρολά» στις 15 Οκτωβρίου. Ομως η νησιωτική Ελλάδα και κυρίως το νότιο Αιγαίο θα υποδέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό ως τα τέλη Οκτωβρίου. Φυσικά υπάρχει και η εξαίρεση κάποιων μεγάλων τουριστικών μονάδων (κυρίως της Κρήτης) που θα κλείσουν στα μέσα Νοεμβρίου. Επίσης, ο Γρ. Τάσιος επισημαίνει το «ξεσάλωμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, της βραχυχρόνιας μίσθωσης εφέτος, ζητώντας άμεσα μέτρα ρύθμισης της εν λόγω αγοράς.

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι τουρίστες τον Αύγουστο

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η  επιβατική κίνηση του Αυγούστου στα αεροδρόμια της χώρα ανήλθε σε 3.042.098 ταξιδιώτες, ενώ τον Αύγουστο του 2020 είχαν έλθει 1.666.222 επιβάτες, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 82,6%. Επίσης οι οδικές αφίξεις από το εξωτερικό τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,05 εκατ. ταξιδιώτες, σημειώνοντας άνοδο 752% σε σχέση με πέρυσι και μείωση κατά 52% σε σχέση με το 2019.

Η μεγαλύτερη αύξηση τον Αύγουστο παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις ανήλθαν σε 290.828 επιβάτες, δηλαδή, ποσοστό 146,8% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο. Στα ίδια υψηλά ποσοστά κινήθηκε και το αεροδρόμιο της Σάμου, καθώς οι ξένες αφίξεις επιβατών σημείωσαν άνοδο 146,2% σε σχέση με πέρυσι και έφτασαν τις 42.601 αφίξεις. Εξίσου μεγάλο ήταν το ποσοστό αύξησης στο αεροδρόμιο των Χανίων σε σχέση με πέρυσι και πάντα για τον μήνα Αύγουστο, καθώς σημείωσε άνοδο 128% και προσέλκυσε 365.124 ξένους επισκέπτες.

Σε απόλυτα νούμερα αφίξεων ξένων επισκεπτών τον Αύγουστο, η Κέρκυρα «κλέβει την παράσταση» με 560.823 αφίξεις, δηλαδή, ποσοστό αύξησης 73,8% σε σχέση με πέρυσι. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο προσγειώθηκαν 451.540 ξένοι επισκέπτες σημείωσε άνοδο 71,4% σε σχέση με πέρυσι. Στο μεταξύ και η Κως προσέλκυσε τον Αύγουστο 396.324 ξένους επισκέπτες, που ήλθαν μέσω του αεροδρομίου, καταγράφοντας άνοδο 81,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ