Νέα
  • ΓΔ: 1443.86 -0.51%
  • Τζίρος: 32,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Τονωτική ένεση στην ανάπτυξη - Στοίχημα για τα έσοδα το ρεκόρ του 2019

Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Στήριγμα στο τουρισμό προκειμένου να σωθεί η χρονιά και το ύψος της ανάπτυξης να κινηθεί σε ανεκτά επίπεδα, δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Η μείωση της κατανάλωσης και το φρένο στις επενδύσεις, φέρνουν -όπως είναι αναμενόμενο- αναθεώρηση επί τα χείρω στις αρχικές προβλέψεις για το ύψος της ανάπτυξης από διεθνείς οίκους και αναλυτές.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο και η οποία ανέρχεται στο 3,5%.

Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αν δεν έχουμε δραματική επιδείνωση των δεδομένων στην παγκόσμια οικονομία, τότε ο στόχος μπορεί όχι μόνο να επιτευχθεί, αλλά και υπερκεραστεί, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν δύο βασικές παράμετροι: Η πρώτη έχει να κάνει με την πολύ καλή επίδοση του πρώτου 3μηνου του έτους που έφερε ανάπτυξη 7% και η άλλη με την εκτιμώμενη πορεία για τον τουρισμό.

Crash test τα έσοδα του Απριλίου 

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σημαντική βελτίωση των εισπράξεων στον τουρισμό και ένα πρώτο crash test θα έχουμε την εβδομάδα που μας έρχεται, όπου και θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τον Απρίλιο.

Πρόκειται για κομβικό μήνα, όπου θα δείξει την τάση σε όλα τα επίπεδα, αφίξεις, έσοδα και κατά κεφαλήν δαπάνη, στοιχεία που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς.

Οι ενδείξεις και οι εκτιμήσεις από τους παράγοντες της αγοράς, είναι θετικές και ευοίωνες. Κάποιοι κάνουν λόγο, οι υπεραισιόδοξοι, για αποτέλεσμα στα επίπεδα του 2019, ενώ οι λιγότεροι αισιόδοξοι αναφέρουν ότι θα τα πλησιάσουν.

Την χρονιά αναφοράς τα έσοδα για τον συγκεκριμένο μήνα ήταν της τάξεως των 543 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές αφίξεις ήταν στις 537 χιλιάδες τουρίστες. Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ανέρχονταν στα 1.011 ευρώ.

Καλύτερες εκτιμήσεις από το υπουργείο Οικονομικών 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Απρίλιος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας αφού είχε αρχίσει να υποχωρεί ο φόβος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, να κάμπτεται η πανδημία και επίσης να υπάρχουν τα δύο Πάσχα, αυτό των καθολικών και των ορθοδόξων.

Σε επίπεδα 4μηνου, πάντως, είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκριση και αυτό διότι ο Μάρτιος, έστω και αν τα μεγέθη είναι μικρά, δεν πήγε καλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι το 2019 τα έσοδα του 4μηνου ήταν στα 1,290 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η πρόβλεψη για έσοδα στο 80% αυτών του 2019, είναι πλέον ξεπερασμένη και άκρως συντηρητική. Αποφεύγουν για την ώρα να κάνουν κάποια νέα πρόβλεψη, ωστόσο, αναφέρουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κινηθεί προς τα επίπεδα του 2019, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε και υπέρβαση αυτών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ