Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Τόνωση του ΑΕΠ κατά 1,7 μονάδες αν πιαστεί ο στόχος για έσοδα 18 δισ. ευρώ

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Θετικά μηνύματα για την πορεία του τουρισμού τη θερινή περίοδο εκπέμπουν οι παράγοντες του κλάδου, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου, ο οποίος και τόνισε ότι o τουρισμός καλείται και φέτος να πρωταγωνιστήσει σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η αναφορά στα τουριστικά έσοδα, σημειώνοντας ότι το τελικό του αποτέλεσμα, αναφορικά με τα έσοδα που θα προκύψουν από το τουριστικό ρεύμα, θα είναι και καταλυτικό για την διαμόρφωση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του κράτους για το 2022 κάνουν λόγο για 15 δισ. ευρώ έσοδα, ενώ αν αυτά ξεπεραστούν και φτάσουν αυτά του 2019 (18 και πλέον δισ. ευρώ) τότε θα προστεθούν επί πλέον 1,7 μονάδες στο ΑΕΠ, ανάφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Το ξενοδοχείο δίνει δουλειές και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες 

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, αναφέροντας ότι περιμένει ένα πολύ καλό καλοκαίρι για φέτος και κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Το ελληνικό ξενοδοχείο δίνει δουλειές αλλά και πνοή στις τοπικές κοινωνίες», είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός ανάφερε ότι ο κλάδος άντεξε και τα κατάφερε στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. «Εχουμε αντέξει και χρησιμοποιούμαστε ως παράδειγμα για το πώς τα καταφέραμε», ανάφερε μεταξύ άλλων.

Αγκάθι η βραχυχρόνια μίσθωση

Στην συνέλευση οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν ότι συνεχίζει να αποτελεί βασικό αίτημα του κλάδου το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι ο σύνδεσμος είναι σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο για το εν λόγω θέμα.

Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2022 δεν θα υπάρχει ακίνητο στις πλατφόρμες διαμοιρασμού, χωρίς Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

Παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό

Παράλληλα χωρίς λύση συνεχίζει να είναι το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία, με τους φορείς να επισημαίνουν ότι χρειάζονται πολιτικές απασχόλησης, όπως η επιδότηση εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα της ξενοδοχειακής δραστηριότητας.

Ο υπουργός Τουρισμός Βασίλης Κικίλιας αφού στάθηκε στα πολύ θετικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές τόνισε ότι στο τέλος του 2022 θα γίνει το τελικό ταμείο για τον ελληνικό τουρισμό.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα αυξηθεί από 30 εκατ. στα 35 εκατ. ευρώ φέτος.

Εστιάζοντας στο θέμα των επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης ανάφερε ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 1.300 επενδυτικά τουριστικά σχέδια, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα