Νέα
  • ΓΔ: 794.9 -1.34%
  • Τζίρος: 21,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποδαρικό με το δεξί για τον ελληνικό τουρισμό - Σημαντική αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΝΗΣΙΑ
Πηγή: Pixabay

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού, τα οποία στηρίζονται στις εισπράξεις και τις αφίξεις του α' 3μηνου του 2022. Βέβαια τα στοιχεία δεν μπορεί να είναι απόλυτα συγκρίσιμα με καμία άλλη χρονιά, αφού η κάθε χρονιά είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο 3μηνο της κάθε χρονιάς είναι ίσως το πλέον αδύναμο, ενώ ειδικά εφέτος ο πλανήτης ήταν παγωμένος, αφού στο τέλος Φεβρουαρίου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ουδείς μπορούσε να προβλέψει τις όποιες εξελίξεις.

Μάλιστα ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που πάγωσαν στην πράξη οι προ κρατήσεις για την θερινή περίοδο. Η ανάκαμψη ήρθε από τον Απρίλιο και αναλυτές του κλάδου και της αγοράς αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος μήνας θα είναι κομβικός και θα δείξει ξεκάθαρα την τάση, αφού περιέχει το Πάσχα, τόσο για τους καθολικούς όσο και για τους Ορθοδόξους, καθώς και μέρος από το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς.

Με τα μάτια στραμμένα στον Απρίλιο 

Εν κατακλείδι, οι εκτιμήσεις για τον Απρίλιο είναι ιδιαίτερα θετικές και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι σε ένα μήνα από σήμερα, που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον Απρίλιο, τα στοιχεία θα είναι κάτι περισσότερο από θετικά και ίσως σε επίπεδο μήνα να ξεπεράσουν και αυτά του Απριλίου του 2019. Να θυμίσουμε ότι τότε οι εισπράξεις είχαν φτάσει στα 537 εκατ.  ευρώ.

Ενα ιδιαίτερο θετικό στοιχείο και μάλιστα σε σχέση με το 2019, είναι ότι διατηρείται αυξημένη η κατά κεφαλήν δαπάνη.

Τα βασικά στοιχεία για το α' τρίμηνο 

Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

  • Οι εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 ανήλθαν σε 469,7 εκατ., έναντι 759,9 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2019. Έτσι τα έσοδα αντιστοιχούσαν στο 62%.
  • Οι αφίξεις σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 1,072 εκατ. έναντι 1,936 εκατ. το 2019.
  • Τον Μάρτιο οι εισπράξεις ήταν 196,7 εκατ. έναντι 318,5 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2019, που αντιστοιχούν στο 61,7%.
  • Οι αφίξεις έφτασαν τον ίδιο μήνα στους 414,3 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 772,5 χιλ. που ήρθαν το 2019.

Αξια λόγου βέβαια είναι η κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών, η οποία διαμορφώθηκε το α' 3μηνο του 2022 στα 438 ευρώ, έναντι 392 ευρώ το 2019, μία αύξηση της τάξεως του 12%, που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι.

Βέβαια το ποσό μπορεί να φαίνεται σχετικά μικρό, αλλά είναι λογικό, αφού την εξεταζόμενη περίοδο οι ταξιδιώτες μένουν πολύ λιγότερο στην χώρα, σε αντίθεση με την θερινή περίοδο που ο αριθμός των ημερών που παραμένουν στην Ελλάδα, αυξάνεται σημαντικά.

Να σημειωθεί ότι και πέρυσι οι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν υψηλότερου οικονομικού επιπέδου. Και αυτός ήταν ο λόγος που τα έσοδα ήταν σημαντικά περισσότερα σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ