Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Τα δύο «σύννεφα» που απειλούν τις προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι

Πηγή: Pixabay

Οι οιωνοί για την φετινή τουριστική περίοδο είναι κάτι περισσότεροι από ευνοϊκοί και όλα δείχνουν ότι είναι εφικτό να «απειληθεί» το ιστορικό ρεκόρ του 2019, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ύψος των εσόδων.

Ωστόσο, στον κλάδο και ειδικά σε αυτό των ξενοδόχων, υπάρχουν δύο ισχυροί πονοκέφαλοι που απειλούν να θολώσουν την μεγάλη εικόνα. Ο ένας είναι η έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού, που ακόμη και σήμερα που η σεζόν έχει ουσιαστικά ξεκινήσει είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και ο άλλος έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις προκαλούν όπως είναι φυσικό μεγάλο προβληματισμό στις επιχειρήσεις του κλάδου σε μία χρονιά που αν μη τι άλλο η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Ερχονται τουρίστες από το πάνω ράφι

Τα πρώτα στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι αυξημένη σε σχέση με το 2019, που ουσιαστικά αποτελεί και το έτος αναφοράς. Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός πήγε καλύτερα των αρχικών προβλέψεων, όχι γιατί ήρθαν περισσότεροι, αλλά κυρίως γιατί αυτοί που ήρθαν ξόδεψαν πολλά περισσότερα σε σχέση με άλλα χρόνια.

Οι τουριστικοί παράγοντες σημειώνουν ότι λείπουν από την αγορά 50.000 εργαζόμενοι, ώστε να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που έχουν προκύψει. Η πληροφορία για τις ελλείψεις αυτές έχει περάσει τα ελληνική σύνορα. Και πρόσφατα ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa στην Welt, αναφέρει ότι «πολύ καλή αναμένεται η ελληνική τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι».

Ωστόσο, αναφέρει ότι «όμως ένα σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν».

Γιατί δεν καλύπτονται οι θέσεις εργασίας

Στο δημοσίευμα υπάρχει η αναφορά-ερώτημα, γιατί ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;

Οπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και το χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης, για παράδειγμα, κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και 12 ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν».

Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές π.χ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, «500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα». Πάντως, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού-επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον κι όπως λέει «αν φέτος είχαμε 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας, του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 150.000».

Η αλήθεια είναι, ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου, επιχειρούν να κλείσουν τα κενά με τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας των προηγούμενων ετών, κάτι που αναμφίβολα δημιουργεί προβλήματα. Κάποιοι, μάλιστα, επιχειρηματίες του κλάδου αναφέρουν ότι «για τις θέσεις που δεν μπορούμε να καλύψουμε θα αυξήσουμε τις αμοιβές και θα βρούμε προσωπικό».

Αγκάθι για την αγορά η βραχυχρόνια μίσθωση

Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έχει δηλώσει ότι «ο τουρισμός καταλαβαίνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα κομμάτι του προϊόντος, είναι μια παγκόσμια τάση, υπάρχουν πελάτες που το ζητάνε και άρα ως τουρισμός δεν μπορούμε να το απορρίψουμε». Επεσήμανε, όμως, ότι «η άναρχη ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας εκτός από στρέβλωση του ανταγωνισμού, μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος».

Και κατέληξε: «έχουμε ένα καθεστώς που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είμαστε 100% απέναντι και θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε».

Η απάντηση ήρθε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή που τόνισε ότι «στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αρχής με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσω των οποίων μισθώνονται ακίνητα (Airbnb, Booking.com και VRBO), μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν αναρτημένα ακίνητα που δεν θα έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ)».

«Στρέφουμε πλέον το ενδιαφέρον μας και σε άλλες πλατφόρμες, με έμφαση σε εκείνες που διαθέτουν πολυτελείς βίλες στη χώρα. Τίθενται και νέες προκλήσεις. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να καταστήσουμε ακόμη πιο σαφή τα όρια ανάμεσα στα δύο είδη δραστηριοτήτων και να μην αφήσουμε περιθώρια για καταστρατήγηση. Ταυτόχρονα, εντείνουμε τους ελέγχους μας γιατί είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό», προσέθεσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ