Νέα

Τουρισμός: «Πολιορκία» ξένων και τον χειμώνα - Ζεσταίνονται οι κρατήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θερμός αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τον ελληνικό τουρισμό, με τους ξένους να δηλώνουν σε μεγάλα ποσοστά, τηρουμένων των αναλογιών, ότι σχεδιάζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Την σκυτάλη από τα νησιά παίρνουν οι μεγάλες πόλεις και άλλοι προορισμοί, κυρίως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ήδη παρατηρείται άξια λόγου κινητικότητα με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά και με το 2019 σε ξενοδοχεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.α.

Όσο ο εμβολιασμός προχωράει στην Ευρώπη, τόσο περισσότερο δείχνει πως ανοίγει η όρεξη των ευρωπαίων για ταξίδια.

Οι ευρωπαίοι θέλουν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν 

Σύμφωνα με έρευνα της European Travel Commission, οι βασικές αγορές από τις οποίες αναμένεται να προέλθουν οι ταξιδιωτικές ροές στην Ευρώπη έως και τον Μάρτιο είναι η Πολωνία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες όπου ποσοστό άνω του 68% των ερωτηθέντων, δήλωσε πως προτίθεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα ταξίδι.

Η έρευνα καταγράφει το συναίσθημα και τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις για εγχώρια και ενδοπεριφερειακά ταξίδια εντός της Ευρώπης και είναι το 9ο κύμα έρευνας αγοράς που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι απαντήσεις συλλέγονται από Ευρωπαίους σε 10 αγορές πηγών μεγάλου όγκου, υπό το πρίσμα της πανδημίας και στο συγκεκριμένο κύμα δόθηκαν από 5.769 άτομα.

Εντυπωσιακά είναι πάντως τα ευρήματα από την σχετική έρευνα, με τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 διατηρεί τον βασικό του ρόλο στα ταξίδια:

  • το 58% των Ευρωπαίων είναι υπέρ του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε.,
  • το 55% δηλώνει ότι η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου ενισχύει την αυτοπεποίθησή του για ταξίδια και
  • το 48% σκοπεύει να προγραμματίσει ένα ταξίδι μόλις εμβολιαστεί.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα για τα ταξίδια, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι:

  • Το 16% τους λείπει «να απολαμβάνουν τη ζωή σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον».
  • Το 16% επίσης για «να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα» και
  • Το 14% για «να περνούν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους».

Επίσης με βάση την ίδια έρευνα δύο στους πέντε θα ταξιδέψουν με την οικογένειά τους, ιδιαίτερα για διακοπές στον ήλιο και στη θάλασσα (45%), ενώ τα διαλείμματα στην πόλη (city breaks) παραμένουν ισχυρή επιλογή για όσους ταξιδεύουν με τον σύντροφό τους (34%).

Κικίλιας: Νωρίτερα θα ξεκινήσει το 2022 η θερινή τουριστική περίοδος

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές για τη νέα τουριστική χρονιά, όπως τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για την επόμενη χρονιά ο στρατηγικός σχεδιασμός και η σταδιακή υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος για την Ελλάδα, με τον υπουργό Τουρισμού να σημειώνει ότι έχει διαμηνύσει προς τους Έλληνες ξενοδόχους αλλά και στους δήμους και στις περιφέρειες, πως πρέπει να «είμαστε έτοιμοι» εκείνη την περίοδο.

Αυτή την περίοδο το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζεται για τη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, την WTM, με τον Βασίλη Κικίλια να εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι θα υπάρξουν καλές συμφωνίες για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι και στην WTM, όπως και σε όλες τις τουριστικές αγορές, θα δοθεί έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως στα city breaks και τον high end τουρισμό, ενώ θα αναδειχθούν και οι λιγότερο γνωστοί προορισμοί.

Στη συνέντευξη του, ο υπουργός δίνει το στίγμα των δράσεων του υπουργείου για το ζήτημα της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, αλλά και με ποιο τρόπο θα απαντηθούν οι προκλήσεις του βιώσιμου τουρισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ