Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Καθοριστικό το α' 3μηνο του 2022 - Τα τρία «στοιχήματα» και ο παράγοντας Τουρκία

Πηγή: Pixabay

Καθοριστικό θα είναι το πρώτο 3μηνο του 2022 για την συνολική πορεία του τουρισμού στο σύνολο του έτους. Το ποδαρικό πάντως δεν έγινε με τους καλύτερους οιωνούς και ως εκ τούτου οι εκτιμήσεις για το πρώτο 3μηνο του έτους, μάλλον είναι ιδιαίτερα ζοφερές.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού, η πορεία της Όμικρον θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στην περίπτωση που η πανδημία δείξει σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης πριν από τον Απρίλιο, τότε είναι σίγουρο ότι η τουριστική αγορά να γνωρίσει ημέρες δόξας το 2022, αφού η δίψα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε όλον τον πλανήτη για ταξίδια είναι δεδομένη.

Ερχεται η επιστροφή στην κανονικότητα; 

Μάλιστα κάποιοι σημειώνουν ότι αν φανεί ότι επαληθεύεται το καλό σενάριο και η επιστροφή στην κανονικότητα έρθει από το προσεχές καλοκαίρι, τότε δεν αποκλείεται να δούμε υπερβολές από την άλλη πλευρά, δηλαδή υψηλή ζήτηση για ταξίδια και διακοπές, σε τέτοιο βαθμό που θα είναι αδύνατο να καλυφθεί από την υπάρχουσα προσφορά, σε κάποιες συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και γεωγραφικούς προορισμούς.

Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο που η αγορά με κάποιο τρόπο θα το ρυθμίσει ή τουλάχιστον θα είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος.

Η πραγματικότητα επί του παρόντος λέει ότι το πρώτο 3μηνο του έτους θα κινηθεί σε σοβαρά προβλήματα, τόσο σε ότι αφορά τον ενεργό χειμερινό τουρισμό, όσο και σε επίπεδο κρατήσεων.

Μέσα στην περίοδο των γιορτών η κίνηση ήταν μάλλον ικανοποιητική, αφού οι περισσότεροι ξεπέρασαν τους φόβους τους και έκαναν αυτό που είχαν επιλέξει από τη αρχή να κάνουν. Βέβαια οι κρατήσεις τον Ιανουάριο είναι ίσως είδος υπό εξαφάνιση, αφού ελάχιστες έχουν γίνει.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αγορά θα νεκρώσει, αλλά σίγουρα η όποια κίνηση προκύψει θα είναι από την δεξαμενή των κρατήσεων της «τελευταίας στιγμής».

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία πόλης που οι πληρότητες για τον Ιανουάριο δεν υπερβαίνουν το 20%, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλές και σημαντικές ακυρώσεις.

Πληρότητητες τον Ιανουάριο στο 20%

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιο «οι συνθήκες για τα ξενοδοχεία είναι χειρότερες, γιατί πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες με την επανέναρξη εκδηλώσεων, εμπορικών εκθέσεων κ.λπ., ενώ φέτος υπάρχουν μόνο ακυρώσεις».

Στο κομμάτι των κρατήσεων η μάχη θα δοθεί το επόμενο διάστημα σε τρία επίπεδα.

  • Το πρώτο φορά, το ποια θα είναι η εξέλιξη με τον Όμικρον. Αν δηλαδή ήρθε για να μείνει ή θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ.
  • Το δεύτερο αφορά το ποια θα είναι η υγειονομική εικόνα της Ελλάδος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δηλαδή τις χώρες του Νότου. Άρα το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει η Ελλάδα να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο και αυτό περνάει μέσα από έναν δρόμο, αυτόν του εμβολιασμού και δυστυχώς η χώρα αυτή την στιγμή είναι ουραγός σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
  • Τέλος η τρίτη παράμετρος και κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι ότι εφέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παιχνίδι θα μπει δυνατά και η Τουρκία η οποία μπορεί να προσφέρει τιμές σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων ιδιαίτερα χαμηλές, που βέβαια η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά ότι η Τουρκία φέτος, με όπλο τις χαμηλές τιμές, θα έλξει σημαντικά μερίδια τουριστών, αποτελώντας ισχυρό αντίπαλο για τον ελληνικό τουρισμό τονίζοντας τα εξής: «Η Τουρκία στα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων φέτος θα έχει απίστευτα χαμηλές τιμές. Ο επισκέπτης του μαζικού μοντέλου τουρισμού θα κάνει διακοπές, σε τιμές που δεν θα πίστευε ποτέ».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα