Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Εκτίναξη δείχνουν τα στοιχεία για τα αεροπορικά καύσιμα

Θεαματική ανάκαμψη της τουριστικής και γενικότερα ταξιδιωτικής κίνησης στην Ευρώπη δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές αεροπορικών καυσίμων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που επικαλείται το Bloomberg, οι εισαγωγές των καυσίμων αυτών ξεπέρασαν τα 13 εκατ. βαρέλια τον Μάιο, το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020.

Η κατανάλωση προβλέπεται να εκτιναχθεί το καλοκαίρι καθώς έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί και η ζήτηση για ταξίδια είναι πολύ ισχυρή μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Βρετανία και Γαλλία η μερίδα του λέοντος

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών αεροπορικών καυσίμων τον Μάιο κατευθύνθηκαν στη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ η Ισπανία και η Ολλανδία απορρόφησαν το 11% η κάθε μία.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής με διαφορά ήταν το Κουβέιτ, με το 30% των βαρελιών να προέρχονται από αυτό και ακολουθούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και η Νότια Κορέα.

Η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% από το τέλος του Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα φθάσει στα 1,26 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με προβλέψεις του BloombergNEF που βασίζονται στις προγραμματισμένες πτήσεις.

Αισιόδοξες οι αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι αισιόδοξες για μεγάλη επιβατική κίνηση το καλοκαίρι, με την EasyJet να προβλέπει ότι θα φθάσει το επόμενο τρίμηνο το 97% της δυναμικότητας του 2019.

«Βλέπουμε μία εκκρεμή ζήτηση για ταξίδια και η ζήτηση είναι εύρωστη, τόσο για επιχειρηματικούς σκοπούς όσο και για αναψυχή», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της SAS AB, Anko van der Werff .

Η κατάσταση, όμως, δεν είναι εντελώς ρόδινη. Η Βρετανία έχει προβλήματα στα αεροδρόμιά της και ο αεροπορικός κλάδος αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, με τις εταιρείες που απέλυσαν ή έχασαν εργαζόμενους, οι οποίοι λόγω της πανδημίας μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους, να δυσκολεύονται να καλύψουν το κενό.

Η άλλη απειλή είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, με τον επικεφαλής της Ryanair, Michael O’Leary, να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει επιβάρυνση στα εισιτήρια από τις αεροπορικές εταιρείες.

Η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη αυτή την εποχή αντιστοιχεί στο 86% της κίνησης του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurocontrol, eώ προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 89% τον Αύγουστο και στο 92% στο τέλος του έτους.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα