Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Κερδίζει το τριπλό στοίχημα – Πάνω έσοδα, αφίξεις και κατά κεφαλήν δαπάνη

Το μεγάλο στοίχημα της φετινής χρονιάς για την ελληνική οικονομία δεν είναι άλλο από την πορεία του τουρισμού, που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι μπορεί αποτελέσει το αντίβαρο στο γενικότερο προβληματικό κλίμα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία.

Τα σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ήρθαν να επιβεβαιώσουν όλους εκείνους που πιστεύουν ότι το 2022 μπορεί να αποτελέσει την χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2019, που μέχρι στιγμής ιστορικά αποτελεί και την καλύτερη περίοδο για την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Ετσι, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, του πρώτου ουσιαστικά μήνα που άνοιξε ο ελληνικός τουρισμός, παρατηρείται τριπλή θετική επίδοση. Είναι σημαντικά πάνω οι αφίξεις, τα έσοδα, αλλά και η κατά κεφαλήν δαπάνη. Τρία στοιχεία που αν συνεχίζουν να συνυπάρχουν και τους επόμενους μήνες, όχι μόνο κερδίζεται το στοίχημα, αλλά οδηγούμαστε σε εκτόξευση των μεγεθών με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι εν μέρει η θετική πορεία μπορεί να αποδοθεί και στη θετική συγκυρία. Και ποια ήταν αυτή; Το γεγονός ότι συνυπήρξαν το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων τον Απρίλιο με μικρή χρονική διαφορά, ενώ υπήρξε τον ίδιο μήνα και το 3ημερο της Πρωτομαγιάς.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι σε αντίθεση με το Μάρτιο, τον Απρίλιο άρχισε να υποχωρεί το αίσθημα του φόβου που προκάλεσε ο προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Θετικές οι επιδόσεις για τον Απρίλιο του 2022

Ας δούμε τα πρώτα στοιχεία, για τον Απρίλιο, αφού αναλυτικά θα υπάρξουν αύριο, με τη δημοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο.

  1. Οι εισπράξεις για τον μήνα Απρίλιο του 2022 ανήλθαν στα 647 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι  αυξημένο κατά 19% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που ήταν στα 543,5 εκατ.
  2. Οι αφίξεις (με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, αφού επισήμως θα γνωρίζουμε αύριο), ανήλθαν σε 1,056 εκατ. τουρίστες, που είναι αυξημένοι κατά 7,52% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, που ήταν 982,1 χιλιάδες ταξιδιώτες.
  3. Η κατά κεφαλήν δαπάνη αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2022 στα 612 ευρώ, έναντι 552,8 ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν για το 4μηνο στα 1,116 δισ. ευρώ, έναντι 1,290 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, μείωση 13,5%.

Οπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, στο 4μηνο παρατηρείται σημαντική βελτίωση και αν όλα κυλήσουν ομαλά τότε δεν αποκλείεται, όταν θα ενσωματωθούν τα στοιχεία για το Μάιο το πρόσημο να είναι θετικό και αυτό διότι ο Μάρτιος, έστω αν δεν είναι ένας μήνας με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, εντούτοις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έφερε πολύ άσχημα αποτελέσματα που φαίνονται στο 4μηνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ