Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.06%
  • Τζίρος: 0,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Οι Αμερικανοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά – Ποιοι παραμένουν σταθερές αξίες

Τα σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ήρθαν να επιβεβαιώσουν όλους εκείνους που πιστεύουν ότι το 2022 μπορεί να αποτελέσει την χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

Τα βλέμματα των περισσοτέρων παραγόντων της αγοράς στρέφονται στην ποιότητα των εισαγόμενου τουρισμού, ευελπιστώντας ότι αυτοί που θα έρθουν στην Ελλάδα φέτος θα είναι από το «πάνω ράφι» και θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, όπως άλλωστε συνέβη και πέρυσι.

Στην κορυφή αυτών των ιδιότυπων «καλλιστείων» βρίσκονται οι τουρίστες από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί που έρχονται φέτος στην Ελλάδα, καταγράφουν ως μέγεθος σημαντική άνοδο, για τους δύο ισχυρούς μήνες που έχουν προηγηθεί, Μάιο και Ιούνιο, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για τα έσοδα, δεδομένης και της υψηλής μέσης δαπάνης που παρουσιάζουν οι επισκέπτες της εν λόγω αγοράς.

Είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενο, οι τουρίστες που έρχονται από πολύ μακριά στην Ελλάδα, να ξοδεύουν περισσότερα, αφού για πολλούς είναι ένα ταξίδι που δύσκολα θα επαναληφθεί άμεσα. 

«Πλούσιοι» πελάτες οι Αμερικανοί 

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν και τα πρώτα στοιχεία, η αμερικανική αγορά συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των κορυφαίων αγορών για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τροφοδοτώντας την χώρα με τουρίστες που η μέση δαπάνη τους έφτασε πέρυσι τα 1.505 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ήταν προ πανδημίας η ισχυρότερη τουριστική αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας, καταγράφοντας το 2019 περισσότερες αφίξεις από ό,τι η Βρετανία ή η Γερμανία. Οι πτήσεις από τις ΗΠΑ, μάλιστα, παρουσίαζαν συνεχή αύξηση χωρητικότητας και συχνοτήτων τα τελευταία χρόνια, η οποία όμως ανακόπηκε από την πανδημία.

Ακόμα και πέρυσι και παρά τους περιορισμούς για την εξάπλωση της Covid-19, οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατάφεραν να ανεβάσουν γρήγορα ρυθμούς, φτάνοντας στην δεύτερη θέση του Ελ. Βενιζέλος μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο.

Σε καλό δρόμο είναι, επίσης, και οι ροές τουριστών από τις βασικές χώρες της Ευρώπης, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.

Οι καλοί Ευρωπαίοι πελάτες

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Απρίλιο παρουσιάζεται η εξής εικόνα που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

  1. Οι αφίξεις Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν σχεδόν 150 χιλ. έναντι 107 χιλ. το 2019, αύξηση 40%. Τα έσοδα ανήλθαν σε 111,7 εκατ. έναντι 55 εκατ. το 2019, αύξηση 103%. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανήλθε εφέτος σε 745 ευρώ, έναντι 514 ευρώ το 2019, αύξηση 45%.
  2. Οι αφίξεις από την Γαλλία ανήλθαν σε 92,4 χιλ. από 66 χιλ. το 2019, αύξηση 40%, τα έσοδα σε 75,2 εκατ. από 41 εκατ., αύξηση 84%, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη ανήλθε σε 816 ευρώ από 612 ευρώ το 2019, αύξηση 31%.
  3. Τα έσοδα από την Αγγλία ανήλθαν σε 80,9 εκατ. έναντι 40 εκατ. 2019, αύξηση πάνω από 100%, οι αφίξεις ήταν σχεδόν διπλάσιες και έφτασαν τις 123,3 χιλ.  από 64 χιλ. το 2019. Η κατά κεφαλήν δαπάνη από 625 ευρώ το 2019 έφτασε φέτος τα 656 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ