Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Ψηλά ο πήχης των προσδοκιών - Ο στόχος για έσοδα 20 δισ. και οι παγίδες

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι προσδοκίες για την θερινή τουριστική περίοδο και όλα δείχνουν ότι είναι εφικτό το σενάριο που θέλει τα έσοδα να υπερβαίνουν ακόμη και αυτά του 2019, που ήταν το απόλυτο ρεκόρ.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν και θολώνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι άλλοι από την «σταθερά» που είναι η εξέλιξη της πανδημίας, την ακρίβεια, αλλά και την γεωπολιτική κρίση που είναι πλέον στο τραπέζι και αφορά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις ΟυκρανίαςΡωσίας και τις διαστάσεις που θα λάβει μία ενδεχόμενη πολεμική κρίση.

Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον στόχο για τα τουριστικά έσοδα στα 15 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 80%-85% αυτών του 2019.

Υψηλοί ρυθμοί στις προκρατήσεις 

Τα στοιχεία από τις προκρατήσεις, πάντως, δείχνουν πολύ καλύτερη εικόνα και όπως σημειώνουν οι αναλυτές, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες και μάλιστα με ισχυρή ένταση, τότε μπορεί η εικόνα του τουρισμού το προσεχές καλοκαίρι να είναι πολύ καλύτερη του αρχικού στόχου που έχει τεθεί.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η τάση που διαμορφώθηκε πέρυσι, δηλαδή, να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες από το… «πάνω ράφι», παραμένει εν ισχύ. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι tour operator, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Group, Φρίντριχ Γιούσεν, προέβλεψε πως φέτος θα μπορέσει να φέρει στην Ελλάδα 3 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι περίπου 2,8 εκατ. το 2019.

Αν το παραπάνω ισχύει, σε συνδυασμό ότι η μέση δαπάνη στην Ελλάδα από τους τουρίστες το 2021 ήταν αυξημένη κατά περίπου 20%, τότε το ενδεχόμενο να φτάσει το συνολικό έσοδο ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ, μπορεί να φαντάζει ως ένα υπεραισιόδοξο σενάριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανέφικτο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν πρόκειται να… έρθουν τα πάνω κάτω.

Σύμφωνα με την TUI παρατηρείται μια πολύ ισχυρή δυναμική κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2022, η οποία λόγω της παραλλαγής Ομικρον παρουσίασε μια βραχυπρόθεσμη κάμψη μόνο στα τέλη Νοεμβρίου και το Δεκέμβριο. Επί του παρόντος, εξακολουθεί να είναι αισθητή μια τάση προς βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, αλλά η εμπιστοσύνη στην πρόοδο για τον τερματισμό της πανδημίας ενισχύεται και οι κρατήσεις για διακοπές αυξάνονται σημαντικά».

Ζήτηση για υψηλότερης ποιότητας διακοπές 

Από τις 30 Ιανουαρίου, 3,5 εκατ. πελάτες της TUI είχαν κάνει κράτηση για ένα ταξίδι για το καλοκαίρι του 2022. Αυτό είναι περίπου το 72% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019 για την ίδια χρονική στιγμή στο έτος. Ωστόσο, «οι νέες κρατήσεις ξεπερνούν πλέον το 100% του επιπέδου του καλοκαιριού του 2019, επομένως ο όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι κοντά στο επίπεδο πριν από την κρίση», προσέθεσε.

Οσον αφορά τις τιμές, η TUI ανακοίνωσε πως «οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για υψηλότερης ποιότητας διακοπές και προγραμματίζουν υψηλότερο προϋπολογισμό. Ετσι, οι μέσες τιμές αυξάνονται περαιτέρω σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ειδικότερα κατά 22%».

Οι λόγοι γι’ αυτό, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο, είναι «πάνω απ’ όλα η αυξημένη ζήτηση για οργανωμένες διακοπές καθώς και για προσφορές υψηλότερης αξίας και περισσότερες πρόσθετες υπηρεσίες, για παράδειγμα αναβαθμίσεις στην κατηγορία ξενοδοχείων ή δωματίων».

Σύμφωνα με την TUI αναμένεται ένα ισχυρό καλοκαίρι για εφέτος και αυτό διότι, όπως σημειώνεται, υπάρχει σωρευμένη ζήτηση μεταξύ των πελατών της και αυτό είναι μία τάση που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Αναφέρεται, επίσης, ότι κάθε βήμα προς την κανονικότητα δίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η ζήτηση για διακοπές αυξάνεται αμέσως. Και σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «παρά τη συνεχιζόμενη τάση προς πολύ βραχυπρόθεσμες κρατήσεις, βλέπουμε την έντονη ζήτηση για το καλοκαίρι του 2022».

Τέλος, να σημειωθεί ότι την τάση αυτή επιβεβαιώνει και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας που έχει δηλώσει πως «η εικόνα που παίρνουμε από τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα, είναι πολύ καλή. Από τις πρώτες ημέρες του 2022 διαπιστώνουμε κατακόρυφη αύξηση των προκρατήσεων».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ