Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Β. Κικίλιας: Αύξηση εισπράξεων 342% στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι εισπράξεις στον τουρισμό αυξήθηκαν 342% από πέρυσι και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση 295%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Σε σύγκριση με το 2019, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, τον Απρίλιο και τον Μάιο έκλεισαν με 10% κίνηση και εισπράξεις, ενώ τόνισε ότι για τον Ιούνιο μόνο έχουν προγραμματιστεί 500 πλόες από κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα.

«Υπάρχει ισχυρό τουριστικό σήμα και αναμένουμε να ενισχύεται αυτό εβδομάδα με την εβδομάδα», σημείωσε ο κ.Κικίλιας, λέγοντας πάντως πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι συνολικά η σεζόν, λόγω αρκετών παραγόντων, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της.

Ενδεικτικό των θετικών μηνυμάτων από τους tour operators του εξωτερικού είναι και το γεγονός ότι ήδη γίνονται συμβόλαια για το καλοκαίρι του 2023, τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Το κάνει ήδη η Easy Jet. Το κάνει ήδη η Jet 2, κάτι που δείχνει πόσο ισχυρό είναι το brand Ελλάδα. Ας μην παραβλέπουμε εξάλλου το γεγονός ότι η χώρα μας είναι το νούμερο 5 τουριστικό brand παγκοσμίως», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού που ακολουθήθηκε, όλο αυτό το διάστημα, με βασική στόχευση -όπως είπε- να «φωτιστούν» ολοένα και περισσότεροι νέοι προορισμοί σε όλη τη χώρα. «Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα σε Χάλκη, Σύμη, Αστυπάλαια, Καστελόριζο είναι εξαιρετικά υψηλή. Υποστηρίζουμε τους εναλλακτικούς προορισμούς. Δώσαμε ώθηση στην κρουαζιέρα. Μόνο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η αύξηση στην κρουαζιέρα, αυτή τη στιγμή, ξεπερνά το 250%. Ενισχύουμε το τουριστικό προϊόν ακόμη και σε μη παραδοσιακούς προορισμούς της χώρας. Και αυτό γιατί, το μέρισμα από τον τουρισμό θέλουμε να φτάνει στη μέση ελληνική οικογένεια, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», είπε ο Υπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε, επίσης, στο ρεκόρ αφίξεων των Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας. «Έχουμε απευθείας πτήσεις από την Αμερική προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος" για πάνω από μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες, με 9 πτήσεις την ημέρα, από τις 7 Μαρτίου. Μιλάμε, δηλαδή, για 63 πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από τις ΗΠΑ, χωρίς να συνυπολογίσουμε και τις πτήσεις transit. Πρόκειται για "high spenders" ταξιδιώτες, οι οποίοι αφήνουν μεγάλο εισόδημα στα καταστήματα, στα ξενοδοχεία, στην πόλη, στη χώρα. Και μπορείτε να ρωτήσετε για αυτό τους ίδιους τους καταστηματάρχες στην Πλάκα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Τουρισμού, το τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ είναι τόσο ισχυρό που οι ίδιες οι εταιρείες βάζουν μεγαλύτερα αεροσκάφη, καθώς δεν υπάρχουν κενές θέσεις μέχρι και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Για αισχροκέρδεια: «Ο κύριος από τη Μύκονο πέρασε 3-4 μέρες στο Πρωτοδικείο στη Σύρο»

Σχολιάζοντας φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος τουριστών, όπως συνέβη στη Μύκονο, ο υπ. Τουρισμού είπε πως «ο εν λόγω κύριος έχει περάσει 3-4 ημέρες στα δικαστήρια της Σύρου,», προσθέτοντας πως έχει υπάρξει επικοινωνία και με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ για περαιτέρω έλεγχο στην επιχείρηση, ενώ παράλληλα τόνισε πως «αυτούς τους λίγους που συμπεριφέρονται έτσι και δεν σέβονται τον τουρίστα, Έλληνα ή ξένο, το κράτος θα τους κάνει να πληρώσουν σε πρόστιμα τέτοια ποσά, που θα καταλάβουν πως δεν θα αξίζει τέτοια συμπεριφορά».

Αμοιβές και συνθήκες εργασίας 

«Καλούμε τους επιχειρηματίες να προσφέρουν καλές αμοιβές και συνθήκες θέσεις εργασίας, γιατί και οι ίδιοι έχουν να κερδίσουν, καλούμε όλους να υπογράψουν συλλογική σύμβαση», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος και στην ανάγκη να βρεθεί λύση, όπου υπάρχει πρόβλημα, με τις συνθήκες διαβίωσης εργαζόμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας πως «οι έλεγχοι είναι σημαντικοί και οφείλουν επιχειρηματίες και Κράτος να βρουν λύση από την επόμενη σεζόν».

Κοινωνικός τουρισμός 

Τέλος, σχετικά με πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το οποίο εκκινεί την 1η Ιουλίου, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με νέα μορφή και δομή και με σχεδόν μηδενική γραφειοκρατία. «Πέρυσι, για το πρόγραμμα δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος διατίθενται 30 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα έχει ισχύ για τα επόμενα πέντε έτη και το voucher των 150 ευρώ θα μπορεί κάθε δικαιούχος να το χρησιμοποιήσει -μέχρι τέλος του έτους- όπου ο ίδιος επιθυμεί, είτε για το κατάλυμα, είτε για τα εισιτήρια, είτε για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ