Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Τορπίλη» στον τουρισμό τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η μετάλλαξη Ομικρον

Πηγή: Pixabay

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις για την προσεχή θερινή περίοδο με τα πρώτα δείγματα να είναι εξαιρετικά, ωστόσο, οι παράγοντες του τουρισμού, αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα και αυτό διότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με αυτά των άμεσων ανταγωνιστών της, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος λόγος βάρυνε στην λήψη της απόφασης του πρωθυπουργού να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και προς τις άλλες ηλικίες.  

Ξεκίνημα με τους καλύτερους οιωνούς

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι στιγμής, οι προκρατήσεις κινούνται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να κλάδου να χαμογελούν, αφού υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι το 2022 μπορεί να είναι μία χρονιά, ακόμη καλύτερη από αυτή του 2021.

Η εκτίμηση αυτή, μάλιστα, ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην κατηγορία των χωρών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα των προκρατήσεων είναι οι δύο μεγαλύτεροι «παίκτες», η Γερμανία και η Μ. Βρετανία και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλο όγκο δεδομένων.

Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει την πρόβλεψη ότι τα έσοδα του 2022 θα κινηθούν στο 80% - 85% αυτών του 2019, φτάνοντας σε απόλυτο αριθμό περίπου στα 15 δισ. Μάλιστα, η αύξηση σε σχέση με εφέτος -αν βέβαια επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη- θα είναι της τάξεως του 50%.

Οπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού φέτος ήταν κατά πολύ πιο δυναμική σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες και προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις τουριστών το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου φέτος ξεπέρασαν αυτούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα συνολικά όλο το 2020. Εκτός από την Ελλάδα, το παραπάνω πέτυχαν, επίσης, η Κύπρος και η Ισπανία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες με τη δυναμικότερη ανάκαμψη του τουρισμού, στο 43% των επιπέδων του 2019 για την Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο και στο 46% των επιπέδων του 2019 για την Κύπρο έως και τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία για την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία δείχνουν ανάκαμψη γύρω στο 30% των επιπέδων του 2019 έως το Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία, οι ξένες αφίξεις έως και τον Αύγουστο έφτασαν στο 30% των επιπέδων του 2019.

Καμπανάκι από την DBRS

Η ελληνική και η κυπριακή αγορά εμφάνισαν ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα, οι αφίξεις από τη Γερμανία κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έφτασαν στο 95% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019, σημειώνει η DBRS. Οι αφίξεις από τη Γαλλία ξεπέρασαν οριακά τα επίπεδα του 2019.

Ομως, η DBRS τονίζει ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία, είναι λιγότερο πιθανό να εφαρμόσουν και πάλι αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η DBRS εκτιμά ότι ο τουριστικός κλάδος θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης το 2022, με την επιδημιολογική κατάσταση διεθνώς να παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον έχει δημιουργήσει ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον παγκόσμιο τουρισμό, εκτός και εάν επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού διεθνώς», τονίζουν οι αναλυτές.

Η απειλή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουρισμού για το υπόλοιπο του έτους, αν και οι επιπτώσεις μετριάζονται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τουριστικών ροών είναι από χώρες της ΕΕ, καταλήγει η DBRS.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα